De redenen voor betuttelende politiek

Het verbod op de paddo's, het verbod op happy hour, verbod op roken in de kroeg, de ontmoediging van abortus. Onze politici lijken ons steeds meer op te willen voeden en ons te willen beschermen tegen onze kwaadwillende medemens en, erger nog, onszelf. Waarom? NRC Next heeft het antwoord! Maar of het ons ook gaat helpen, dat is nog maar de vraag…

LEES OOK: KABINET VERBIED VERSE PADDO'S

Lees ook:Incidentenpolitiek: Kamer wil verbod op paddo’s
Lees ook:De paddokweker legt het nog één keer uit. Filmpje
Lees ook:PVV stelt kamervragen over paddo-dode
Lees ook:Nederlandse paddo’s veroorzaken drama in België
Lees ook:Kabinet verbied verse paddo’s

13 reacties op “De redenen voor betuttelende politiek

 1. Jatoch

  Goed artikel. Zet aan tot nadenken.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sukkels!

  “In Amerika mag iemand hoe dan ook pas op zijn 21ste gaan drinken.”

  Maar je mag wel auto rijden vanaf je 16e, vanaf je 14e mag je traktor rijden op het boerenland en op je 18e mag je Irakezen dood schieten.

  Een biertje? Nee, daar moet je even op wachten.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Truus Baaij

  Vermeend doorgeschoten overheidsbetutteling volgt immer op veronderstelde doorgeschoten burgerlijke vrijheid. Nuttig zich (her)bezinnen op (verwaarloosde) normen en waarden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Heer Harry

  @Truus

  De vraag die mij steeds meer boeit, is uit welke koker die normen en waarden – die het doorgeschoten paddo-, drugs- en alco-individualisme zouden moeten beteugelen – dan wel komen. M.a.w wat is het achterliggende, samenbindende gedachtegoed dat een samenleving (weer) de samenleving maakt waaraan onze dorpsoudsten ter leering ende vermaek kunnen refereren.

  Er zijn wat vage noties zoals fatsoen (moet je doen) en inderdaad normen en waarden, maar een onderliggende “ideologie” waaruit dat lekkers ontspringt, ontbreekt te enen male. Het lijkt een open deur te stellen dat het christendom, inmiddels bij monde van CDA en CU, veel te weinig mensen aanspreekt.

  Maar bij ontstentenis van een referentiekader is de constatering dat er van een hijgerige incidentenpolitiek sprake is natuurlijk niet vreemd. Dus politici die ons willen opvoeden tot volwaardige spruitjeseters, moeten eerst maar eens aangeven op welke wijze zij die koken, hoe zij vervolgens de ontstane lucht verdrijven en wat überhaupt het gerecht is dat zij voor ogen hebben. Zo niet, dan zijn er hele volksstammen die die spruitjes niet lusten om het even of die door Bos (met spekkies), Rouvoet (al dente) of Balk (stukgekookt) zijn bereid.

  Een van de punten die niet eens zozeer het recept zelf, maar meer de keuken betreft, is de steeds grotere rol die de ongebreidelde, supersnelle, globale informatievoorziening speelt. Het gaat niet eens over de eeuwige media maar over de technieken waarvan zij zich kunnen bedienen. Eén verkeerde paddo en een seconde later staan het parlement en Frankrijk op hun kop. Een verkeerde tekening van Mohammed of een uitspraak van Ratzinger en in het Midden-Oosten staat men een uur later te demonstreren. Ooit duurde het maanden voordat reacties op gang kwamen; in ieder geval zo lang dat de momentane spanning allang was geluwd en een weloverwogen “tegenzet” veel meer binnen handbereik lag.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Truus Baaij

  @Heer Harry, eigenlijk zou het eigen geweten het referentiekader moeten zijn om uit vrije wil te handelen Constateer overigens opwindingsmalaise. Maak je niet dik, dun is de mode verwerd tot fok je op, hysterie is de mode.

    /   Beantwoorden  / 
 6. C.H.

  Hallo,

  Ik verloor 18 jaar geleden mijn vader aan longkanker (sigaretten werden, gelukkig, niet verboden) en exact vier maand later mijn oudere broer, hij ging een middagje motorcrossen en verongelukte op de motorcrossbaan…nu 18 jaar later ben ik nog steeds blij dat ze deze sport &/of crossmotoren niet hebben verboden.

  Hiermee wil ik aangeven dat er in ons leven vele gevaren zijn, deze kun je deels uit de weg gaan maar nooit helemaal, uiteindelijk bepaal je zelf (JIJ hebt nl dit leven geschonken gekregen, van wie of wat dan ook…) in hoeverre je deel uit wil maken van experimenten die deels risico’s met zich meebrengen, het gaat er altijd om dat je wel de spelregels (net als in het verkeer) weet te hanteren, ga je deze te buiten dan kunnen er idd dingen mis gaan, maar hierbij mag & kan NIET tot een verbod komen…bij paddestoelen is het nl. ook nog eens zo, dat je deze in JOU EIGEN lichaam propt en wie is er de baas over JOU (gekregen) lichaam in JOU leven???

  Gaan we nu dan ook eindelijks de oorlogen (dwz de wapenindustrie!) verbieden en geen 20 jarige, slecht geschoolde, jongeren naar o.a. Irak zitten sturen in het belang van multinationals all over the world, gaan we dan nu ook al die vette hap v/d Mc Donalds in o.a. Nederland verbieden, gaan we het auto-rijden dan nu ook eindelijks verbieden vanwege de vele verkeersslachtoffers, gaan we de zon nu ook verbieden omdat we er v.a. medio juni weer met z’n allen teveel onder liggen en allemaal weten wat er van komen gaat, gaan we de sigaretten ook verbieden, stappen we nu dan ook meteen weer af v/d ideeën om de kerncentrales weer open te gooien, gooien we de alcohol er nu ook meteen uit of gaan we gewoon elkaar verbieden te bestaan op deze aarde en in dit éémalige leven (waar een ieder komt en ook een ieder tzt zal gaan, dit als het zijn tijd is!).

  Zijn we hier in NL nu helmaal v/d pot gerukt !!!

  Zijn we vergeten dat er heel veel bloed is vergoten om dat artikel 1 v/d (huidige) grondwet op papier te krijgen, zijn we vergeten dat we op de basis-school al te horen kregen dat de Oostblok fout zat & was, dat Duitsers moffen waren/ zijn???

  Nee ik ga hier NIET weg uit NL, het enigste wat ik wil is leven, tesamen met anderen die hier wel dan niet zijn geboren en tevens wil ik zelf uit kunnen maken wat ik eet, dwz dat dan wanneer ik paddo’s (of van mijn part rubberen auto-banden) zou willen gaan eten, dat ik dat gewoon wil kunnen gaan doen zonder dat ik dit eerst aan één of ander geloof &/of (andere) overtuiging moet gaan vragen, mijn levensovertuiging & visie staat nl ook in datzelfde artikel 1 v/d Nederlandse Grondwet, mij zie je op zondag toch ook niet een kerk te Staphorst binnen stormen om te komen vertellen dat het maar eens afgelopen moet zijn met al dat gelees in dat eeuwen-oude testament…

  U.R. NOW 2B, Live Life!

  PS; kotsmisselijk word ik van al ditr soort gemiereneuk, laten ze in Den Haag maar eens echt a/d slag gaan ipv dit soort gekwaak (daar in Frankrijk hebben ze een groter drugs-probleem dan o.a. hier in NL), vraag jezelf nu meteen maar eens af waarom er jaarlijks zoveel mensen binnen dit systeem zichzelf van het leven doen ontnemen…??? Vraag het jezelf af en verbied vervolgens het menselijk bestaan hier op aarde!

  MVG: C.H.

  PS; alles wat ik heb is het NU, ook in het NU zijn mijn hierboven genoemde dierbaren NU bij me!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Nilsson

  @ C.H.

  Prima een mooie emotionele reactie, vol van welgemeend gevoel. Op een nette manier zonder anderen te schofferen. Daar kunnen meerderen op deze blog een voorbeeld aan nemen. Van mij mag jij volop leven, leef je leven en geniet ervan.

  Het is in Nederland misschien nog maar net opnieuw begonnen, in ieder geval heeft het een nieuwe boost gekregen, maar het moet maar weer eens afgelopen zijn met dat betuttelen en paternaliseren.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jan Truijens

  Moraalridders zijn van alle tijden, alleen vernadert die moraal af en toe. Ik weet het niet precies maar mij lijkt dat overlast een behoorlijk criterium is.
  Dronken mensen zijn niet vervelend totdat ze in de goot liggen en het verkeer hinderen. Paddo-eters zijn niet erg behalve als ze het water vervuilen en de brandweer op kosten jagen. Spuiters en snuivers zijn te tolereren totdat ze in bloembakken schijten, in winkels jatten en auto’s open breken. …
  Overlast is weliswaar een beetje een subjectief begrip en beroepszeikers moeten niet al te vaak gehoord worden, maar dat ‘eigen geweten’ lijkt me een slecht kompas. Het ziet er mij te vaak als egocentrisme uit en ik vind dat niemand, maar dan ook niemand, meer ruimte kan claimen dan die andere 16 miljoen, niemand meer herrie mag maken dan die anderen of meer aandacht mag vragen. Ik ben die vrijheid en dat alles witwassende geweten af en toe helemaal zat en dat geldt ook voor Haginezen, of ze nu ADO-spupporter of politicus zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Heer Harry

  @Jan T
  En toch sluipt er in jouw reactie dat relativerende (“een beetje subjectief” klinkt als “een beetje zwanger”) dat zo van deze tijd is en dat o.a. de PvdA zoveel hoofdbrekens kost. In een wat meer autoritaire samenleving raadpleeg je een oud boek als iemand gejat heeft en op basis daarvan hak je een jat af. Het voordeel is dat iedereen vooraf weet waar hzij aan toe is.

  Hier doen we dat gelukkig niet, maar we zetten wel de deur open voor het soort cultuurrelativisme dat zelfs een oogje dichtknijpt als de *universele* rechten van de mens in het geding komen zoals in China(“schuivende panelen” heette vroeger een PvdA-program ;-)

  Ik ben met je eens dat “het eigen geweten” een slecht kompas is. Het stamt het uit de christelijke traditie en is het een duidelijk voorbeeld van voltooid verleden tijd (“ge-”). Daarnaast moeten ook Mao Hitler en Stalin het geweten hebben. “Geweten” is niets anders dan besef hebben van de hier en nu geldende normen en die kun je raadplegen.

  Wie de oplossing heeft, ik weet het niet, maar constateren dat er wat aan schort is in ieder geval ook niet niks.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Truus Baaij

  @ Heer Harry, wordt de mens van jongsafaan niet aangesproken op zijn/haar geweten? Wordt het geweten niet verweten niet naar geweten te hebben gehandeld? Je zult het maar op je geweten hebben.

  Groet u gewetensvol,

  Truus Baaij

    /   Beantwoorden  / 
 11. Heer Harry

  Ik vind “paddodode” (“paddododedansduo”) een schitterend woord.

  Ja, dat van jongsafaan aangesproken worden op een geweten, is een spel dat Wittgenstein “africhten” (Duits voor “leren”) noemt. Het kind leert dan in dit geval het refereren aan zoiets als de vigerende norm.

  Zonder die training pesten jonge meisjes zielige kleine katjes in het geniep dat het een aard heeft.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Truus Baaij

  Hunkemöllers Utrechtse reclameuiting, meisje in gouden bikini, schokt Christen Unie.

  Voorwaar, voorwaar ik zeg u: de gulden snede is den Mannenbroeder een gruwel.

    /   Beantwoorden  / 
 13. funs

  Het kan wel zijn dat je als individu je persoonlijke gevoel uitspreekt maar in een moderne samenleving als Nederland baseren we belangrijke beslissingen, die tot uitdrukking moeten komen in wetten, op gezond verstand. Zo hebben we dit land ontwikkeld en daarom bestaan er organen/instituten/instanties/organisaties/etc van wetenschappers/etc die ons onafhankelijke, oprechte, nauwkeurige onderzoeksresultaten presenteren die het belang van het volk dienen!

  DUS IN HET BELANG VAN DE VOLKSGEZONDHEID!

  Daarom dient iedereen dit te lezen:

  DE organisatie die voor ons, het nederlandse volk, nauwkeurig onderzoekt of bepaalde stoffen/producten een gevaar zijn voor de volksgezondheid en vervolgens adviseert, heet: het CAM.

  Uit hun rapportage anno 2007 blijkt: paddo’s vormen geen risico en zij adviseren expliciet tegen een verbod. Tussen 2000 en 2007 is de risicofactor alleen maar gedaald (van 9 naar 8,5), een teken dus dat het bestaande beleid goed werkt. 35% v/d paddo’s wordt in amsterdam verkocht, 65% in de rest van Nederland waar geen problemen zijn. Volgens het CAM zorgt een verbod juist voor meer problemen. Een verbod is een onevenredig zwaar middel.

  Punt. Klaar. Einde discussie. Geen verbod.

  En dan nu weer mijn persoonlijke mening:
  Iedere politicus en ieder mens zou zich moeten schamen als ze het zouden durven proberen uit te leggen dat zij met een verbod op de paddo de volksgezondheid en de mensen een dienst willen bewijzen!!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.