GroenLinks wil twee weken verlof voor vaders

GroenLinks maakt vandaag op Vaderdag bekend het vaderverlof te willen verruimen naar twee weken. Momenteel krijgen vaders in Nederland slechts twee dagen verlof na de geboorte van hun kind.

GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent dient zondag een initiatiefwetsvoorstel hiervoor in, zo laat de partij weten.

In Denemarken en Groot-Brittannië hebben vaders twee weken verlof, in Finland achttien dagen en in Portugal twintig.

GroenLinks wordt gesteund door vakcentrales FNV en CNV. Op de website van FNV worden steunbetuigingen verzameld, die in het najaar aan het kabinet worden aangeboden.

FNV heeft het initiatief 'Superpapa' gedoopt. GroenLinks heeft voor premier Jan Peter Balkenende (CDA) en vice-premiers Wouter Bos (PvdA) en André Rouvoet (ChristenUnie) een rompertje gemaakt met de opdruk 'Free papa'. Alle drie zijn ze papa, zo licht de partij het ludieke verzoek om steun te verlenen aan de initiatiefwet toe.

Lees ook:GroenLinks: langer verlof voor vaders
Lees ook:Hete hangijzers niet in akkoord
Lees ook:Verdonk solliciteert alvast
Lees ook:Gedonder tussen Bos en Balkenende
Lees ook:Formatie: Bos vice-premier, Rouvoet kamerlid?

Eén reactie op “GroenLinks wil twee weken verlof voor vaders

 1. J. Schilte

  Free Papa? Ik krijg 2 maanden vrij na de bevalling!

  Vakbonden zijn positief over het voorstel van Groenlinks om vaders na de bevalling niet twee dagen, maar twee weken vrij te geven. Die twee weken zijn dan om je te hechten aan de baby. En bovendien, zegt Groenlinks, is er in die periode genoeg te doen in het huishouden. Ik vind het een goed initiatief en een hele stap in de goede richting. Maar zijn de vakbonden niet veel te snel tevreden?
  Het kan namelijk ook anders. Binnenkort word ik vader en dan krijg ik maar liefst 2 maanden vrij van mijn werkgever. In het afgelopen jaar gingen twee (mannelijke) collega’s mij al voor. Mijn werkgever, het organisatieadviesbureau &Samhoud, is niet bepaald een filantropische instelling. &Samhoud houdt er juist uitermate realistische opvattingen over werk en privé op na. Zij redeneert dat als je je prioriteiten helder hebt, je je werk goed doet en je je werk goed inroostert, je dan goede afspraken kunt maken. En twee weken is dan niet genoeg. Twee maanden is veel realistischer om een hechte band op te bouwen met je kind. Bovendien kun je in deze tijd een solide thuisbasis opbouwen om daarna weer met frisse moed aan de slag te gaan. Zo is de werkgever er ook op de lange termijn bij gebaat. Daarnaast zorgt deze investering van je werkgever in je thuissituatie paradoxaal genoeg ook voor een versterkte band met je werkgever. Mijn collega’s Edwin Winter en Wouter van der Weyden gingen mij voor. Dit zijn hun ervaringen:
  Edwin: “Het is oneerlijk dat mannen er niet voor kunnen kiezen om ouderschapsverlof op te kunnen nemen. De eerste twee maanden in het leven van een kind zijn heel belangrijk in de relatie tussen ouder en kind.”
  Wouter: “Met de geboorte van een kind moet de balans tussen privé en werk opnieuw gevonden worden. Als een man of vrouw daar de tijd voor krijgt, zal hij/zij vervolgens op het werk sneller en effectiever zijn.”
  “Op sommige momenten moet je er gewoon zijn voor je gezin. De geboorte van een kind is zo’n moment. En als de thuissituatie niet goed is, presteer je ook minder op je werk.”
  Voor reacties of vragen, mail naar [email protected]

  Jeroen Schilte
  &Samhoud

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.