Ophef over megasalaris oud-generaal Van Baal

Een meerderheid van de Tweede Kamer is ontzet over het salaris van topambtenaar Ad van Baal. De oud-generaal blijkt door zijn benoeming als voorzitter bij de politieacademie een totaal inkomen van bijna twee ton te vergaren, zo meldt het AD. Dat is enkele tienduizenden euro’s meer dan het gemiddelde salaris van de minister-president en de ministers (171.000 euro).

Een meerderheid van de Tweede Kamer is ontzet over het salaris van de topambtenaar. PvdA en SP willen net als de militaire en politievakbonden dat minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) het inkomen van de oud-militair aanpakt.

Uit onderzoek van het AD blijkt dat Van Baal voor zijn nieuwe baan als voorzitter van het college van bestuur minimaal een salaris van 90.000 euro per jaar krijgt. Daarnaast ontvangt hij een uitkering van ongeveer een ton per jaar van het ministerie van Defensie. Begin dit jaar ging de 60-jarige generaal met functioneel leeftijdsontslag.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer eist maatregelen. Ook de SP wil dat de minister ingrijpt. CDA en VVD hebben begrip voor de kritiek. De militaire vakbond AFMP en de Nederlandse Politie Bond spreken schande van de dubbele inkomsten.

Van Baal peinst er niet over salaris in te leveren. ,,Ik ken mijn rechten,’’ is het enige dat hij erover zegt. De woordvoerder van minister Ter Horst wil evenmin ingaan op de kwestie.

Eerder was er ook al ophef over het enorme bedrag aan pensioengeld dat oud-minister Jo Ritzen incasseerde.

Lees ook:Minister Ter Horst centraal op Wereld Vrouwendag
Lees ook:Vette Paul de Leeuw wil dik blijven, Minister Plasterk!
Lees ook:Jachtpartijen koningshuis kosten 640.000 euro
Lees ook:Guusje gaat ‘onorthodox’ te werk
Lees ook:Ter Horst vindt grondwet ‘flets’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.