Premier Balkenende op dag van respect: ‘Ik vel geen moreel oordeel’

Op de dag van het respect voor elkaar sprak Premier Balkenende vanavond met Matthijs van Nieuwkerk (die zelf vond dat het gesprek mislukte) in De Wereld Draait Door. Jan Peter Balkenende prees de 'tolerantie' die ons land altijd heeft gekend en de 'trots op de diversiteit' van ons land. Balkenende reageerde op televisiefragmenten die als onrespectvol kunnen worden gezien. Over het beroemde 'nekschot-debacle' van Gordon op RTL vroeg Balkenende zich af in hoeverre dat 'nodig' is: "De draak steken met mensen, dat is goed, laten we de grappencultuur vooral in stand houden, maar je kunt je af en toe afvragen hoe ver je moet gaan. Behandel anderen zoals je zelf ook behandeld zou willen worden." Toch wil Balkenende niet zo ver gaan dat hij een 'moreel oordeel' velt over televisieprogramma's: "Dat moeten de mensen toch vooral zelf uitzoeken, het is niet aan mij dat te beoordelen." Bij het tonen van een fragment van het bekende debat waarin Geert Wilders minister Vogelaar 'knettergek' noemde en de Koran 'zo in de prullebak' wilde 'mieteren', was Balkenende heftiger van mening.

"Geert Wilders moet zich realiseren dat hij met sommige punten verwijdering creeërt. Je moet niet zeggen 'je hoort er niet bij'. Uiteraard moet je de problemen die Wilders constateert niet ontkennen, maar je moet ook oplossingen hebben", aldus Balkenende.  

De premier vindt alleen wel dat Geert Wilders en anderen vooral wel gebruik moeten maken van de vele vrijheid in Nederland. "Denk alleen aan de sfeer en of je anderen er mee kwetst. Sommige typeringen zijn te fors en niet leuk" 

Lees ook:Ontwilderen.nl?
Lees ook:Geert Wilders doodgeschoten op YouTube
Lees ook:Geert Wilders: “U bent net de directeur van de Efteling”
Lees ook:Deense cartoon-premier slaat Geert Wilders’ steun af
Lees ook:Gerard Spong: ‘Geert Wilders is strafbaar’

4 reacties op “Premier Balkenende op dag van respect: ‘Ik vel geen moreel oordeel’

 1. Remco

  Hardnekkige problemen vragen nu eenmaal om harde taal en maatregelen. Als er niet genoeg opgelet wordt, dan is het logisch dat men de gevoelige snaar probeert te raken. Wilders heeft nu eenmaal zijn huiswerk gedaan en kent de cijfers en feiten. Daar gaat het uiteindelijk ook allemaal om natuurlijk. Dat is met andere zaken niet anders. Dat al deze feiten en cijfers nogal wat irritaties oproepen bij menig “Nederlander”, is een logisch gevolg.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Nilsson

  Remco ik ben het geheel met je eens; Geert Wilders roept irritatie op. Het verkeert weergeven van cijfers en feiten roept uiteraard nog meer irritaties op vooral bij Nederlanders, logisch toch.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Remco

  Ik geloof dat ene Mevr Verdonk juist het tegenovergestelde heeft aangegeven. Links probeert krampachtig de enorme explosie aan asielaanvragen te verbloemen door heel creatief en kunstig om de hete brei heen te filosoferen. Tis zelfs bijna verdubbeld. Nederland heeft iniddels genoeg problemen met zichzelf, laten we die voor zover mogelijk eerst eens rustig aanpakken. We koken gaar in onze eigen stoofpot. En oh ja, ik had gister die opmerking van: Noord Afrikaan is krantentaal voor Marokaan. Heeft de buitenlander of de allochtoon het gedaan. ….Ik was stoned en was het vervolg vergeten. Nl:Toen pissen plassen werd, is het gezeik begonnen en hebben wat mongolen nieuwe termen verzonnen. Ik bedoel natuurlijk geestelijk gehandicapten, verstandelijk gehandicaten. Zo 1 die een syndroom heb. Zijn dat nou de woorden waar ik mij voor schaam? Fok dat en noem het beesie gewoon bij zijn naam. …

    /   Beantwoorden  / 
 4. Remco

  Hm, voordat jullie daarover gaan emmeren. Ben nog niet helemaal wakker zie ik. Verscheidene schrijffouten. Het laatste wat ik wil , is vergeleken worden met allochtone schrijfvaardigheden. Rara hoe kan het toch dat allochtonen moeilijk aan de bak komen? Bekijk het eens van de kant van de werkgever. Ze zijn altijd te laat, altijd moe en niet erg representatief voor je bedrijf. In veel gevallen is het nadeel tevens een voordeel. Het bedekken van het gezicht zorgt er bij de vrouwen in ieder geval voor dat men die bos haar onder de neus niet ziet. Ik wou dat ik dergelijke baardgroei had. Maar helaas, als het flink waait ben ik al mijn vlashaartjes weer kwijt. Ach ja, het leven gaat niet over rozen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.