Koningin Beatrix haalt uit naar extremen in kersttoespraak

Op de bank bij mijn opa en oma, met nog wat andere familie om mij heen, rook het naar kerstchocolade, koffie, dennenaalden en geurkaarsjes. De kerstsfeer zat er behoorlijk goed in. Het is min of meer traditie dat we op eerste kerstdag met z’n allen even naar onze vorstin kijken. Zo ook dit jaar. Onder het geluid van het Leger des Heils orkest worden op televisie beelden getoond van een besneeuwd paleis. Dan verschijnt een licht ironisch lachende koningin in beeld.

Beatrix zou een goeie koningin zijn voor de Belgen. De koningin deed het in elk geval een stuk beter dan koning Albert in België gisteren. Beatrix riep met gedragen stem op tot verzoening. Tot tolerantie en tot het naleven van de wet in het politieke wereldje. De koningin sprak over het verscherpen van de tegenstellingen in de samenleving. Ze sprak over de lange Nederlandse traditie van tolerantie die lijkt te vervagen, maar die we volgens haar toch echt moeten vasthouden. Ofwel het was een toespraak die vooral gericht was aan de extremen in Nederland. Aan degenen die geen notie hebben van wat andere culturen inhouden, er slechts bang voor zijn, en ze zelfs willen verwijderen. De koningin sprak wijs uit dat iedereen het redcht heeft te denken en te doen wat hij of zij wil, maar dat laatste vooral binnen de grenzen van de wet.

Kortom. Koningin Beatrix sprak wijs en gedragen. Haar beste toespraak ooit. Ik gun de Belgen en de Britten ook zo’n koningin, of je het nu eens bent met de moarchie of niet.

Bekijk de koninklijke rede hieronder:

Lees ook:Marco Pastors geeft antwoord
Lees ook:Plasterk spreekt dode Jan Wolkers toe
Lees ook:Koningin Beatrix 2008: ‘De jeugd heeft de toekomst!’ (+FILMPJE!)
Lees ook:De Troonrede: Behoudend en warmmakend
Lees ook:Wilders vraagt om hand Beatrix

13 reacties op “Koningin Beatrix haalt uit naar extremen in kersttoespraak

 1. Peter

  Nou, zo goed vond ik em niet. Het was tussen neus en lippen door met het vingertje naar Geert Wilders wijzen en dan zeggen:”Mag niet!” de rest was een algemeen omhulsel.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Wordt onderhand eens tijd dat de complete monarchie in Nederland wordt afgeschaft. Deze miljoenenverslindende poppenkast komt me echt helemaal de strot uit.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Truus Baaij

  En dus @Peter beschuldigt de peroxydeprins de majesteit van verhuld politieke uitspraken. Tja, het is maar wat de gek erin leest.

    /   Beantwoorden  / 
 4. m. van loon

  los van de pvv vind ik ook dat de monarchie niet meer van deze tijd is. ik geloof niet dat deze mensen weten hoe nederlanders leven. vele ouderen onder ons hebben het gewoon heel slecht daar praat madam nooit over. weet ze het? of weet ze het niet.als ze het wel weet. is ze een heel slechte monarch,want aan dat probleem doet ze niets, het bestaat al jaren.ze kan ook denken eerst ikke en de rest kan st….

    /   Beantwoorden  / 
 5. Marion

  Ik ben wel een voorstander van het koningshuis. Het kost misschien veel geld, maar het geeft het land wel rust. Ik moet er niet aan denken dat we om de vier jaar een president moeten kiezen. Het hele land op z’n kop met propaganda en wat kost dat allemaal niet? En je zou maar zo’n man als Bush aan het hoofd van je regering krijgen. Zo’n op macht belust figuur, die onder druk staat van de wapenindustrie. Nee, dan heb je het getroffen.
  Leve de koningin!!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Ruben

  Marion; je zou er niet aan moeten denken om elke vier jaar een nieuwe president te moeten kiezen?!
  Oh, en voor altijd opgezadeld te worden met een familie en hun nazaten die door niemand gekozen zijn vind je minder erg? Ik snap ook niet hoe je er bij komt dat een koningshuis rust geeft! Eerst die oplichter, en vreemdganger, die Bernard met z’n onwettige kinderen en z’n dubieuze oorlogsverleden. Om nog maar niet te spreken van het Lockheedschandaal waarbij hij in de picture kwam vanwege het aannemen van steekpenningen. Of het gedrag van de aangetrouwde Mabel Wisse Smit en haar prins Friso. En niet te vergeten de rits stommiteiten van onze oranjemalloot prins pils, oftwel ‘Willempie.’
  Dan zou ik mij ook eens laten informeren wat de instandhouding van een koningshuis kost, incluis bewaking, paleizen, onderhoud van de Groene Draek, enz, enz.
  En bedenk dan eens hoe goed deze gelden zouden kunnen worden besteed aan bijvoorbeeld de behandeling van chronisch zieke mensen.
  Nee, liever vandaag dan morgen zou ik willen dat dat zooitje uitvreters de grens over wordt gejaagd.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Marion

  Ik denk dat je bij iedere gekozen president ook wel lijken uit de kast kunt halen.
  Wat betreft het onderhoud van de paleizen, daar heb ik geen moeite mee. Een ‘White House’ wordt ook door de staat onderhouden.
  Ik denk dat de regering eerder een hoop geld over de balk gooit aan allerlei onnodige onderzoekjes en 100 dagen door het land reizen i.p.v. gewoon haar werk doen. Als je na jaren in de regering nog niet weet wat er onder het volk leeft, dan kun je beter een andere baan gaan zoeken.

    /   Beantwoorden  / 
 8. piet de wit

  Marion,denk eerst na,voor dat je zo,n
  domme reactie plaats,Het Koningshuis kost
  enorm veel geld,en kijk wat voor een dubiuse
  personen er in zitten,denk aan dictaturen
  crimineel milleu enz,en de domme kersttoespraak,het is makkelijk als je
  zelf in een paleis woont met een vette bankrekening,en tientallen bewakers,maar hoe
  leg je het uit aan de vele nederlanders,
  die moeten samenleven en bedreigt worden
  door die hordes cultuurverrijkers.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Rie Cramers

  Ook ik heb veel liever het Koninklijk Huis dan één of andere maffe president die om de vier jaar gekozen moet worden. Vergeet niet dat leden van het Koninklijk Huis wel een “opleiding” krijgen om hun taak uit te voeren, en een president niet. De leden van ons Koninklijk Huis weten hoe ze zich moeten gedragen in allerlei verschillende culturen en in allerlei situaties. Je moet er toch niet aan denken dat één of andere president een heel land voor gek zet. Bovendien zijn de leden van ons Koninklijk Huis erg betrokken bij de samenleving en weten ze heel goed wat er speelt. Dat is in andere landen vaak heel anders.
  Het argument “dat het zoveel geld kost” vind ik echte onzin. Een president kost minstens evenveel, want wie betaalt iedere vier jaar zijn campagne? Een president moet ook een paleis om in te wonen en te werken. Nee, mij maak je niet wijs dat een president goedkoper is dan onze koningin.
  Wat me wel opvalt is het slechte Nederlands wat hier geschreven wordt. Als je zo verschrikkelijk pro-republiek bent, zorg er dan in ieder geval voor dat je dit op een juiste manier tot uitdrukking kunt brengen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Marion

  Rie,

  Bedankt voor je support voor de Koninklijke familie. Toen ik de reactie van piet de wit las, had ik niet eens meer behoefte om te reageren. Ik ben wel blij met de nieuwe benaming “cultuurverrijkers”. Dat klinkt beter in de oren dan allochtonen. Zeker als deze cultuurverrijkers zich helemaal thuis voelen in ons land en onze cultuur respecteren en ook graag onze taal willen leren. Dan mogen ze van mij ook best wat nieuwe positieve gebruiken introduceren en nieuwe feestdagen toevoegen aan onze cultuur, mits we onze eigen Sinterklaas en tweede kerstdag etc. maar mogen behouden.
  We moeten ons tenslotte allemaal prettig blijven voelen in Nederland.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Rie Cramers

  Marion,
  “Cultuurverrijkers”, ja vind ik een prima woord! Het verrijkt de cultuur als je meerdere invloeden hebt. Mits die invloeden dan wel in correct Nederlands worden besproken.. :-) .
  Ach, ik denk nog steeds dat we echt veel beter af zijn met het huidige Koninklijk Huis. Een president is zeker niet ideaal. Bovendien kan een koningin samenbindend werken in een samenleving, omdat zij boven de partijen staat. Een president heeft altijd last van mensen die niet op hem gestemd hebben. Op de koningin kun je niet stemmen, die heb je maar gewoon te accepteren, en zij staat dus boven alle politieke partijen. Dat werkt beter, volgens mij.

    /   Beantwoorden  / 
 12. ALALI

  ONE IDIOLOGY,MIND FOR TWO TO THREE ,MOVING TOGETHER FORWARDS ,HOPING TO U THE BEST HEALTH ,

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.