Links flirt met rechts: De Algemene Beschouwingen

Het blijkt mogelijk: Totale consensus. Vandaag bij de eerste (eindelijk) serieuze dag van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer leken links en rechts redelijk tot elkaar te komen. Een goede uiting van deze aangetrokken banden was het korte Rutte (VVD) en Halsema (GL) intermezzo. Consensus tot in de puntjes, het poldermodel floreerde. Zelfs Geert Wilders (op zijn D66 bashen na en wat andere schermutselingen, niet serieus te nemen) was redelijk gematigd (wanneer je het vergelijkt met het verleden) tijdens de vergadering.

Uiteraard stortte de Kamer flinke kritiek over rekenwondergoochelaar Bos heen, maar écht harde zaken werden er niet aangekaart. Het was toch vooral gerommel in de marge.

De SP, met de vuurdoop voor Agnes Kant (wat missen we Jan Marijnissen toch) was overtuigend, maar weinig goede oppositie. Gemiste kans voor de SP.

Misschien zijn de enige politica die er werkelijk vol in gingen vandaag toch Alexander Pechtold met zijn D66 en Mark Rutte met de VVD ('Premier Balkenende wordt voor het linkse wagentje van Bos gespannen'). Ook Halsema was goed, maar moet het toch vooral van morgen hebben.

Gelukkig zijn we dus nog niet klaar en hopen we morgen, wanneer de premier en consorten gaan reageren, dat er iets meer botsing zal zijn. Want uiteraard valt er genoeg aan te merken op de rekenkunsten van Bos, de cultuurplannen en de 'matige' onderwijsbegroting van Plasterk, en de redelijk naïeve rol van André Rouvoet.

Vanuit christelijke hoek was het sowieso wat stillig. Alleen de SGP beklaagde zich over het weinig christelijk gezicht van deze regering. Voor de rest leek de ChristenUnie zich koest te houden en lijkt deze partij de beste aanvuller in een coalitie, in het tijdperk na D66 als aanvuller.

Duidelijk is wel dat Vak K (het Kabinet) het prima naar haar zin had vandaag. Er is wat afgelachen… Soms denk je dat ze het niet serieus nemen allemaal…

Lees ook:Geert Wilders: “U bent net de directeur van de Efteling”
Lees ook:De Week Van… Premier Balkenende
Lees ook:Niemand wil met Geert praten
Lees ook:Rutte onze man
Lees ook:De Beste Quotes van dag twee van de Algemene Beschouwingen

7 reacties op “Links flirt met rechts: De Algemene Beschouwingen

 1. Nilsson

  Lars heb jij gewoon naar een ander debat zitten kijken, “Geert Wilders was redelijk gematigd”. Noem dat maar gematigd; zo’n beetje iedereen was de schuld van dit troosteloos en hopeloos verloren land waarin het voor Tokkies vreselijk wonen is met op elke straathoek een linkse (lees niet met Wilders eens zijnde burgers, journalisten en politici) elite die alles en iedereen naar de verdommenis wil werken.

  Wilders is sinds zo’n drie jaar een afgescheiden politicus van VVD huize. Een dik decennium daarvoor liep hij braaf aan de hand van de conservatieven binnen de VVD, en dat was toen echt de grootste fractie binnen een zich ten onrechte liberale partij noemende VVD. Hij bracht geen enkele oplossing aan, zoals ook nu niet trouwens. Maar werd in zijn retoriek tenminste getemperd door de fraktiediscipline. Nu is hij los een onmiskenbaar en onnavolgbaar in zijn beschuldigen onterechte verbanden en platitudes.

  Ik mis in je beschouwing de werkelijk zeer briljante bijdrage van onze oppertruus Rita Verdonk. Werkelijk ik heb met bewondering geluisterd naar haar uitwerking van de generaal pardon kwestie. Hoe traumatisch kan iets zijn, daarvoor hebben we in dit land toch psychiaters of hebben die in de kwestie Verdonk al hun moed opgegeven. Overigens heeft Verdonk haar opleiding aan dezelfde universiteit gevolgd als ikzelve en ik begin hiermee meteen te twijfelen aan de waarde van dat papiertje. Laten we het er maar op houden dat het onderwijs nadien verbeterd is en dat het in het geval Verdonk een negatieve uitschieter betreft.

  Twee partijen die zich willen onderscheiden door nieuwe politiek te voeren. Hoe komt het toch dat ik twee bijna fossielen op het spreekgestoelte zie. En dat niet alleen door kapsel, klederdracht en uitstraling maar vooral ook door hun niet aflatende drift om oude platgetreden paden te bewandelen en oude niet werkende oplossingen voor te stellen overgoten met een nieuw retorisch sausje.

    /   Beantwoorden  / 
 2. bertje

  nilsson,wat moet jij een gelukkig man zijn. spiegeltje spiegeltje aan de wand,nilsson woont in luilekkerland.heel europa staat in brand,alleen niet bij nilsson want die woont in nederland.in het dorpje spleen,met een haagse muur er omheen.net als velen in de haagse politiek,gaat het heel erg goed,met nilsson en zijn vaste kliek.met pechthold voorop,moet je zelf na je dood nog kijken voor een tweede job.geld stroomt binnen niet normaal dat noemen de heren vrij sociaal. iedereen komt er mee weg,behalve rita en wilders,want die liegen met hun verhaal.oja voordat…..,het enige wat ik stem is me gitaar.en zal het me een worst wezen wie er met de eer gaat strijken.maar dat van die fossielen vindt ik onbeschoft,eigengereid en arrogant.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Nilsson

  Goed zo Bertje zo ken ik je weer. Niet gaan roepen straks dat er iemand persoonlijk wordt op dit blog. Wie de bal kaatst moet hem terugverwachten.

    /   Beantwoorden  / 
 4. relirel

  Dit kabinet is niet in staat een Wilders of Verdonk afdoende van repliek te dienen. Dit komt grotendeels doordat de problemen die door hen worden aangekaart niet worden opgepakt, waardoor de rechtspopulisten koren op hun molen blijven krijgen:

  http://relirel.wordpress.com/2008/09/26/nu-of-nooit/

    /   Beantwoorden  / 
 5. Bliss

  Relirel

  Ha, goeie naam ;) Klopt wat je zegt. ff jouw bezoekje geven….floep….

    /   Beantwoorden  / 
 6. Bliss

  Btw. Die Bertje komt me echt over als een gefrustreerd klein mannetje die teleurgesteld is dat ie een persoonlijke lening heeft lopen bij Fortis en z’n baantje is afgepakt door een hardwerkende Marokkaan en in z’n kroeg niet meer mag roken. Uithuilen en weer doorgaan zou ik zeggen.
  Tob ermee aan. :)

    /   Beantwoorden  / 
 7. bertje

  bliss zit er kompleet naast,ik kom anale sex tekort,mijn bips zit in een dip vandaar die frustratie.dat baantje als papierprikker was ik toch al zat.trouwens het was een bulgaar en een roemeen iets met subsidie,twee voor de prijs van één.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.