Armeense kwestie ook rel in Belgische verkiezingen

In een interview met de Turkse krant Zaman weigert de Belgische kandidaat-premier Yves Leterme de Armeense genocide als dusdanig te erkennen. "Vooraleer een politicus kan oordelen over de genocide moeten de internationale instellingen er uitspraken over doen."

"Als politicus is het niet verstandig om over de genocide te spreken totdat de experts zich hebben uitgesproken. Ik sta niet alleen met mijn standpunt en verder wil ik daar niets aan toevoegen", aldus Leterme.

De bal over het omstreden interview ging aan het rollen nadat CD&V-Senaatskandidaat Ergün Top ernaar had verwezen in een debat tussen allochtone politici. Hij beschouwt Letermes ontkenning als een persoonlijke verwezenlijking. "Als advocaat bestaat voor mij iets niet totdat het bewezen is", luidt zijn standpunt over de genocide.

In hetzelfde debat kondigde Top aan dat hij, ook als Belgische senator, zijn legerdienst in Turkije zou vervullen. "Bij elke nationaliteit horen rechten en plichten. Ik zou dus zeker mijn militaire plicht vervullen", bevestigt hij. Als België en Turkije in een oorlog zouden terechtkomen, zou hij ten strijde trekken tegen de Belgen.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen werd CD&V al in verlegenheid gebracht door Fuat Korkmazer, een van de Gentse leden van de Grijze Wolven. Die nationalistisch-extremistische groepering ontkent het bestaan van de genocide volledig. Buiten Turkije zijn de historici het wel vrij eens over de massamoord tegen de Turkse Armeniërs in 1915.

In Nederland struikelde PvdA-leider Wouter Bos over de genocide, die hij liever de 'Armeense kwestie' noemde om Turkse kiezers niet voor het hoofd te stoten. Daardoor verloor hij bij de jongste verkiezingen minstens één zetel.

Lees ook:Turken stemmen D66
Lees ook:PvdA is zeer salonfahig
Lees ook:PvdA niet meer de partij van de kunsten
Lees ook:Blunders bij Belgische verkiezingen
Lees ook:Waar blijft Wilders? Nederlanders, turks paspoort, dienstplicht

4 reacties op “Armeense kwestie ook rel in Belgische verkiezingen

 1. Tijl

  België erkend de Armeense genocide, het Europese parlement erkend de Armeense genocide, de VN Subcommissie voor de voorkoming van discriminatie en de bescherming van minderheden erkent de armeense genocide.
  Op welke internationale instellingen wacht Leterme nog?

  Als Leterme niet moedig genoeg is om een standpunt in te nemen in de Armeense kwestie, waarom zou ik er dan op vertrouwen dat hij moedig genoeg zou zijn om als eerste minister belangrijke knopen door te hakken? ‘t Is en blijft een tsjeef (Vlaams scheldwoord voor Christendemocraten met windhaan gedrag).

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jozef

  Inderdaad. Leterme is een ruggengraatloos geval. Hij denkt alleen maar aan de Turkse stemmen die hij zou verliezen.

  Een volk krijgt de leiders die het verdient. Zegt veel over de Vlamingen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ali Baba

  Onze vriend Tijl meent dat Belgie en samen met Belgie nog veel andere instanties de Armeense kwestie “erkennen” als zijnde een genocide. Belgie is blijkbaar net als al die andere instanties slim genoeg om in dit soort zaken de historici hun werk te laten doen vooraleer zij een uitspraak doet. Waar haalt ie dat vandaan, welke zijn zijn bronnen?

  Er is geen sprake van een genocide, ga toch op man

    /   Beantwoorden  / 
 4. benoni

  Tienduizenden doden is geen genocide.
  Een ongelukje,sorry die geweren zyn vanzelf af gegaan.Zelfs de zin ,we hebben het niet geweten ,komt niet over hun lippen.
  Er zyn nog landen die liegen over hun geweldadig verleden,maar veel zyn het er niet.Natuurlyk is het frustrerend als je daar mee gekonfronteerd word.Maar je mag de waarheid geen geweld aandoen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.