Nederlandse paddo’s veroorzaken drama in België

Door paddoverkoop in Nederland heeft in Belgie een meervoudige familiemoord plaats kunnen vinden. Dit stelt de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders in een batterij kamervragen aan de Minister van Justitie. 

LEES OOK: KABINET VERBIED VERSE PADDO'S

Zondag vermoordde naar waarschijnlijkheid een 19-jarige jongen zijn ouders en zusje met een mes of ander scherp voorwerp. Hij zou onder invloed van paddo's geweest zijn.

De PVV wil dat de minister nagaat of de paddestoelen uit Nederland afkomstig waren. Als er verband is tussen de zaak en de verkoop van hallucinogene paddestoelen in Nederland, dan moet er een wettelijk verbod komen op het voorhanden hebben van en de handel in paddo's.

In maart was er ook al een incident met Nederlandse paddo's, waarbij een 17-jarig Frans meisje om het leven kwam. Onder invloed van de hallucinogene paddestoelen sprong zij van een brug nabij wetenschapsmuseum Nemo.

Lees ook:PVV stelt kamervragen over paddo-dode
Lees ook:Incidentenpolitiek: Kamer wil verbod op paddo’s
Lees ook:De paddokweker legt het nog één keer uit. Filmpje
Lees ook:Kabinet verbied verse paddo’s
Lees ook:Eurlings besteed 3,6 miljard aan asfalt Almere-Amsterdam

44 reacties op “Nederlandse paddo’s veroorzaken drama in België

 1. Amstel

  Tuurlijk joh, verbieden die hap. Krijg je weer veel ziekenhuisbezoekers die *dachten* dat ze de juiste paddo’s plukten in het bos… en zo.

    /   Beantwoorden  / 
 2. G Boels

  Geachte mijnheer Wilders,

  Kunt U het volk uitleggen of een verbod inderdaad zal leiden tot een vermindering van de risico’s?
  Het Nederlandse drugsbeleid is gebaseerd op het beperken van risico’s (Harmreduction) door middel van regulering.
  Vandaar dat wij met dat zorgvuldig opgebouwde drugsbeleid al decennia lang de beste cijfers scoren van de hele wereld.
  Regeren op basis van de emotie van het moment, oftewel incidentenpolitiek is niet erg verstandig. Hoe triest sommige incidenten ook kunnen zijn.
  Denkt U dat de wereld ooit vrij van genot middelen zal of wil worden???
  Leer mensen er verstandig mee omgaan!!! Breng dat bewustwordingsproces op gang, door middel van voorlichting in gespecialiseerde verkooppunten, gebonden aan leeftijdgrenzen. In ieder geval gaat het beperken van risico’s en incidenten niet lukken door verbieden. Dat hebben we wel duidelijk kunnen leren uit de geschiedenis. Verdwijnen doen middelen ook niet door ze te verbieden. Ook dat weten we inmiddels wel. Productie, handel en gebruik verdwijnen dan ondergronds, uit het zicht, in een circuit waarmee niets te reguleren valt. Met alle verhoging van risico’s van dien.
  De beste optie blijkt dus inderdaad risicobeperking d.m.v. regulering. 100% Uitsluiting van risico’s is
  een illussie; maar de weegschaal zal zeer zeker positiever uitslaan bij regulering, dan in geval van verbieden.
  Weet u mijnheer Wilders… het verbieden zou verboden moeten worden…

  G. Boels
  Voorzitter
  Vereniging Landelijk Overleg Smartshops

    /   Beantwoorden  / 
 3. Nilsson

  Als ik nu onder invloed van de ideeën van de PVV van Geert Wilders mijn konijnen om het leven breng wordt dan de PVV verboden. Breng me niet op een idee!!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Richard

  Dat verWILDERde kereltje denkt na 1 vermoedelijke connectie (dus niet bewezen) tussen een paddestoel en een punt te kunnen maken, is zn goed recht. Wat voor andere middelen de betreffende moordenaar allemaal gebruikt heeft is niet ter sprake gekomen.
  En mijn goed recht is het om bijvoorbeeld arg.arg.org/Sovinova.ppt te quoten: 26.4% van alle moorden in het EU land Tsjechie worden onder invloed van alcohol gepleegd.
  Volgens dit boek springerlink.com/content/lp04327855463h37/ dat een case study naar alcoholgerelateerde misdaded blijkt dat “In nine of ten manslaughter and murder cases alcohol was involved. “.

  Heel fijn dat u zoveel om uw volkje geeft hoor meneer vrijheidsvechter, maar als je de alcoholindustrie zou aanvechten zou ik je pas echt serieus nemen.
  Moorden en paddestoelen is een zo goed als niet terug te vinden connectie in de statestieken. Ik durf mn diploma ervoor te verwedden dat er bij onderzoek een groter causiaal verband zal blijken tussen melk drinken en moord, dan tussen een paddestoel en moord.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Michelle

  Uit ervaring weet ik dat zoiets niet kan gebeuren als je met plezier die paddestoelen hebt gegeten.
  Die jongeman en dat Franse meisje, die moeten zoals ze dat noemen; Fout zijn gegaan op de paddestoelen: Een Foute Werking Hebben.
  dat gebeurt bijvoorbeeld als iemand je bang maakt, of een grapje maakt, of als je niet weet wat je te wachten staat. Je Krijgt waanideeën. niet fijn, maar niet hun schuld.
  Paddo’s zijn legaal want het is een Ecodrugs.

  maarja. als wilders niet weet wat hij laat verkopen, en als er gewoon een goede uitleg bij word gegeven/ of dat er een bijsluiter bij zit als ze de mushrooms kopen. kan er niet veel gebeuren.

  mensen weten niet wat er allemaal kan gebeuren. je neemt dingen heel anders waar. de kleuren, het gevoel, dit is gewoon onbeschrijvelijk. Maar dit kan Bijna niet gebeurd zijn door de paddo’s

    /   Beantwoorden  / 
 6. Henk Veldman

  Ach laat die arme Wilders toch. Hij heeft toch al zo weinig.
  Er vluchten bijna geen TBS-ers meer, dus ook al niks om over te zeuren, in bedreigingen aan z’n adres zit ook al de klad in. Wat moet hij anders?
  Hoe moet hij dán in de picture komen?
  Hij heeft nergens verstand van, gelijk zijn kritiekloze achterban.

    /   Beantwoorden  / 
 7. tom de groot

  EN WEER HEEFT WILDERS GELIJK,DIE TROEP
  MOET VERBODEN WORDEN,IK SCHAAM MIJ DIEP
  VOOR DIT LAND ZONDER NORMEN WAARDEN EN
  FATSOEN,MET HUN ANTISOCIAAL GEDRAG,MEEST HEBBEN DIT SOORT LIEDEN NOG EEN UITKERING
  OOK,DIT GESPUIS MOET AAN DE ARBEID/VIVA WILDERS,VIVA EEN SCHOON EN VEILIG NEDERLAND
  EN VOORAL DRUGSVRIJ [OOK PADDOS]

    /   Beantwoorden  / 
 8. dieter

  Ook Disneyland Parijs moeten ze verbieden!

  Een 14-jarig meisje uit Spanje is maandag overleden nadat zij in een achtbaan in Disneyland Parijs bewusteloos was geraakt. De doodsoorzaak van de tiener is nog onduidelijk.

  Een eerste onderzoek aan de attractie, de Rock’n'Roller Coaster, heeft geen technische gebreken aan de machine aan het licht gebracht, zei Disneyland-woordvoerder Pieter Boterman dinsdag.

  Het meisje was maandag in de attractie gestapt. Toen die weer stilstond troffen vriendinnen haar bewusteloos aan. Hulpverleners probeerden haar te reanimeren, maar toen de ambulance arriveerde was zij al overleden, zei Boterman. De politie heeft een onderzoek geopend en dinsdag zou sectie worden verricht op het lichaam.

  De Rock’n'Roller Coaster bleef ook dinsdag gesloten. Voordat wordt beslist of de attractie weer in gebruik wordt genomen wil de directie de resultaten van het onderzoek naar de doodsoorzaak afwachten.

    /   Beantwoorden  / 
 9. peter

  Jammer als paddo’s verboden worden, dan is het weer wachten tot een nieuw EK of WK voetbal waarbij Heineken vlak voor de wedstrijd op TV ons er nog even aan helpt te herinneren om toch vooral met onze maten een biertje te drinken! Gelukkig verkopen zij geen bier aan hooligans en voetbalvandalen. Hooligans en voetbalvandalen zijn toch verboden, die bestaan dan toch ook niet meer? Dus daar kun je niks aan verkopen?

    /   Beantwoorden  / 
 10. Henk Veldman

  Beste Tom,
  Paddo’s zijn vele malen minder gevaarlijk dan alcohol.
  Laat die Zielige Wilders daar zich meer druk om moeten als hij toch al zich ergens druk om wil maken.
  Er zijn binnen redelijk korte termijn 2 incidenten geweest warbij (ook nog maar zeer vermoedelijk) pado’s in het spel zijn geweest.
  Hoeveel tienduizenden rotincidenten zijn er niet jaarlijks waarbij alcohol een rol speelt?
  Als Wilders eerst nu maar eens leert om fatsoienlijk over inhoudelijke en belangrijke zaken te discussiëren in de Kamer inplaats van de tijd van de Ministers op te slokken met deze onzin.
  Hij doet het slechts om aandacht te trekken omdat de man werkelijk helemaal niets heeft om zich te profileren (Behalve dan z’n eeuwige haatzaaierij en valse beschuldigingen aan Jan en alleman)

    /   Beantwoorden  / 
 11. tom de groot

  beste henk,dit land is vol met onnozelen
  en naievelingen geert wilders heeft volkomen
  gelijk,de man heeft meer kwaliteiten en
  intelligentie dan al die linkse en liberale
  kamer leden te samen,het verschil is
  overduidelijk,wilders wil een schoon en
  veilig nederland waar geen plaats is
  voor drugs misdaad desorden,antisocialen
  immigratie descontrolado onaangepaste
  êlementen enz,links nederland wil precies
  het tegenovergestelde,nee beste henk
  wakker worden,dit onnozel landje heeft
  een harde hand nodig,leve een schoon en
  veilig nederland,leve geert wilders

    /   Beantwoorden  / 
 12. heraux

  Wilders speeld altijd safe -

  verbied alles – uiteindelijk word alles verboden, en daarmee verboden vrucht – en daarmee kan men de vinger weer wijzen op diegene die toch weer wat onnozels maar menselijks doen – Wilders speeld op de onnozele die nog nooit iets verkeerd denkt te doen, die alles wat afwijkt ziet als iets duivels – een idioten trimmer – als je maar dat doet wat goed is – en wat goed is bepaald.. wilders??

  Kan die kerel ook een gefundeerde uitspraak doen zonder generalisaties en onderbuik kweekjes.. Ik heb er nog geen gelezen..

    /   Beantwoorden  / 
 13. Nilsson

  Als Geert Wilders werkelijk kwaliteiten heeft wordt het tijd dat hij die eens een keer laat zien, ik heb ze nog niet ontdekt. Trouwens, laat maar wie weet welke polarisatie er dan weer uit zijn mouw komt.

    /   Beantwoorden  / 
 14. Henk Veldman

  Beste Tom
  Je schreef “dit land is vol met onnozelen
  en naïevelingen” Ongeveer de enige zin waarin ik je gelijk kan geven. Het is de groep mensen waar Wilders het van moet hebben. Daar ligt zijn “markt”. Mensen die kritiekloos zijn geklets voor waar aannemen. (Uit onderzoek is ook gebleken dat dat de Wilders-stemmers zijn. Mensen die laag opgeleid zijn. Niet zozeer “rechts”, eerder het tegendeel. Vooral mensen die niet of weinig grip hebben op de samenleving. Ze lezen de Telegraaf als ze al lezen. De Telgraafisde enige krant die Wilders “waardig”" vindt om z’n standpunten duidelijk te maken. Ondertussen wel de enige krant die door iedereen behalve 83% van de Telegraaf lezers (dus toch nog wel 17% andersdenkenden)die weten dat de Telegraaf een onbetrouwbare krant is.
  Jongens hebben helden nodig. Ik zal de laatste zijn om jou je held te willen ontnemen.
  Maar vraag je wel het volgende af:
  1. Waarom lijkt de organisatiestructuur van Wilders en de PVV zo sterk op die van Hitlers partij? Ook bij de partij van Hitler was de aanvoerder de enige die wat te zeggen had Van de 5 deel-organisaties die onder Wilders vallen is er slechts 1 met een bestuur dat uit meerdere leden bestaat. Dat is de stichting die over de salarissen gaat van de fractieleden.
  2. Waarom durft Wilders zich nooit te laten interviewen door een krant of welke journalist dan ook.
  3. Waarom geeft Wilders geen inzage in de schenkingen die hij ontvangt.
  4. Waarom durft Wilders niet te reageren op kritische vragen van bijvoorbeeld mensen die hem geld hebben geschonken. (w.o dus ondergetekende)
  5. Elke politieke partij kent een discussie-platvorm. Waarom Wilders/PVV niet?
  6. Wilders heeft nogal wat mensen vals beschuldigd. Waarom, als hij van mening is dat hij gelijk heeft, durft hij niet met bewijzen te komen?
  7. Wilders heeft in z’n programma een hele tris van verplichtingen en eisen opgenomen t.a.v. van mensen waar hij een hekel aan heeft, met name van allochtonen. Toch durft hij z’n partij Partij van de Vrijheid te noemen. Welke vrijheid en voor wie is die vrijheid bedoeld?
  8. En om met een hele flauwe af te sluiten:
  PVV betekent Partij van de Vrijheid.
  De middelste “v” staat dus voor “Vande” (of “Voorde”)? Wilders jochie, probeer eerst eens Nederlands te leren voor je met zulke domme afkortingen komt.
  Beste Tom, vraag 8 maag je laten zitten, maar geef eens antwoord op de vragen 1 t/m 7. En ik kan je alvast verklappen dat ik Wilders dit lijstje ook heb gestuurd. Antwoord was niks, minus nul komma zero. Als jij ze kunt beantwoorden ben je dus nog knapper dan je grote Leider.
  Dat moet een uitdaging voor je zijn Al houdt Wilders er niet van dat mensen slimmer zijn dan hem (en dat zijn er heel, heel veel) dus wel oppassen!

    /   Beantwoorden  / 
 15. Henk Veldman

  Flauw hoor Nilsson,
  Wilders houdt z’n kwaliteiten zorgvuldig geheim. Tot hij aan de macht is natuurlijk. Dan zal het volk een poepie ruiken.
  Tot zo lang moeten wij met ons tweetjes en de andere 15 miljoen mensen geduld oefenen. Vraag dat maar aan Tom. Die wéét gewoon hoe fantastisch Wilders is. Wij zijn er te dom voor.

    /   Beantwoorden  / 
 16. Ger

  Hallo,

  Ik wilde even een reactie posten op dit bericht gezien ik op het nieuws gezien heb dat paddo’s misschien verboden gaan worden.

  Ikzelf heb een tijdje geleden paddo’s geprobeerd met een paar kameraden voor de eerste keer. Ik moet toegeven dat ik behoorlijk nerveus was die dag. Eenmaal aangekomen bij de smartshop zei ik eerlijk tegen de man achter de balie dat het onze eerste keer is. Ik hoefde alleen dit maar te zeggen, en we werden helemaal wegwijs gemaakt in hoe we het beste om kunnen gaan met paddo’s om op die manier een effectieve, doch veilige trip te krijgen.

  Ook het type paddo voor beginnende gebruikers werd ons ten strengste aangeraden, en ook werd ons een zakje met vitamine-tabletten meegegeven die in te nemen zijn als de trip slecht zou gaan (een ‘bad trip’). En het mag eerlijk gezegt worden, ik en mijn kameraden hebben een geweldige trip gehad zonder enig gevaar.

  Mijn punt is dat veiligheid binnen de smartshops in Nederland garant staat. We werden uitstekend geholpen met professioneel advies waardoor wij op een veilige manier hebben kunnen genieten van onze trip. Het gevaar komt pas als op straat gehandeld word in onbetrouwbare paddo’s, door mensen die zelf niet wegwijs zijn met hetgeen waar ze in handelen.

  Dat wilde ik even kwijt.

    /   Beantwoorden  / 
 17. HenkDVeldman

  Inderdaad Ger.
  Ik als bijna 60 jarige weet echt wel hoe je met drugs om moet gaan en welke verslavend zijn. Ik heb ze praktisch allemaal wel eens geprobeerd.
  Ik heb het m’n kinderen zien gebruiken (al ontkenden ze het nadrukkelijk) bijna iedereen in m’n kennissenkring. Mijn kennissenkring bestaat ook uit politici die ook nog steeds nu hun centjes er mee verdienen
  In een heel diep verleden had mijn dealer de pest in dat de sofdrugs gelegaliseerd dreigden te worden. Daardoor zakte voor hem immers de prijs. En dat klopt. Voorzover ik weet is de prijs van wiet, hasj en marihuana ongeveer gelijk als wij 35 jaar geleden betaalden in guldens Dus weliswaar een verdubbeling maar wat wil je na 35 jaar.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Pieter

  dat ze die paddo’s dan alleen aan mensen met de nederlandse nationaliteit verkopen als buitenlanders er niet mee om kunnen gaan..

    /   Beantwoorden  / 
 19. heraux

  probeer eens met minder schreeuwen..
  ik kan u ook goed lezen als u kleine letters gebruikt. Misschien wilt u zich onnodig groot maken – maar helaas.. all-caps is onbeschaafd – schreeuwen doet u maar op uw prive berg.

  dank u

    /   Beantwoorden  / 
 20. Koen

  Met een verbod op paddo’s wordt alles illegaal. Er komen slechte paddo’s op de illegale markt en komen er meer ongevallen. Ook is het zo dat paddo’s een veilige opstap zijn voor (jonge) mensen die een sterke drang hebben naar het experimenteren met drugs. Zo zijn paddo’s niet verslavend, zowel lichamelijk als geestlijk, niet slecht voor de gezondheid, en na je trip heb je een gevoel van ‘dit was erg vermoeiend, even genoeg voor een paar maanden’. Als paddo’s illegaal zouden zijn zouden de mensen die aan het ‘experimenteren’ zijn even snel naar de cocaïne grijpen als de paddo’s. Meer junkies dus. Het is ook aangetoond dat de Fransman die zijn hond had opengesneden geen paddo’s had gebruikt. Ik zie geen enkele goede reden om paddo’s te verbieden. Zelf heb ik het een keer genomen na flink wat gelezen te hebben op internet, en ik werd er erg denkerig van (over geloof/werk/relaties). Persoonlijk is mijn werkhouding er erg van verbeterd aangezien ik daar erg over na ging denken. Ik snap natuurlijk dat veel jongens en meisjes het voor de visuele hallucinaties doen, persoonlijk vind ik dat je de drugs met wat meer respect moet behandelen, maar het kan geen kwaad. Wanneer je het goed doet kan je er filosofischer en wijzer van worden. Dat is een fijt en ik raad dan ook iedere nuchtere slimme persoon aan om het een keer te hebben mee gemaakt. Als je op die manier geen paddo’s hebt genomen praat er dan alsjeblieft niet over want je weet niet waar je het over hebt. Betere voorlichting moet er komen. Mensen moeten weten dat ze het niet in combinatie met alcohol/wiet moeten nemen, en het moet alleen genomen worden als die persoon zich lekker voelt. That is all.

    /   Beantwoorden  / 
 21. Stop de Flauwheid

  Maken jullie ook even zo’n video van minderjarigen die alcohol kopen en of sigaretten en of andere middelen…

    /   Beantwoorden  / 
 22. Vereniging Landelijk Overleg Smartshops

  Waarom is een verbod op de verkoop van verse paddo’s onwenselijk en gevaarlijk?
  Aanbevelingen van de VLOS (Vereniging Landelijk Overleg Smartshops)

  De ontwikkelingen van de laatste dagen rond het vraagstuk van de verkoop van verse psycho-actieve paddestoelen (“paddo’s”) bevestigen het vermoeden dat sprake is van een georganiseerde actie om het gebruik en de verkoop van paddo’s in Nederland in diskrediet te brengen. Zeer onlangs werd uitgebreid gemeld dat een Fransman zijn hond had afgeslacht na gebruik van paddo’s. Thans blijkt dat hij geen paddo’s heeft gebruikt en dat hij sinds geruime tijd bij de Amsterdamse GGD bekend stond als een ernstig verward persoon. De Vereniging Landelijk Overleg Smartshops (VLOS) betreurt deze gang van zaken zeer. Sinds de opkomst van het fenomeen ‘Smartshop’ in Nederland in 1993 en de oprichting van de vereniging in 1996 hebben de leden-smartshophouders zich, via het bestuur, sterk gemaakt om te komen tot een actieve en effectieve dialoog met de overheid met als doel de legale verkoop van smartshopproducten op een effectieve wijze en in goed overleg te reguleren.

  In de loop van 2006 werd het duidelijk dat Amsterdam een geheel eigen en bijzondere positie inneemt. De steeds toenemende stroom van vooral jonge toeristen die gedurende korte tijd legaal verkrijgbare psycho-actieve middelen willen uitproberen maakt dat de Amsterdamse ambulancedienst meer dan vroeger het geval was regelmatig hulp moet bieden aan deze jonge gebruikers van – ondermeer – paddo’s. Dikwijls is hierbij ook sprake van (overmatig) alcoholgebruik. Alcohol en drugs gaan niet samen en zeker niet met paddo’s. Sinds geruime tijd bestrijkt de legale verkoop van verse paddo’s via Smartshops slechts een klein deel van de markt voor licht hallucinogene middelen. De geringe afmetingen van deze markt maken van paddo’s een gemakkelijke prooi om tegen te ageren of zelfs een hetze te voeren.

  De VLOS is in intensief overleg verwikkeld met zowel de Amsterdamse overheid als het Ministerie van VWS om tot een verdere vorm van (zelf)regulering te komen:

  1. Leeftijdgrens van 18 jaar die ook door niet-leden van de VLOS gehanteerd moet worden (identiteitscontrole verplicht)
  2. Uitbreiding en intensivering van de cursus voor Smartshophouders en hun personeel (samen met het Trimbos instituut)
  3. Beperking van het aantal verkooppunten in Amsterdam
  4. Uniforme en meertalige informatieflyer die ruim verspreid dient te worden (niet alleen via Smartshops maar ook via hotels voor jeugdige toeristen)
  5. Altijd goede uitleg hoe en waar de paddestoelen het best geconsumeerd kunnen worden
  6. Nooit meer dan een portie per etmaal
  7. Altijd een gebruiksaanwijzing in een taal van de klant
  8. Duidelijke waarschuwing op paddobakjes tegen alcoholgebruik
  9. Goede en vooral duidelijke etikettering van Smartshopproducten (in overleg met de Inspectie Warenwet)
  Wij achten een verbod op de verkoop van paddo’s onwenselijk en gevaarlijk omdat:

  1. Paddo’s vormen een zeer klein onderdeel van de markt voor psycho-actieve stoffen
  2. De incidenten – hoezeer te betreuren ook – vormen slechts een zeer gering onderdeel van het totaal van ernstige incidenten met alcohol en andere drugs
  3. Bij een verbod zullen verse paddo’s in het illegale circuit terecht komen met alle gevolgen van dien
  4. Een verbod op paddo’s doorkruist het over vele decennia zorgvuldig opgebouwde (liberale) Nederlandse drugsbeleid waardoor het hele drugsbeleid ter discussie komt. Dit vereist een andere vorm van overleg en debat dan een gelegenheidsdebat over paddo’s op grond van incidenten.
  5. Het probleem is een Amsterdams probleem en niet een probleem van de centrale overheid

  Bestuur VLOS

    /   Beantwoorden  / 
 23. Richard

  “Fransman slacht hond tijdens paddotrip”

  “Door paddoverkoop in Nederland heeft in Belgie een meervoudige familiemoord
  plaats kunnen vinden”

  Kranten koppen over dood en verderf zaaiende drug, de PADDO !

  Welke rol alcohol speelt bij geweld in het uitgaansleven, huiselijk geweld,
  verkeersdoden en gewonden weet iedereen.
  Het middel, de alcohol staat hierbij nooit ter discussie. Hier worden personen zelf
  verantwoordelijk gehouden voor hun daden en gedrag onder invloed van. Bij paddo’s
  wordt helemaal andersom geredeneerd.

  Waarom wordt bij trieste incidenten waar mogelijk paddo’s in het spel zijn
  direct de paddo’s alle verantwoordelijkheid toegeschoven ?
  Het doet niet eens meer terzake of er sprake is van een combinatie met alcohol
  en/of andere drugs, of dat betrokken personen mogelijk leden aan depressies/psychose.
  De mensen die incidenten tot mythische proporties opblazen interesseert het helemaal
  niet of paddo’s echt gevaarlijk zijn of niet. Zij hebben hun mening allang klaar
  over paddo’s, wat ook hun goed recht is.

  Maar om iets te verbieden waar miljoenen mensen per jaar uitsluitend plezier van
  hebben zonder schade of problemen daar heb ik een probleem mee !

  In die enkele keren dat ik zelf paddo’s heb genomen heb ik ervaren dat dit een
  persoonlijke verrijking kan betekenen, dit is meer dan een genotmiddel alleen.
  De term geestverruimend vind ik nog de beste die er is om paddo’s in een woord te
  omschrijven.

  De werkzame stoffen die in paddo’s zitten behoren inderdaad tot de categorie
  hallucinogenen waartoe ook LSD behoort.
  Deze stoffen staat op de opiumlijst en zijn verboden, begrijpelijk omdat ze puur sterk
  werken en in de praktijk toch niet te hanteren zijn.
  In paddo’s zitten echter zo’n kleine hoeveelheden dat men, zeker met verse paddo’s
  zonder moeite voor een verstandige dosering en gebruik kan zorgen. Dat in onze cultuur
  is het respect voor genotmiddelen vaak ver te zoeken, daar ligt het echte probleem.
  Om paddo’s daarom maar met LSD te vergelijken slaat de plank helemaal mis.

  De mensen die roepen om een verbod doen dat met hun eigen motieven.

  Geert Wilders, populist en bekend staand om zijn diepgaande kennis van zaken op allerlei
  gebieden probeert zichzelf weer te promoten. Op zich heeft hij wel een functie in de
  politiek maar hij moet het houden bij zaken waar hij verstand van heeft welke dat ook
  mogen zijn. En zorgen dat hij serieus genomen blijft als het daar al niet telaat voor is.

  Nog een plijtbezorger voor een verbod, VVD-Tweedekamerlid Fred Teeven heeft zijn
  naamsbekendheid te danken aan zijn vorige loopbaan als Officier van Justitie. Dat justitie
  paddo’s enkele jaren terug al helemaal wilde verbieden is een feit. Dit ondanks een onderzoek
  in 2000 naar de risico’s van paddo’s waaruit blijkt dat deze niet gevaarlijk zijn.
  De onderstaande twee teksten gaan over de uitkomst van dat onderzoek.

  “Toxicoloog De Wolff is getuige-deskundige in de slepende rechtszaak en lid van het
  Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM), een multidisciplinair advies-
  orgaan van het ministerie van VWS. Het CAM maakte een speciale risico-analyse voor paddo’s,
  maar dit rapport werd geheimgehouden. Mede door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur
  kwam het toch in de publiciteit. Conclusie: de paddo’s zijn ongevaarlijk en niet verslavend.”

  en

  “Verschillende drugsexperts in Nederland stellen dat de effecten van paddo’s echter zeer
  beperkt zijn. Volgens het Trimbos-instituut voor verslavingszorg, de Voedsel- en
  Warenautoriteit en het Coördinatiepunt voor drugs (het CAM, dat onder meer toezicht houdt op
  nieuwe drugssoorten) hebben paddo’s uitsluitend een hallucinerende werking. Ze zijn niet
  giftig, niet verslavend en vormen geen risico voor de individuele gezondheid, concludeerde
  het CAM in 2000 na uitgebreid onderzoek. Paddo’s veroorzaken op zijn hoogst paniek- en
  angstaanvallen en kunnen bij chronisch gebruik terugkerende flashbacks opwekken. Het CAM
  adviseerde het ministerie van Volksgezondheid in 2000 dan ook om ze niet wettelijk te
  verbieden.”

  Na een incident met paddo’s in maart van dit jaar heeft de Minister van Volksgezondheid
  Ab Klink (CDA) het CAM opnieuw opdracht gegeven om ditzelfde onderzoek nog eens uit te voeren,
  de risico’s van paddo’s in kaart te brengen. Aan de hand van dat onderzoek zal hij een besluit
  nemen om paddo’s helemaal te verbieden of reguleringsmaatregelen te treffen.

  Mijn vraag is, waarom precies hetzelfde onderzoek nog eens doen ? Wat voor zin heeft het
  behalve hopen op een gewijzigde uitkomst en zo een stok in handen om de hond te slaan ?
  Het in eerste instantie geheimhouden van de uitkomst van het onderzoek in 2000 laat het
  antwoord wel raden..

  24 november 2003 zijn gedroogde paddo’s verboden, verse paddo’s zijn onder de warenwet komen
  te vallen en daarmee gewoon legaal gebleven. Als men dit besluit uit oogpunt van de
  volksgezondheid bekijkt is er weinig logica in te bekennen.
  Een verse paddestoel bevat normaal 90% water, is beperkt houdbaar en moet gekoeld bewaard
  worden.
  Een gedroogde paddestoel heeft nog maar 10% van het gewicht van de verse, is dus 10x sterker
  per gewicht en bevat precies dezelfde stoffen als de verse paddo. Het grote verschil zit in
  de houdbaarheid.
  De gedroogde zijn enkele maanden houdbaar en de verse hooguit enkele weken mits gekoeld.

  De motivatie om gedroogde te verbieden was dat de werkzame stoffen op de opiumlijst voorkomen
  en dat deze niet alleen op de stoffen maar ook op preparaten van/met die stoffen van toepassing
  is. Het drogen is als een bewerking aangemerkt en gedroogde daarmee als een preperaat.
  Dat verse paddestoelen uit zich zelf uitdrogen maakte daarbij niet uit. Het besluit om
  gedroogde te verbieden en verse niet is niet genomen uit oogpunt van de volksgezondheid maar met
  een heel andere motivatie…
  Het Ministerie van Justitie wilde niet dat Nederland na wiet en xtc ook nog paddo’s zou gaan
  exporteren.
  Een perfecte compromis werd een feit, vers gewoon legaal laten en gedroogde verbieden. Zo zou
  het exporten naar onze buurlanden een ondoenlijke zaak worden en voldeed Nederland aan de wens
  van Chirac om niet nog meer een Narcostaat te worden.

  In de praktijk bleek dit, gedroogd verboden en vers legaal juist een goede zaak om versheid en
  kwaliteit te waarborgen en onze buurlanden er niet mee te frustreren.

  Dat VVD-kamerlid Fred Teeven, ex-Officier van Justitie nu probeert de klus af te maken in het
  nieuwe christelijke klimaat en roept dat je van paddo’s “gek in je hoofd wordt”,
  tja.. het ligt er te dik bovenop.

  Ook wordt het opeens stil als na onderzoek door een deskundig psychiater blijkt dat de fransman
  die zijn hond heeft vermoord dit helemaal niet heeft gedaan door paddo’s maar een psychose de
  oorzaak was.

  Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) betoonde zich niet meteen overtuigd van een verbod
  op paddo’s.
  Hij wees erop dat alcohol ook niet verboden is, terwijl er met drank ook
  steeds meer problemen zijn. “Je moet het wel een beetje in balans bekijken.”

  Hij wil de verkoop van paddo’s aan banden leggen door een leeftijdsgrens van 18 jaar te stellen
  en minder smartshops toe te staan, indien er geen verbod komt op de verkoop van verse paddo’s.
  Ook wil hij betere voorlichting, vooral aan buitenlandse toeristen.

  Gespecialiseerde verkooppunten, een leeftijdgrens van 18 jaar, betere voorlichting bijvoorbeeld
  in de vorm van een bijsluiter standaard verstrekken voor zover de informatie niet al op het
  doosje zelf aanwezig is. Dit ook in andere talen, gezien het feit dat bij de incidenten met
  paddo’s in bijvoorbeeld Amsterdam het in 92% van de gevallen om buitenlandse toeristen gaat.
  Deze maatregelen zullen een verstandigere omgang met paddo’s inhouden waarbij meteen gezegd
  moet worden dat er net als bij ieder ander middel het risico op misbruik altijd aanwezig is.
  En daarmee ook dat mensen incidenten gaan opblazen.
  Zouden ze dit met alcohol gerelateerde incidenten ook doen dan zou iedere krant voortaan
  twee keer zo dik zijn.

  Ook vind ik dat er voor het hele land een lijn getrokken moet worden en niet zoals nu in
  Amsterdam overal gedroogde verkocht wordt. Met verse paddo’s kan men de paddo-verkoop zuiver
  te houden.

  Bij het verbieden van paddo’s in zijn geheel zal de handel ondergronds gaan met alle
  consequenties van dien.

  Verder groeien paddo’s ook gewoon buiten in bepaalde jaargetijden, vaak dichterbij dan men denkt.
  Het probleem is alleen dat er men zich kan vergissen met giftige soorten. Het wachten is op de
  eerste ziekenhuisopnames als gevolg van een verbod op iets wat gewoon als onkruid tussen het
  gras groeit.

  Verder wil ik iedereen die écht wil weten of paddo’s gevaarlijk zijn naar de website van het
  Trimbos Instituut verwijzen waar alle denkbare vragen over paddo’s een antwoord vinden.

    /   Beantwoorden  / 
 24. Hicham

  Die meneer Wilders is klaarblijkelijk in zijn jonge jaren van zijn stoel gevallen of met zijn hoofd tegen een lantaarnpaal aangelopen, want volgens mij zit er wat scheef in zijn hersenen.

  Hij zou zelf eens paddo’s moeten proberen. je wordt er niet alleen vrolijk van, maar bovenal door inzichten wijs!

    /   Beantwoorden  / 
 25. Hicham

  Die meneer Wilders is klaarblijkelijk in zijn jonge jaren van zijn stoel gevallen of met zijn hoofd tegen een lantaarnpaal aangelopen, want volgens mij zit er wat scheef in zijn hersenen.

  Hij zou zelf eens paddo’s moeten proberen. je wordt er niet alleen vrolijk van, maar bovenal door inzichten wijs!

    /   Beantwoorden  / 
 26. nico groen

  hischam, wat een dom commentaar van deze
  persoon,ik vermoed een drugsgebruiker,net als
  zoveel linkse idioten,drugs, parasiteren ,
  personen kwetsen en beledigen ,ja daar is links
  goed in,wilders heeft meer intelligentie en
  kwaliteiten dan al die linkse onnozele idioten
  bij elkaar,gelukkig worden steeds meer nederlanders wakker,[opiniepeiling] wilders
  streeft zeer zeker de partij van de alochtonen
  voorbij,wat hischam betreft,ga werk zoeken

    /   Beantwoorden  / 
 27. nico groen

  hischam, wat een dom commentaar van deze
  persoon,ik vermoed een drugsgebruiker,net als
  zoveel linkse idioten,drugs, parasiteren ,
  personen kwetsen en beledigen ,ja daar is links
  goed in,wilders heeft meer intelligentie en
  kwaliteiten dan al die linkse onnozele idioten
  bij elkaar,gelukkig worden steeds meer nederlanders wakker,[opiniepeiling] wilders
  streeft zeer zeker de partij van de alochtonen
  voorbij,wat hischam betreft,ga werk zoeken

    /   Beantwoorden  / 
 28. heraux

  Nico – Wat je trekt naar Wilders is zeker geen dom commentaar op de verschijnselen – zeker interesant – helaas worden deze onderwerpen snel verwilderd – ofwel, slecht uitgewerkt – of nog duidelijker, hij spreekt de minder bekwame denker aan – vroet ergens in een mieren nest.. maar verder gebeurt er niets.. tja een hetze. een Volkssturm-achtige reactie liefst.

  Debat en discussie – ik heb ze nog niet gezien- maar goed, socrates had geen forum?

  Een moderne Samenleving, een democratie heeft een Socrates nodig – iemand die ziet en zegt wat ie ziet – maar is Wilders (nogmaals) een goede Socrates en steld hij de goede vragen – en aan wie steld hij die – Ik heb Nog geen goed antwoord hier gelezen op zijn stellingen – van bijde fronten niet – voor Paddos; voor vrijheid – vrijheid van de geest – tegen paddos; tegen misbruik en slechte voorlichting –

  Wie kent nog een paar voor/tegens – heeft iemand een beter idee dan alleen verbieden – als je verbied, ga je dan op huisbezoek; worden champignon kwekers nu gecontroleerd op paddos?

  Wilders schiet wat wild rond en maakt u – meneer Nico wakker.. voorheen was toen ook wakker of alleen als er wat te rammelen valt..

  Graag een mooie intellectuele??? bijsluiter van uw kant.

    /   Beantwoorden  / 
 29. heraux

  Nico – Wat je trekt naar Wilders is zeker geen dom commentaar op de verschijnselen – zeker interesant – helaas worden deze onderwerpen snel verwilderd – ofwel, slecht uitgewerkt – of nog duidelijker, hij spreekt de minder bekwame denker aan – vroet ergens in een mieren nest.. maar verder gebeurt er niets.. tja een hetze. een Volkssturm-achtige reactie liefst.

  Debat en discussie – ik heb ze nog niet gezien- maar goed, socrates had geen forum?

  Een moderne Samenleving, een democratie heeft een Socrates nodig – iemand die ziet en zegt wat ie ziet – maar is Wilders (nogmaals) een goede Socrates en steld hij de goede vragen – en aan wie steld hij die – Ik heb Nog geen goed antwoord hier gelezen op zijn stellingen – van bijde fronten niet – voor Paddos; voor vrijheid – vrijheid van de geest – tegen paddos; tegen misbruik en slechte voorlichting –

  Wie kent nog een paar voor/tegens – heeft iemand een beter idee dan alleen verbieden – als je verbied, ga je dan op huisbezoek; worden champignon kwekers nu gecontroleerd op paddos?

  Wilders schiet wat wild rond en maakt u – meneer Nico wakker.. voorheen was toen ook wakker of alleen als er wat te rammelen valt..

  Graag een mooie intellectuele??? bijsluiter van uw kant.

    /   Beantwoorden  / 
 30. danielle

  na twee incidenten kun je toch moeilijk alles gaan verbieden door alcohol vallen veel meer doden en dat is ook niet verboden.
  En ja, mensen moeten zich gewoon eerst goed laten informeren voor ze het gebruiken en anders valt het gewoon onder eigen risico. De regering kan er ook niks aan doen als mensen de gebruiks aanwijzing niet lezen. En op paddestoelen in het bos staat al helemaal niks. Tja dan kun je het ook niet lezen.

    /   Beantwoorden  / 
 31. VLOS

  Kennelijk wil Nederland anno 2007 er nog steeds in geloven dat met een verbod iets risico’s en incidenten beperkt worden!?!

  Het Nederlandse paradepaardje Reguleringsbeleid wordt met een verbod met één klap weggevaagd.

  Wat er zal overblijven, is geen drugsbeleid meer.

  Voor een beleid heb je uitvoermogelijkheden, en uitvoerders nodig. Als die verdwijnen, hou je uiteindelijk alleen nog maar illegale circuits over, waar helemaal geen vat op is te krijgen.

  Geen beperking van risico’s en incidenten meer.

  Een verbod betekend dan ook een totale nederlaag voor het Nederlandse drugsbeleid, waar geen fundamenten meer voor overblijven!

    /   Beantwoorden  / 
 32. H.A.

  Mensen het heeft geen zin om hier je mening achter te laten, want niet alle reakties worden geplaatst en zelfs verwijderd!!!

  C E N S U U R !!!

    /   Beantwoorden  / 
 33. Lars van der Werf

  @ H.A.: Dat is volledige onzin. Op deze Blog wordt HELEMAAL niets verwijderd. Alle reacties zijn welkom en blijven staan, ongecensureerd. Ik ben blij met alle inbreng. Als u mij vertelt welke reacties gecensureerd zijn, liegt U en niet ik, ik censureer ab-so-luut niet. Ten eerste omdat ik daar totaal geen belang bij heb en ten tweede omdat ik dus prijs stel op ELKE reactie en ik graag een discussie aanzwengel en er graag aan deel neem.

  Laat dat Heel duidelijk zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 34. F.Floor (61)

  Nee cencuur is hier niet, dit in tegenstelling met MSN want toen ik schreef hoe het nou echt precies zat met die monnikenopstand in Birma werd ik eraf gegooid: deze religie = namelijk echte pedo en dat wilden ze niet weten. Ach zo.
  Paddo’s plukken in het bos is in Nederland al jaren verboden maar hoe het precies zat zal ik als oud-politiemedewerker kunnen uitleggen: paddo’s = schimmel en hebben zonder een goed (verzuurd) afweerreactiesysteem in je lichaam nogal wat gevaren. Het 2e effekt is hun giftigheid (met het zoeken van de juiste paddo’s zijn al heel wat dodelijke vergissingen begaan) en het 3e effekt = het gewenste flippen zoals lsd en mdh.
  Het 1e-effekt kreeg ikzelf mee te maken omdat oud-bruin ook dubbelgegist bier is waarvan 50 jaar geleden nog wel eens de dop eraf vloog of de fles explodeerde. Vandaar dat de schimmel gaten groef in je hersenen en sommigen door het lint gingen.
  Het 2e effekt: sommige paddo’s lijken op degene die je hebben moet maar zijn wel zo giftig dat zelfs aanraken al een stuip oplevert en dus vandaar het plukverbod.
  Vooral in Polen vallen in het najaar veel doden door onjuiste selectie.
  Het 3e effekt: flippen dus, dan is lsd toch veel veiliger omdat het hier om de kunstmatige stoffen gaat die in een paddo zit. Ik heb het daarom aan een opgesloten flipgebruiker nagevraagd (zat vast wegens geweld tijdens 1000 inbraken) waarom hij dat nou deed. Hij vertelde me dat je van lsd wel degelijk aan verslaafd kunt raken – maar dan van de visioenen die dat oplevert.
  Toen ik hem naar het waarheidsgehalte van die visioenen vroeg – dus zoals de Beatles met hun film “Mysterytour” sprak hij: “Geen enkel. Zelfs iedere vorm van spiritualiteit is verdwenen en muziek componeren gaat er helemaal niet mee. Maar wat mooi heh?”
  Heb hem een goudvissenaquarium geadviseerd in zijn aapjeshok en die kreeg hij + een walkman.

    /   Beantwoorden  / 
 35. Richard

  Het voornemen van een totaal verbod op geestverruimende paddestoelen
  is Klink klare onzin. Hiermee zal niks worden opgelost.
  Dat zal vast ook niet de achterliggende gedachte zijn…

  De motivatie voor een totaalverbod komt denk ik uit ;

  - aansluiting met europa zoeken ( denk aan de Europese grondwet of iets
  wat hetzelfde beoogd maar anders genoemd wordt).
  - Goed willen scoren bij de achterban van de conservatieve grijze muizen
  en dito preutse kerkgangers (cda/cu)
  - Om de christelijke traditie voort te zetten alles wat niet past in de
  christelijke denkbeelden te verbieden en te vervolgen.( Daarbij denk
  ik aan het vernietigen van culturen en beschavingen 500 jaar geleden
  in Zuid-Amerika waar geestverruimende paddestoelen deel uit maakten van
  de cultuur).

  Een totaalverbod gaat recht tegen de overtuiging van de deskundigen in.
  Met andere woorden, men was het al vóór het voor de tweede keer laten doen
  van hetzelfde onderzoek naar de mogelijke risico’s van geestverruimende
  paddestoelen erover eens dat men ze totaal wilde verbieden.
  Men hoopte op extra munitie die uitbleef en kon zo de nekslag voor de
  paddestoel en ook de Smartshops nauwkeurig voorbereiden.

  On-Nederlands, idioot, asociaal !!

  kijk ook op: reddepaddo.nl

    /   Beantwoorden  / 
 36. PVDA Tegen Verbod Paddo's

  PVDA TEGEN VERBOD PADDO’S

  Eerder dit jaar sprong een zeventien jarige Franse scholiere onder invloed van paddo’s van een brug. Dit tragisch incident was voor een aantal partijen
  aanleiding voor het vragen van een algemeen verbod. De minster liet doorschemeren dat hij niet onmiddellijk een voorstander was van een verbod maar dat hij onderzoek zou laten doen naar het gevaar van paddo’s. 12 oktober werd duidelijk dat hij toch over wil gaan tot een verbod. De PvdA is geen voorstander van een dergelijk verbod.

  VERGUNNINGSTELSEL EFFECTIEVER
  De PvdA is tegen een verbod en stelt dat een vergunningenstelsel een sterker alternatief is. In een vergunningenstelsel kan er goed gecontroleerd wordenop leeftijd. Daarnaast kan de verkoper goede voorlichting geven over het product. PvdA Tweede-Kamerlid Lea Bouwmeester: ‘Vaak, als het mis gaat bij het gebruik van paddo’s gaat het om drugstoeristen die of teveel gebruikt
  hebben omdat ze niet wisten dat paddo’s niet onmiddellijk werken. In ander gevallen gaat het mis omdat de gebruiker niet weet dat paddo’s zich slecht
  laten combineren met alcohol en of andere drugs. De PvdA is daarom van mening dat goede voorlichting een hoop leed kan voorkomen.’

  Bouwmeester vervolgt: ‘Een vergunningenstelsel kan risico’s nooit helemaal uitsluiten maar draagt onmiskenbaar bij aan een veiliger gebruik en controle
  op gebruik. Het aantal verkooppunten kan worden beperkt, tot een minder aantal, maar verantwoorde verkooppunten. Voorwaarde hierbij is een strenge
  controle van de vergunning en streng zijn bij overtredingen.’

  ILLEGALE AANSCHAF
  Het alternatief, namelijk een algeheel verbod, dat minister Klink voorstelt draagt volgens Bouwmeester grote risico’s in zich: ‘Het verbieden van paddo’s voorkomt niet dat jongeren drugs gebruiken. Jongeren gebruiken, of het nu verboden is of niet, al generaties lang geëxperimenteerd met drugs. Een verbod op paddo’s leid vaak tot vervanging of tot illegale aanschaf. Illegale aanschaf kent zo zijn eigen problemen. Geen toezicht op de leeftijd, geen waarborgen voor goede voorlichting, geen toezicht op de kwaliteit en geen strenge eisen aan de persoon van de verkoper.’

  OVERSTAPPEN OP ANDERE DRUGS
  Naast de illegale aanschaf valt er volgens Bouwmeester ook een zeker verdringingseffect te verwachten: ‘Het is immers naïef om te denken dat een verbod op paddo’s er de reden van is dat jonge drugstoeristen in het vervolg
  massaal aan de cola slaan. De brancheorganisatie verwacht dat de jongeren zullen overstappen op alternatieven. Met alle nadelen van dien. Jongeren
  kunnen overstappen zwaardere middelen. In dat geval werkt een verbod averechts. Jongeren kunnen overstappen op andere smartdrugs. In dat geval staan we er binnenkort weer om te debatteren over een eventueel verbod op de
  opvolger van de paddo’s.’

  ‘Het simpelweg verbieden kent grote nadelen. Nadelen waar de minister in zich brief niet op in gaat. Het vergunningenstelsel kent grote voordelen, voordelen die de minister ook zonder nadere verklaring van de hand wijst. In debat met de minster zal ik vragen het algehele verbod te heroverwegen en in zijn heroverweging naar het smartdrugsbeleid in brede zin te kijken. Verbieden is naïef, de verkoop aan voorwaarden verbinden en inzetten op voorlichting zal verantwoord gebruik stimuleren en verschuiving naar een andere smartdrugs voorkomen,’ aldus Bouwmeester.

    /   Beantwoorden  / 
 37. H.A.

  Paddo’s NEE en Pijnstillers okay?

  1 dode n.a.v. (waarschijnlijk, lees mede door…) het (verkeerd) nuttigen van paddo’s, dit in 12 jaar tijd!!!

  Jaarlijks 540 doden door pijnstillers, dwz 540 X 12 = 6480!!!

  Pijn is OOK leven.

    /   Beantwoorden  / 
 38. Het Parool

  CAM ADVIES AAN KLINK: GEEN PADDOVERBOD

  Marcel Wiegeman

  DEN HAAG – CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid baseert zich voor zijn verbod op hallucinerende paddestoelen op een rapport waarin juist wordt gepleit tégen een verbod op de drug. Hij acht zijn eigen adviesorgaan echter ‘onvoldoende realistisch’, blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

  Volgens het Coördinatiepunt Assessment en Monitoring nieuwe drugs (CAM), het belangrijkste adviesorgaan van Klink, levert het gebruik van paddo’s ‘een dusdanig laag risico op voor de individuele gezondheid en de samenleving dat een verbod een te zwaar middel is in verhouding met de overlast en schade door het huidige gebruik’.

  Er is geen sprake van verslaving en hooguit van een enkele paniek- of angstaanval, die ‘slechts incidenteel fatale gevolgen kan hebben’. Het gaat dan vooral om toeristen in Amsterdam. De conclusies komen overeen met een rapport uit 2000, op basis waarvan destijds werd besloten geen paddoverbod in te voeren.

  De belangrijkste risico’s zijn volgens de CAM ‘de wisselende samenstelling en kwaliteit van het product, te grote verpakkingseenheden, slechte voorlichting en makkelijke verkrijgbaarheid’. De deskundigen pleiten voor betere voorlichting en regulering. Een verbod zou leiden tot het gebruik van alternatieve middelen, die ‘meer schade aan de volksgezondheid toe brengen en die aantrekkelijker zijn vanuit crimineel perspectief’.

  Volgens Klink geven de gegevens die de CAM gebruikt juist alle aanleiding voor het verbod dat hij vorige week na drie maanden vertraging aankondigde. Verwachten dat gebruik over het algemeen in ‘een rustige en ontspannen omgeving’ plaatsvindt, zou ‘niet realistisch zijn’. Klink stelt bovendien dat zelfs dan angstervaringen en paranoia kunnen optreden.

  De minister meent dat de kans op risicovol gedrag na gebruik aanzienlijk is, gezien ‘de frequentie van het aantal ambulanceritten als gevolg van paddogebruik in Amsterdam’. In één tot twee op de 100.000 gevallen zou consumptie leiden tot ziekenhuisopname en ‘wellicht tot overlijden’.

  PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester is verbijsterd dat Klink volledig afwijkt van zijn eigen deskundigen. ”Het advies komt hem blijkbaar niet goed uit. Een verbod is gratis, regulering kost geld en moeite.”

  Haar VVD-collega Fred Teeven blijft echter voor het verbod, waar een Kamermeerderheid eerder om vroeg. ”Ik heb ook nog te maken met mijn eigen waarneming. Ik heb genoeg gesproken met mensen van de GGD om een verbod nodig te vinden.”

  © Het Parool, 20-10-2007, 11:22 uur

    /   Beantwoorden  / 
 39. de Volkskrant

  PADDO ALARM
  27 OKTOBER 2007 (PAGINA K05)
  Broer Scholtens

  Hallucinerende paddo’s worden verboden, zowel droge als verse. Omdat, claimt minister Ab Klink van Volksgezondheid deze week in een brief aan de Tweede Kamer, ‘het gebruik van paddo’s tot risicovol gedrag kan leiden’.

  Risicovol gedrag? Net als roken? Meeroken en roken is slecht voor de (volks)gezondheid. Honderden studies zijn er ter onderbouwing, geen wetenschapper die twijfelt. Toch laat de invoering van een caférookverbod op zich wachten, het caféwezen traineert. Bij het paddoverbod – per direct – treedt de minister daadkrachtiger op.

  Maar ook verrassender. Klink zegt zijn besluit te baseren op feiten uit een rapport dat op zijn verzoek is gemaakt. Daarin raden deskundigen echter een verbod af. Vanwege het geringe gezondheidsrisico.
  Het rapport is gemaakt door zijn eigen CAM, speciaal geëquipeerd voor adviezen over nieuwe drugs. Toxicologen, juristen en verslavingsdeskundigen zitten erin. Op veertien risicoaspecten hielden ze paddogebruik tegen het licht, variërend van het korte- en lange-termijn-risico voor de gebruiker, de kans op verslaving en het gevaar voor de openbare orde. Ze gebruikten een vijfpuntsschaal, van geen risico (1) tot zeer groot risico (5). Paddogebruik scoort op alle veertien een 1, hooguit een 2. Sterker, het coördinatiepunt CAM meent dat het risico nu wat kleiner is dan zeven jaar geleden. In 2000 maakte het CAM ook een paddo-analyse. ‘Geen risico’, was het oordeel toen al.
  Ach, vindt het CAM, na enkele tot tien paddogrammen raak je weliswaar wat bedwelmd, wordt de stemming wat versterkt, ontstaat er soms wat angst maar zes uur na gebruik is al dit gedoe verdwenen.

  Honderdduizenden paddobakjes gaan er in Amsterdam jaarlijks door heen. Toch worden maar een tot twee gebruikers per jaar – buitenlandse toeristen – met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Voorlichting kan helpen, adviseren ze.
  En die negen (vermeende) paddo-incidenten dan – één dode, de rest ziekenhuisopnamen – breed uitgemeten in de media? Bij drie was geen paddo in beeld. Bij alle andere incidenten waren het niet alleen paddo’s, maar ook veel alcohol, xtc, cocaïne en lsd. En het Franse meisje dat zelfmoord pleegde, was suïcidaal.

  Het CAM, zegt een woordvoerder, is ‘verrast’ dat de minister anders heeft besloten. Maar zo gaat dat. Zes adviezen brachten de experts de afgelopen jaren uit over middelen als het amfetamineachtige XTC en over de partydrug GHB. Allemaal overgenomen. De woordvoerder: ‘De minister heeft nu op basis van dezelfde feiten een andere afweging gemaakt.’

  Is de manier waarop politici met feiten omgaan niet frustrerend? Een van de toxicologen (op vakantie in Thailand). ‘De politieke verantwoordelijkheid ligt bij de minister.’

  Broer Scholtens
  Copyright: de Volkskrant

    /   Beantwoorden  / 
 40. mot

  Wat een domme niet doordachte opmerking plaats jij maar niet he ventje. met je drugsvrij!> Schiet jezelf gelijk door je kop hang je op want troep zoals jou kunnen we helemaal niet gebruiken. Je lichaam gebruikt elke dag drugs. jij dom dom idootig klein ventje. Dmt in je dromen. Caffiene nicotine suikers vetten allemaal drugs. En dat zijn de legale drugs waar jij met je dommeee zeeer dommeeee hoofd achterstaat. onze voorvaders noemde onze paddenstoelen niet voor niks vlees van de goden GODEN VOEDSEL. een volle portie paddos eten geeft meer goede voeding dan dat bakje yohurt wat je drinkt waar 30 witte doodgedstraalde suikerklonten in geflikkerd worden. JIJ DOM DOM VENTJE dat je bent. een ventje dat meegesuckt is in de westerse wereld vol illusies denkent iets te kunnen bereiken door middel van zijn status. Ga toch spelen klein kind dat je bent en word volwassen. Of ga produceren jij ontwetende slaaf.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.