COLUMN Ik wacht op een beroemd sterfgeval

Twee keer per jaar hebben nieuwsmakers in Nederland geen idee waar ze mee bezig moeten zijn. En, u raadt het al, we zitten nu midden in een dergelijke periode, beter bekend onder de nog redelijke positief te noemen naam (ik ben dol op komkommers) De Komkommertijd. Iedereen vreet zich vol in restaurant of huiskamer, werkt zich het bloed uit de voeten in de horeca, doet gezellig in één of ander Frans chalet met de hele familie er omheen 'gezellig' ….. maar zit in elk geval niet in de Tweede Kamer, in de gemeenteraad of bedrijft ook maar een enkele vorm van werk. Bij de hele journaille breekt het angstzweet daarom al uit als ze de eerste tonen van Wham's Last Christmas voorbij horen komen in de supermarkt tijdens de normale boodschappen.

Het kondigt het onvermijdelijke begin aan van een periode waarin zwoegend en zwetend wordt gezocht naar ook maar het allerkleinste stukje nieuws. Mensen die door het broze ijs op de sloot voor hun deur zakken worden ontvangen met luid gejoel op nieuwsredacties. Elke geboorte, van wat voor dier dan ook (het liefst een ijsbeer van Knut-proporties natuurlijk), is een verschrikkelijk welkom. Maar het mooiste van allemaal is een beroemd of berucht sterfgeval net voor, tijdens of na kerst. Vorig jaar waren media over de hele wereld dolblij dat Soul legende James Brown het lootje legde. 'Wie wordt het dit jaar?', gonst er over de redacties.  

Nog zo'n fantastische vervanging voor nieuws is het jaaroverzicht. Elke nieuwsredacties maakt er eentje, gewoon om iets te doen te hebben. De kerstboom in de redactielokalen is al verschillende malen opnieuw opgetuigt. Er wordt onderling schunnig ge-emaild en het drank en tabak gebruik is nog extremer dan normaal.

De komkommertijd. Het is een catastrofe voor elke journalist. Een grote ramp. Een idioterie van de bovenste plank. Want het meest erge is dat alles wat er geschreven, gefilmd of geradioot wordt, absoluut niet gelezen, bekeken of beluisterd wordt. We hebben niet eens iets om over te lullen en dan hebben we eindelijk iets en dan heeft niemand er een boodschap aan.

U kunt dus aankomende dagen een jaaroverzicht van me verwachten, wellicht het bericht dat er een beroemd of berucht iemand is gestorven en daarnaast nog wat oud nieuws en onzin. U ook succes in deze komkommertijd.

Lees ook:Op de valreep de hulpverleners helpen
Lees ook:PvdA-kamerlid wint nieuwsquiz
Lees ook:Ondertussen bij de zuiderburen…
Lees ook:Het Midden-Oosten debat
Lees ook:Wachtgeldregeling politici moet worden beperkt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.