COLUMN De VVD: klaplongen, leverkanker en verbrijzelde knieën

60 jaar VVD. Van rijke oudgeld-freule tot rijke botox-dame. De overgebleven VVD'ers vieren vandaag in Hotel Krasnapolsky aan de Dam in het Amsterdamse dat ze twee keer veertig jaar liberalisme verkondigden. Nu onder leiding van Mark Rutte, eerder onder Hans Dijkstal, Frits Bolkenstijn, Pieter Oud, Hans Wiegel en noem maar op. De partij lijkt nu echter ten doden opgeschreven…

 Het zal daar in Krasnapolsky stikken van de kaviaarvreters en parelkettingen. Je kunt er waarschijnlijk lopen over de kale glimmende hoofden en het zal er schitteren door de gouden rolexjes. Het charisma druipt er af. De Volkspartij is de weg kwijt en rekent op de steun van de mensen met het gezonde verstand. Mark Rutte, waarvan iedereen vind dat hij slappe knieën heeft, waarvan iedereen liever geen auto zou kopen en waarmee niemand zou willen trouwen.

Mark Rutte, de leider van de partij die een vrije val maakte en nu al een paar maanden op de intensive care ligt met klaplongen, leverkanker en verbrijzelde knieën. De dokter buigt zich elke ochtend over de Volkspartij en loopt dan hoofdschuddend weg omdat de patiënt begint te reutelen.

Vandaag had iedereen een mening over wat er met de partij moet geuren en wat vooral niet. De slappelingen moeten eruit, Rita Verdonk moet terug en de partij moet keihard op integratie zijn. Alleen dat kan het geheel nog redden. Weg met de nuance en weg met de vriendelijkheid. De eerste poging iets harder en iets aandachtrekkender te zijn, was de slechte economiecrisis-oproep-actie van Mark Rutte. De arme man werd door de hele Kamer en het kabinet weggezet als oproerkraaier.

Het meest nare gevoel binnen de VVD is natuurlijk dat de groot gebrachte kinderen Rita en Geert het véél beter doen dan de oude dame zelf. En dat begrijp ik. Het probleem is alleen dat het bij de VVD bij het 'nare gevoel' blijft en dat men slechts kleine pogingkjes doet het tij te keren. Ruttre heeft de taak het liberale gedachtegoed genuanceerd maar duidelijk tegelijk aan de man te brengen. Een moeilijk tew bereiken, maar realiseerbaar doel. Het kost alleen een beetje tijd

 

Lees ook:Rutte onze man
Lees ook:Rita Verdonk stapt uit VVD: Wiegel niet blij
Lees ook:VVD Partijbons Hans Wiegel niet mee met Rita Verdonk
Lees ook:Wie naar rechts wil, kiest Verdonk
Lees ook:Mobieltje Mark Rutte gestolen (én weer terecht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.