COLUMN Verwende bloempot kapseltjes

Vandaag verbaasde ik mij (fijn dat dat nog kan in deze tijden) over de opening van een privéschool in Nederland. In het programma EénVandaag liep er een verslaggever mee met één van de 12.000 euro betalende kindertjes die les gaan krijgen op de privé basisschool. Een verwend blond bloempot kapseltje zat te midden van zijn hopen lego en computerspellen op zijn speelzolder beteuterd om zich heen te kijken.

Beneden in de huiskamer van de kapitale villa vertelde zijn vader en moeder dat de kleine Thomas, want zo heette hij, 'bovengemiddeld intelligent' bevonden was en recht had op 'veel meer' aandacht dan andere kindertjes. 

Perplex was ik. Wat een grove onzin. Het onderwijs in Nederland is niet best, dat is mij bekend, maar privé onderwijs is absoluut geen oplossing en zeker niet voor de Thomasjes onder onze kinderen.

Dat soort kinderen horen gewoon thuis aandacht te krijgen en op school regels. Al die individuele shit kan misschien helpen wanneer een kind bijzondere kwaliteiten bezit, maar komt een kind die in de harde maatschappij terecht moet komen niet ten goede.

Op het werk wordt er later namelijk geen 'individueel plan' gemaakt en wordt de kleine Thomas niet bij de hand genomen. Dan moet Thomas het allemaal zelf gaan doen en moet hij gaan samenwerken met kinderen die dat harde al op school hebben meegekregen.

Ik heb overigens nog even uitgerekend wat die goede directeur van de privéschool per jaar incasseert met zijn (nu nog) 7 leerlingen: 84.000 klinkende euromunten in een jaar. De directeur hoopt volgend jaar op 40 leerlingen.

Lees ook:Praktijkgericht onderwijs terug in het MBO?
Lees ook:Overwinninkje D66
Lees ook:Wilders: ‘Geen vrij van school voor Suikerfeest’
Lees ook:Kritiek op Gouden Kooi vanuit Ivoren Toren
Lees ook:CDA wil peuterleerplicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.