De Week Van… Premier Balkenende

Een jaar lang heeft hij het alweer volgehouden in dit roerige land. Premier Jan-Peter Balkenende. Zijn vierde kabinet bestond deze week op 22 februari precies een jaar. Een jaar waarin Balkenende eigenlijk een redelijk kleurloos en weinig zeggen beleid neerzette met coalitiegenoten Wouter Bos en André Rouvoet. Een Kabinet wat volgens velen niet durft of nog niet op gang is gekomen. In elk geval houdt premier Balkenende het geheel al een jaar lang 'Samen' onder het thema 'Samen' en streeft hij naar naar een Kabinet wat éíndelijk de volledige ambstperiode uitzit. Laten we even vooruit kijken. Hoe gaat Balkenende de geschiedenis in?

In elk geval zal JP de geschiedenisboekjes halen met zijn bezoek aan de Amerikaanse president Bush, zijn al dan niet goede optreden in zijn eerste Kabinet met de LPF en uiteraard zijn hoe dan ook krachtige leiderschap in het CDA wat de partij onbetwist de grootste partij houdt in Nederland. Balkenende was de enige in 2002 die geen enkele last had met het geweld van Pim Fortuyn tijdens de verkiezingscampagnes.  

Balkenende heeft zich in zijn (bijna) 6 bestuursjaren op de hoogste plek (op de vorstin na) in Nederland, ontwikkeld tot een bekwaam en vooral heel stil staatsman. De premier reageert alleen wanneer dat écht nodig is en soms is dat zelfs ietsje te laat. In het begin nog vaak vergeleken met fictie-tovenaar Harry Potter en met een lego-poppetje, nu redelijk geaccepteerd. En misschien wel omdat er niks beters is en was.

Een zwarte bladzijde zal ongetwijfeld de oorlog in Irak en Afghanistan zijn en vooral het gebrek aan een parlementair onderzoek naar de oorzzaken en gevolgen daarvan. Maar voorlopig nog geen last voor Balkenende uit deze hoek.

Feit is dat Balkenende na deze ambtsperiode opnieuw een gooi zal doen naar het lijsttrekkersschap van het CDA voor de nieuwe verkiezingen. We zullen pas over twintig jkaar weten of Balkenende werkelijk een groot staatsman is of een nietszeggend premiertje in een overgangsperiode.

Lees ook:Geert Wilders: “U bent net de directeur van de Efteling”
Lees ook:Links flirt met rechts: De Algemene Beschouwingen
Lees ook:Uit de Ouwe Doos… Wim Kan als Den Uyl
Lees ook:Balkenendes’ finest hour?
Lees ook:Balkenende wil liever geen centrum-(te)links kabinet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.