CDA wil toch oorlog kunnen starten zonder toestemming veiligheidsraad

'Humanitair ingrijpen buiten de veiligheidsraad om moet in het uiterste geval tot de mogelijkheden behoren.´ Dit zegt Maxime Verhagen, CDA-minister van Buitenlandse Zaken in het zomernummer van Christen-Democratische Verkenningen met de titel Burgers en Barbaren, -Oorlog tussen recht en macht. De uitgave wordt morgen gepresenteerd in Den Haag.De uitspraak van Verhagen is een nieuwe bom onder de discussie over deelname aan humanitaire en vredesmissies van Nederland. In het regeerakkoord is vastgelegd dat 'een adequaat volkenrechtelijk mandaat vereist is bij deelname met missies met inzet van Nederlandse militairen'.

Met name de PvdA heeft hier een hard punt van gemaakt, met het oog op de oorlog in Irak. De regeringspartijen, inclusief zowel CDA als PvdA willen geen onderzoek naar de totstandkoming van de oorlog in Irak. Daar is echter veel rumoer over. De SP haalde ongeveer 137.000 handtekeningen op van burgers die wel een onderzoek willen en PvdA-Eerste Kamerlid Klaas de Vries haalde vorige week nog hard uit naar het kabinet. Hij wil dat er wel een onderzoek komt.

Het is echter onwaarschijnlijk dat het CDA in de Tweede Kamer ooit voor een onderzoek zal stemmen, daar alleen maar kan blijken dat Nederland om de verkeerde redenen in de oorlog is gestapt. Daar is minister-president Balkenende verantwoordelijk voor. En die verantwoordelijkheid wil hij uiteraard liever niet nemen.

Lees ook:VVD’er Van Aartsen draait en wil nu ook Irak-onderzoek
Lees ook:SP: NIOD onderzoek naar oorlog Irak
Lees ook:Het grote Irak-onderzoek: Wanneer?!?
Lees ook:Klaas de Vries haalt hard uit naar kabinet
Lees ook:Ministerie verzwijgt negatief advies Irak deelname

11 reacties op “CDA wil toch oorlog kunnen starten zonder toestemming veiligheidsraad

 1. bert

  Wie maakt zich nu nog zorgen om veiligheid en by het ontbreken er van,om slachtoffers van deze hang jongeren.
  Consumeren mensen..Consumeren,Dat is het tover woord.
  De rest is allemaal by zaak,en flessen trekkery,de economie voor alles.
  In iedere oorlog vallen slachtoffers.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Margriet

  ‘Humanitair ingrijpen buiten de veiligheidsraad om moet in het uiterste geval tot de mogelijkheden behoren.´

  Wat is er in vredesnaam humanitair aan oorlogvoeren? Bommen, granaten en mijnen, opbouwend? Herijking van definities lijkt me op zijn plaats. Buiten de veiligheidsraad om ingrijpen zeker niet! Men ziet aan Irak wat voor ongelofelijke ellende dit oplevert. Geef eerst maar eens openheid hierover en erken dat Nederland fout zat door de agresieve aanval op Irak politiek te steunen in plaats van de weg alvast vrij te maken voor steun aan bijvoorbeeld een bombardement op Iran (want dit wordt alweer zachtjes voorgekookt door onze grote leider Bush.) Ik dacht vroeger dat Nederland een zelfstandig souverein land was maar het lijkt meer en meer op de zoveelste staat van de VS.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jeroen

  Na meer gelezen te hebben over de verschillende oorlogen van de laatste decenia. Ben ik tot de conlusie gekomen dat de strijdende partijen zonder uitzondering geen tegen gestelden van elkaar zijn maar in fijte gelijk aan elkaar, maar met een andere naam. Vergelijk het regime van Hitler en Stalin (rechts en links). Toch was bij beide het regime gebaseerd op angst, ze hadden consentratie kampen en vervolgden beide Joden.

  Conclusie: Het tegenover gestelde van een regime dat staat voor oorlog en geweld (vaak in de naam van vrede, bevrijding van communisten,terroristen of een tiran)is een samenleving die niets van geweld wil weten en probeert conflicten vreedzaam op te lossen.

  Kort gezecht: Vuur blus je met water

    /   Beantwoorden  / 
 4. B.Zijp

  Volgens mij praat hij te veel met C. Rice en haar opdrachtgever..Mr Bush..!
  Of is dit in het oor gefluisterd door de Hoop scheffer…die was toch een weekend gast van de BUSH -BUSH men..

    /   Beantwoorden  / 
 5. Dejan

  Ingrijpen om humanitaire redenen zal niemand (vanuit humanitair oogpunt) bezwaar tegen maken. Aangezien de definitie van ‘humanitair ingrijpen’ niet helder is geformuleerd kan je er heel leuke dingen mee doen. B.v. een wilekeurig land op grond van een dergelijke aantijging binnenvallen en de orde herstellen. Prima initiatief. Leuk ook om de States (te dreigen) binnen te vallen. Zat oorzaken aan te wijzen…Enne…de States hanteren een dergelijke doctrine, en ik moet zeggen dat ik blij verrast ben met de effectiviteit hiervan in Irak.

    /   Beantwoorden  / 
 6. bert

  Waar en wanneer hebben wy deze uitlatingen nog gehoord.
  Als ik my niet vergis was dat in de jaren 1930….1940.
  Hebt u het al gemerkt,alles komt terug.

    /   Beantwoorden  / 
 7. bert

  Dit is je reinste oorlogs taal.
  Is dit die man ernst,of wil hy alleen maar op het podium.In ieder geval,dit kan geen democraat zyn.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jatoch

  Goed plan van Verhagen!
  Eindelijk iemand die zich los wil maken van corrupte en bureaucratische organisaties als de VN. Nederland moet altijd en overal het recht hebben om oorlog te kunnen voeren als dat in het belang is van het vaderland. Door die watjesmanetaliteit van links om alles in overleg te doen en alles eeuwig te vertragen(ook in noodsitiaties) gaat de westerse wereld nog eens een keer hard naar de filistijnen. Nederland moet wat minder afhankelijk worden van linkse softie-landen en organisaties. Wat dat betreft kunnen we nog een hoop leren van de Verenigde Staten. Die laten zich niet weerhouden om een oorlog te voeren als dat nodig is.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jatoch

  @ jeroen

  Heb jij deze ideen heel toevallig uit “Dictators” van prof. Overy?

    /   Beantwoorden  / 
 10. heraux

  We klagen nu
  en consumeren later..

  De economie gaat goed..
  dan is klachten zingen
  in de woestijn..

  Het draagt ver
  maar niemand hoort het..

  Zwarte mieren – rode mieren..
  maar mieren..

    /   Beantwoorden  / 
 11. Paul 030

  Waarmee zij aangetoond dat de top van de CDA noch christelijk noch democratisch is.
  Dit hele kabinet is zo corrupt als maar denkbaar.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.