Minister Bos verbiedt ‘Short selling’

Kapitaal krachtige, machtige en vooral buitenlandse hedgefondsen zijn de lul nu minister Bos van financiën het zogenaamde 'short selling' voor drie volle maanden verbiedt. Het schijnt een relatief simpele beurstechniek te zijn die veel gebruikt wordt om in een dalende markt toch verdomd veel winst te maken. Zie hieronder hoe dat precies werkt. In elk geval is duidelijk dat minister Wouter Bos met deze maatregel probeert te voorkomen dat bedrijven als Fortis, die nu dalende zijn, niet verder de put in gaan. In de Verenigde Staten, Groot Brittanië en Duitsland werd het 'short selling' al eerder verboden.

Uitleg over wat nu voor drie maanden niet mag in Nederland, afkomstig van shortselling.be :

Bij dalende beurzen verdient een actieve belegger geld door dalende aandelen eerst te verkopen (en zo ontstaat een short positie op zijn rekening) en daarna terug weer in te kopen. Het terugkopen van de aandelen heet men “coveren” of “buy to cover”.

De belegger verkoopt dus aandelen die hij niet bezit zodat deze aandelen ontleend worden van de broker. Het lenen van deze aandelen is gratis en onbegrensd in de tijd.

Voorbeeld:

U verwacht dat het aandeel Cisco zal dalen. U short 1.000 aandelen Cisco aan 23.5 USD

Resultaat: op uw rekening ontvangt u 23.500 USD en u ziet een short positie van – 1.000 Cisco in uw portefeuille-overzicht staan.

Cisco daalt tot 22.5 USD en u besluit uw short positie te coveren. U koopt 1.000 Cisco aan 22.5 USD en op uw rekening ziet u 1.000 USD staan (23.500 – 22.500 USD) en in uw portefeuille overzicht 0 Cisco.

Lees ook:Zomerpauze voor Belgisch crisisteam
Lees ook:Politieke partijen overtreden de wet
Lees ook:VVD boos over belastingverhoging minister Cramer
Lees ook:Laat Amerika haar soldaten in de steek?
Lees ook:Peiling: PvdA trekt klein beetje bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.