Gastblog: Nicolai houdt uitverkoop

Vandaag leest u het eerste zogenaamde gastblog.

Peter van Gool, lid van D66, maakt zich druk over de democratie en de kloof tussen burger en bestuurder en stuurde een stuk in, hopend een discussie los te maken op het tweedekamer.blog.nl.

Mocht u ook eens een gastblog willen schrijven, stuur het dan naar het adres dat u terugvindt in de colofon. Berichten worden niet automatisch geplaatst.

"De nieuwe minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, de VVD-er Atzo
Nicolai, trekt de wetsvoorstellen van Balkenende II in die nodig waren
om de democratie bij de tijd te brengen. Géén verlaging van de
voorkeursdrempel, waardoor kiezers meer invloed op Tweede Kamerleden krijgen en géén gespreide gemeenteraadsverkiezingen. Door die ene datum worden gemeenteraden nu afgerekend op de landelijk trend in plaats van op hun eigen daden. Ik heb dat wel eens het Maurice de Hond-effect genoemd.

Ik ben niet verbaasd dat het kabinet het niet meer aandurft. Het CDA
wil absoluut geen enkele vernieuwing van democratie en de VVD is de afgelopen maanden 180 graden gedraaid. De vernieuwingsagenda die de liberalen vorig jaar presenteerden, het Liberaal Manifest, is na het vertrek van Jozias van Aartsen door Rutte om zeep geholpen. Over zoiets als het referendum zal je de VVD van Rutte en Verdonk niet horen. En ook het voorstel voor de rechtstreeks gekozen premier, op het laatste moment door de VVD-leden tijdens het congres aangenomen, lijkt vergeten. Ook bij de PvdA zien we dezelfde behoudzucht. Met haar stemgedrag over de gekozen burgemeester heeft ook deze partij aangetoond de regenteske houding nog geenszins kwijt te zijn.

CDA en VVD blokkeren nu alle voorstellen van het vorige kabinet. Op twee na: de Nationale Conventie en het Burgerforum Kiesstelsel. Die kunnen ze namelijk niet meer stoppen. Beide komen dit najaar met
concrete voorstellen en aanbevelingen. Zie www.nationaleconventie.nl en www.nederlandpraatmee.nl. Natuurlijk kan de Haagse politiek er weer met een grote boog omheen lopen. Maar zullen we dan ook maar stoppen met praten over “de kloof” en het gebrek aan invloed van burgers?

De inrichting van de democratie heeft een hoog abstractiegehalte en het is daarom heel moeilijk om de kiezers daarvoor geïnteresseerd te maken. Maar dat maakt het niet minder relevant. Want onze democratie is achtergebleven bij de grote ontwikkelingen die de samenleving heeft doorgemaakt sinds de ineenstorting van de zuilenmaatschappij. Daardoor is de verbinding verbroken tussen de burgers en de structuren waarin beslist wordt over hun dagelijks lot. Nog steeds is er niets veranderd in de verhouding tussen kiezers en de gekozenen, tussen de burgers en hun regering. Er is een hardnekkige tegenzin bij de gevestigde machten om veranderingen aan te brengen in de traditionele basis waaruit zij zijn voortgekomen.

Des te groter dus de verantwoordelijkheid van een partij als D66 om
vanuit deze gezichtshoek dit punt op de politieke agenda te blijven
houden. Wij zullen aanstaande dinsdag bij de presentatie van ons
verkiezingsprogramma laten zien nog steeds het noodzakelijke onderhoud te willen plegen aan de democratie. Veel ontevredenheid begint immers met een gebrek aan invloed, het gevoel niet gehoord te worden. Na 40 jaar is ons werk niet af, het lijkt wel alsof we net begonnen zijn."

Lees ook:Rutte onze man
Lees ook:CDA heeft geen vertrouwen in democratie
Lees ook:Nederlandsers zitten fout?
Lees ook:Vraag het de MP: Balkenende’s favoriete boek
Lees ook:Rutte: Links likkebaardend boven schatkist

Eén reactie op “Gastblog: Nicolai houdt uitverkoop

 1. Michael

  Wat is dat eigenlijk precies, een gastblog? Is dat een door communicatie-adviseurs geschreven column die naar allerlei sites wordt gemaild? Hope not.
  Wat ik ook hoop is dat gastbloggers bereid zijn om op vragen- en opmerkingen van posters in te gaan. Niet zoals bv bij Volkskrantlog, waar je een mening van iemand leest, of wederwaardigheden, en je je suf kunt reageren. Want er gebeurt verder niets.
  Dat is oude journalistiek. De ingezonden brief in de krant. Niet leuk (meer).
  Nee, het is wel leuk als men op vragen ingaat. Maar dat kan veel tijd kosten, te veel tijd soms…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.