Gastcolumn: Indoctrinatie van vrouwen door de overheid en maatschappij

Geschreven door Saskia Bye, 19 jaar oud en studente Psychologie aan de Open Universiteit
 
Tegenwoordig denken wij vrouwen dat we beter af zijn dan pakweg 30 jaar geleden. We bouwen een carriere op, we zetten nog steeds kinderen op de wereld en we nemen grotendeels de opvoeding voor onze rekening.  We mogen studeren en we mogen onze eigen huwelijkspartner uitkiezen (als we al willen trouwen).

Er is niet veel veranderd in die dertig jaar. Ja, we mogen tegenwoordig studeren, dat is zeker een groot voordeel. We mogen zelf beslissen wanneer we kinderen krijgen en of we kinderen krijgen, we voelen ons zogenaamd onafhankelijk als we zelf ons geld verdienen (ook al betekent dat in de praktijk dat we en werken en grotendeels voor de kinderen moeten zorgen)

Maar vrouwen worden nog steeds maatschappelijk onderdrukt. Topfuncties gaan meestal naar mannen en vrouwen verdienen nog steeds minder in dezelfde functie. Daarbovenop komt de druk van de overheid. Riep de overheid 40 jaar geleden nog dat de plaats van de vrouw achter het aanrecht was en het een schande was als de vrouw ging werken, tegenwoordig schreeuwt de overheid het van de daken dat vrouwen VOORAL moeten gaan werken. Heeft de overheid medelijden gekregen met vrouwen? Interesseren ze zich opeens voor de vrouwenrechten? Nee de overheid is niet opeens een feminien filantropische instelling geworden.

De overheid heeft er zelf baat bij! Nadat het paarse kabinet de "schatkist" heeft leeggemaakt moet die nu gevuld worden.  Hoe meer mensen werken , hoe meer mensen belasting betalen. Dus kwam natuurlijk de oplossing dat vrouwen ook maar eens moesten gaan werken (alsof het opvoeden van kinderen geen werk is)
Dus vanaf de jaren tachtig tot voor kort werden vrouwen vooral gemotiveerd om te studeren, carriere te maken en zelfstandig te zijn, en dat hebben ze ook gedaan, vrouwen zijn massaal gaan studeren en carriere maken, en daardoor zijn ze minder kinderen gaan krijgen.

Tot omstreeks 2006. Nu beseft de overheid dat er een nieuw probleem is: de vergrijzing!

Dat betekent dat er steeds minder werkende mensen zijn doordat mensen ouder worden en er niet meer mensen geboren worden. Dus is er minder geld om pensioenen te betalen. EN WEER, ja WEER hebben ze de oplossing gevonden. Nu moeten vrouwen volgens de overheid maar voor hun dertigste kinderen krijgen, ook als dat betekent dat de carriere maar even moet wachten.

In real life is een carriere en dan tussentijds nog effe kinderen krijgen een hard job! Want manlief wil natuurlijk niet deels zijn carriere opofferen om voor de kids te zorgen, dus de kids gaan al snel naar de creche (dumpplaats voor kinderen) en dan gaat de vrouw zo snel mogelijk weer aan werk, liefst fulltime anders kun je een echte carriere opbouwen wel vergeten. Het komt er dan op neer dat je als vrouw geld aan verdienen bent, voor de kinderen zorgt en ook nog grotendeels het huishouden doet.

En de kinderen? Tsja, de politiek maakt zich erg druk over de jeugd van tegenwoordig en de slechte waarden en normen ….. hoe zou dat nu toch komen! Als lokkertje om ervoor te zorgen dat vrouwen nu eerder kinderen gaan krijgen gebruiken ze nu opeens medische redenen, op late leeftijd kinderen krijgen is slecht voor zowel moeder als kind (alsof ze dat 15 jaar geleden niet wisten he).

Houd het hier op? Nee hoor, want als je er dan voor kiest om voor je dertigste kinderen te krijgen en op advies van de overheid ook nog borstvoeding te geven zit je nog met een ander maatschappelijk probleem, het schoonheidsideaal. Je moet net als Heidi Klum binnen een maand weer je figuur terug hebben, want met excuses als 'zwangerschapskilo's', kom je tegenwoordig niet meer weg! Je wordt vervolgens helemaal gek van de mooie gefotoshopte vrouwen met botox hoofden in blaadjes als de cosmopolitan, en de rimpel en striae cremes op de tv(valt niet aan te ontsnappen).

Vervolgens ben je dus, als je zoals zoveel vrouwen de zwangerschapskilo's er niet helemaal af krijgt, niet meer sexy, je bent uitgelubberd (ook van onderen)! Je voelt je zonder omwegen lelijk, manlief gaat er in het ergste geval zelfs met een andere jongere vrouw vandoor.

Maar gelukkig is er de oplossing, de plastische chirurg. Die lift je borsten wel en je vagina en buik? Die kunnen ze gewoon halveren. Want vanonder moet je natuurlijk na 2 kinderen ook nog strak zijn, anders vind manlief de sex weer niet lekker. Daarvoor hebben we een oud Egyptisch gebruik overgenomen: vrouwenbesnijdenis!

De conclusie is toch wel echt dat het voor vrouwen er zeker niet makkelijker op is geworden.

Waar zijn de mannen ook in dit hele verhaal?
Mannen vinden dit allemaal wel leuk zo, de vroeger financiele verantwoordelijkheid, die delen ze nu met de vrouw, maar opvoeding van kinderen? uit onderzoek blijkt dat dat nog steeds op het bordje van de vrouw belandt!

Wanneer houden de overheid en maatschappij eens op om vrouwen te adviseren? Vrouwen zijn heel goed zelf in staat om keuzes te maken!

Lees ook:CDA wil peuterleerplicht
Lees ook:D66 dames combineren kind & carriere
Lees ook:Duizenden kinderen Holocaust overlevers klagen Duitse regering aan
Lees ook:GroenLinks op de barricade voor kinderopvang
Lees ook:Arm Nederland in zak en as

5 reacties op “Gastcolumn: Indoctrinatie van vrouwen door de overheid en maatschappij

 1. heraux

  Tja, ik ben egoïst – ik lease de kinderen – belasting aftrekbaar – eventueel studiekamer later.. (ptg)

  Ik wil best voor de kinderen zorgen, ik blijf wel thuis, ik kook en strijk de was, waarom niet – ik stop wel een condoom over mijn stofzuiger.. geen probleem..

  Zijn dan mannen ge-emancipeert?

  Is arbeids participatie het enige waar een vrouw nog kan profileren / emanciperen?

  p.s. er zijn genoeg mannen die carriere willen maken – maar dat lukt ze niet omdat ze voor de kinderen moeten zorgen..
  En omdat ze als huisvader ook niet gewaardeerd worden :s
  (als dat niet is, komt het nog)

  (ik in mijn pink-pyama)

    /   Beantwoorden  / 
 2. Williame

  Je lijkt me nogal vast te zitten in een bepaald milieu/systeem.

  Ik werk, kom thuis, speel met ze en de verzorging die er bij hoort, zet de kinderen in bad, steek ze in bed. En begin dan met het huishouden terwijl mijn vrouw in de zetel zit te klagen over de zware dag…

  Ik accepteer dit omdat ik een man ben en hiervoor heb gekozen.

  Je generalizeerd, maar ja dat is natuurlijk dé manier om je te laten horen.

  Als vrouwen enkel nog mannen zouden willen die niet overlopen van hun macho hormonen en eigen dunk en eens zouden kiezen voor de “brave” gevallen zouden ze nog niet moeten denken aan het geen te moeten doormaken wat je daar beschrijfd.

  Maar ja, de vrouwen(en nu zal ik ook even veralgemenen) hebben liever een man met een plat buikje, gebronseerd, humoristisch en goed voorkomend dan een dikkertje die de zon schuwt, graag kinderen ziet(mee spelen), en nog nooit in een uitgaansplaats is geweest.

  Dit is een keuze die je maakt.
  Wil je een macho? Krijg je een macho.
  Wil je een brave huisvader? Krijg je een brave huisvader.
  de macho zal inzitten over je buikje en willen dat je alles doet in het huishouden.
  De brave huisvader zal voor je koookt hebben teen dat je thuis komt.

  Dus mijn mening over je bericht?

  Stop met je zelfbeklach of beklach over de situatie en doe er iets aan.

  Als vrouwen hun partner bewuster zouden kiezen en hun kinderen zouden opvoeden op een wijze dat die niet die fout zouden maken(zowel meisjes als jongens)

  DAN zouden ze je er iets aan kunnen doen.

  En geef je eigen politieke partij eens advies hierover of stem eens op een andere politieke partij of richt er zelf een op?

  Dat laatste is het moeilijkste, het eerste is kwestie van een brief schrijven en het 2 de is gewoon wat je doet tijdens verkiezingen.

  Want ik geloof al lang niet meer in de algemene onderdruking van de vrouw.

  Wettelijk moeten er in België een minimum % van vrouwen in de regering zitten…

  Waarom een minimum % voor alle vrouwen en niet voor mannen? Dit is gewoon positieve discriminatie.

  Maar geen haan die er naar kraait, denk zelf eens 5 min. over de reden waarom?

  Voor vrijheid moet je vechten. Dit is niets nieuws. Dus als je meer vrijheid wilt, dan moet je die ergens van halen… Je medemens.

  met vriendelijke groeten,
  een medemens

    /   Beantwoorden  / 
 3. sjaak

  Kies jij je man dan niet zelf uit? Tssk, ongeemancipeerd meisje.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Willemjob

  Dat gezeur over die mannen hangt mij al jaren de strot uit !
  Als vrouwen zo graag een man hebben die actief deel neemt aan de opvoeding van de kinderen moeten ze maar wat beter zoeken !
  Die zijn er heus wel, maar vallen niet in de prijzen bij de dames. Die hebben liever vlinders in de buik. Dat mag, maar zeur er dan achteraf niet over dat je een druiloor hebt getroffen !

    /   Beantwoorden  / 
 5. stinus

  willem, jij weet het, ik erger me er ook dood aan.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.