Gastblog: Aftreden ministers damage control

Vandaag is er een gastblog ingestuurd door iemand die woest is naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand. Het aftreden van de ministers is niets meer dan damage control, er zijn teveel principes in dit land maar er is een groot gebrek aan een goede uitvoering ervan!

Mocht u ook eens een gastblog willen schrijven, stuur het dan naar het adres dat u terugvindt in de colofon. Berichten worden niet automatisch geplaatst.

Dit is de Engelse manier, niet de Franse, waar ze alles in de doofpot kunnen houden omdat ze bij elkaar op school gezeten hebben. Leuk dat juist Van Vollenhoven hier mee komt. Dat is nou precies waar ‘de adel‘ voor is: opkomen voor de mensen die dat niet zelf kunnen.

De film was suggestief vanwege de voice-over en de muziek maar de minutieuze chronologie was overtuigend en de opsomming van de falende diensten was ‘killing’. Allerlei symptomen van de Hollandse Ziekte werden nauwkeurig uitgeschreven: beleidstypes die bakken regels hebben gemaakt maar niks doen, de makkelijkste weg kiezen, en nergens op aanspreekbaar zijn omdat beleid en uitvoering in verschillende handen zijn.

Bah. Piet-Hein, het slimste jongetje uit de klas, had bij de TBS-debatten nog een paar principiële punten maar bij deze Schipholfik bleek dat het niet om principes gaat maar om uitvoering, om kwalitatief goed ingerichte werkprocessen, om concrete activiteiten én om toezicht daarop. Regels regelen niks, wegwijzers sturen het verkeer niet en principes bewerkstelligen niets. Scherper gesteld: bijbels en korans maken geen betere mensen. Dat moeten ze zelf doen.

En ik denk dat dat snelle aftreden niks meer is dan ‘damage control’: direct toegeven, zorgen dat er geen geruchten ontstaan en giswerk de overhand heeft. Communicatiewetenschappers zouden dit precies zo adviseren. Maar ‘de eer aan jezelf houden’ klinkt veel te positief voor wat er eigenlijk aan de hand is: er is niet bestuurd, er is niets geregeld, er is alleen maar over principes en competenties gebabbeld, bij elke betrokken dienst valt een archiefkast met regelgeving om maar voor de uitvoering is niemand thuis. Al eens een tandarts gehad die de gaatjes dicht kletst? Al een een garagist gehad die een motor aan de praat krijgt door er tegen te praten?

Lees ook:Wat deed premier Balkenende allemaal in Peking?
Lees ook:The world according to Rita
Lees ook:Balkenende wazig over waarden
Lees ook:Gastblog: Geert Wilders en de media
Lees ook:D66: parlementair onderzoek naar terrorismewetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.