VVD maakt wet voor noodweer

VVD is bezig met het ontwerpen van een wet waardoor mensen zich makkelijker kunnen verdedigen in geval van 'noodweer'. Daarmee word niet de storm bedoeld die vanmiddag over ons land raast. De partij heeft het over zelfverdediging. Nu mag iemand zichzelf alleen verdedigen als hij wordt aangevallen door de dader. VVD wil dat dit wordt aangepast.

 

Ook in geval van directe dreiging moet iemand van zich af mogen slaan. Ook moet volgens de partij de bewijslast worden omgedraaid. Het moet geaccepteerd worden dat je niet meer lijdzaam en machteloos toekijkt wanner iemand jouw huis of winkel binnendringt. "Uiteraard blijft proportionaliteit een belangrijk aandachtspunt.", zo staat op de site.

Reden voor dit initiatief is dat het volgens VVDveel te vaak voorkomt dat slachtoffers in het beklaagdenbanje zitten. Zij moeten dan bewijzen dat het hier om noodweer ging -precies dus de bewijslast die VVD om wil draaien. 

Niet onbelangrijk detail is dat de minister van Justitie niets ziet in een dergelijke wet. Op zich kan ik me wel voorstellen welke haken en ogen hieraan kleven. Toch vind ik het een sympathiek idee -zolang inderdaad proportionaliteit aan de orde blijft. De vraag is hoe de rest van de Kamer reageert als dit voorstel later dit jaar wordt gepresenteerd.  

Lees ook:Vogelaar ook tegen Wilders maar spreekt niet van ‘verWildering’
Lees ook:Balkenende plaatst zijn pionnetjes
Lees ook:Groep Geert: waarom loont hongerstaking?
Lees ook:Partij van de Filerijder; Ooit van gehoord?
Lees ook:SP, D’66 en Groenlinks eisen verbod clusterbom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.