Moeten dierenrechten in onze Grondwet?

Moeten de rechten van dieren in onze Grondwet worden vastgelegd? Als het aan GroenLinks ligt wel. Mocht u dat ook willen, dan is er een manifest dat u kunt tekenen. Als dierenrechten in de Grondwet worden opgenomen heeft de overheid zorgplicht voor alle dieren.

Wat zijn nu de gevolgen van deze Grondwetsverandering? Zou het iets uitmaken? GroenLinks denkt van wel:

De Gezondheid- en welzijnswet voor Dieren, de Wet op de dierproeven en de Flora- en Faunawet moeten kritisch worden bekeken. Het is de hoogste tijd dat er een einde komt aan het lijden van dieren in de bio-industrie, bij dierproeven, tijdens veetransporten en bij de jacht. Legbatterijen, onverdoofde castratie en aangeschoten wild moeten worden uitgebannen. We hebben naast strengere wetten voor dierenwelzijn ook een veel beter toezicht nodig om te zorgen dat de wetten worden nageleefd.

Kortom, de moeite waard. Om dit te kunnen realiseren is er wel even een 2/3 meerderheid in de Tweede Kamer nodig en daarna ook in de Eerste Kamer. De handtekeningenactie van GroenLinks moet twijfelaars over de streep helpen. Want het stopzetten van dierproeven zal niet bij iedereen in goede aarde vallen. De discussie over het uitvoeren van dierproeven om uiteindelijk mensenlevens te redden zal waarschijnlijk weer losbarsten.

En dat is nu precies wat GroenLinks probeert te zeggen: een dierenleven is net zoveel waard als een mensenleven. Ik teken, u ook?

Lees ook:Partij voor de Dieren ronselt PvdA’ers voor Eerste Kamer
Lees ook:Ter Horst vindt grondwet ‘flets’
Lees ook:D66: parlementair onderzoek naar terrorismewetten
Lees ook:GroepGeert boos op Donner
Lees ook:GroenLinks gaat voor de dieren

7 reacties op “Moeten dierenrechten in onze Grondwet?

 1. Roland Klaverstijn

  ‘aangeschoten wild moeten worden uitgebannen’: geldt dat ook voor stuntelende, liegende, bedriegende en manipulerende politici? In dat geval ben ik namelijk wel voor de grondwetswijziging, maar vrees ik dat de politici wat moeite zullen met deze wijziging…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Melissa

  @ Roland,

  Stuntelende politici zijn denk ik redelijk ongevaarlijk. Met name de laatste drie in het door jou genoemde lijstje zou best eens harder aangepakt mogen worden. Maar in het kader van onze Grondwet en de daarin vermelde vrijheid van meningsuiting hoeven de politici zich vanuit dat ‘kopje’ tegenwoordig niet meer te schamen voor hun onwetendheid.

  Jammer voor de dieren, die wel wat beter verdienen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Marleen

  Het oplossen van het probleem van dierenmishandeling heeft in Nederland geen prioriteit. Er is geen landelijke beleidslijn, geen landelijk gecoördineerde opsporingsmethode en geen eenduidige aanpak. Bij het OM ontbreekt bovendien de kennis. Men is niet op de hoogte van de juridische mogelijkheden die het Wetboek van Strafrecht biedt of de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren. Deze wetten bieden tal van mogelijkheden om mishandeling van dieren te straffen. Ze worden jammergenoeg moeizaam toegepast en als er al sprake is van een veroordeling, blijkt de strafmaat laag. Op de politieke agenda plaatsen is prima, maar dan moet dit leiden tot een efficiënte aanpak op de korte termijn: dierenmishandeling niet langer gedogen, maar straffen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. an

  ik vind nu echt dat dierensex gedaan moet zijn dat is mishandeling straks gaan ze allemaal hun kinderen nog verkrachten dat is even erg bij een dier hoor iedereen heeft goevoelens hoor die arme beestjes
  en dan verschieten ze ervan dat ze een ziekte hebben of dat die dieren hun bijten zijn de mensen nu echt zo dom???!!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Ik

  Met de dierenmishandeling met sex met dieren valt het wel mee als je de filmpjes echt eens keer heb gezien.
  Een hond zal deze handelingen nooit toe staan en gaat niet likken.
  Hij gaat dan bijten en blaffen wat de hele film onbruikbaar maakt.
  Een paard zal bijvoorbeeld gaan trappen .

  Dat het smerig is weer ander verhaal ,maar dan kan je ook plas en schijt-sex gaan verbieden .

  Daartegen is er wat er in de bio-industrie gebeurd veel erger .En dat is niet alleen in Nederland .

    /   Beantwoorden  / 
 6. damian

  gimme a break. het is gewoon verachtelijk. mensen die dat doen zijn ziekelijk gestoord

    /   Beantwoorden  / 
 7. Tim

  “als je de filmpjes echt eens keer heb gezien.”

  lol! Bedoel je daar mee flink terugspoelen en stilzetten op de sappige punten?

  Het is overigens wel tijd om de rechten van het dier in de grondwet te zetten. Overigens verwacht ik niet dat dit zal helpen, Nederland is al heel onbekwaam qua rechters (http://binnenland.nieuws.nl/521582/Falende_rechters_vaker_bestraffen)

  Het is gewoonweg niet meer mogelijk om recht te behalen in een doorgeschoten liberaal land als Nederland.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.