Hollandse miljoenen naar Kenia

Een miljoen euro extra van Minister Koenders. De Kenianen hebben het verdomd moeilijk met al hun politieke crises en zijn zeker tien jaar teruggevallen in de tijd. Een humanitaire ramp, een politieke ramp. Het land heeft hulp nodig en gelukkig staat Nederland voorop en geeft een miljoen euro extra ontwikkelingssamenwerking voor Kenia. En terecht. Al is het natuurlijk altijd de vraag of ontwikkelingshulp in de vorm van bergen met geld überhaupt zin heeft. De eeuwige discussie van links en rechts. Ontwikkelingshulp stoppen? Want het helpt toch niet. Of geld steeds maar weer naar Afrika laten stromen?  

Lees ook:Nieuwe rel rond LVF
Lees ook:Onderwijsraad wil 150 miljoen euro voor beter onderwijs
Lees ook:SP: Hou staatspropaganda bij Postbus51
Lees ook:PvdA giftig over schip
Lees ook:8 miljoen belastingeuro’s naar Mars

4 reacties op “Hollandse miljoenen naar Kenia

 1. Richard

  Wanneer houden we gvd nou eens op het braafste jongetje van de klas te willen zijn? Laten we het geld gebruiken in Nederland om bijvoorbeeld alle moskees om te bouwen tot friettent ofzo. Wij maar belasting betalen terwijl het geld als sneeuw voor de zon verdwijnt in corrupte broekzakken. Gadverdamme wat een schijt samenleving ook hier, BAH!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 2. T. Rutgers

  Beste Richard,

  Als je niet wil dat er moskeeen en dergelijke culturele uitingen komen dan zou je toch voor OS moeten zijn. Het blijkt dat de totale stroom aan immigranten afneemt naarmate de leefomstandigheden in de armere landen toeneemt.
  Ik hoop dat deze gedachte je op een ander spoor zet.

    /   Beantwoorden  / 
 3. wouter

  Afrika zal uiteindelijk zichzelf er bovenop moeten helpen. Noodhulp of hulp bij onderwijs of de gezondheidszorg kan hierbij van pas komen. Daarnaast is het belangrijk dat de handel eerlijker gaat. Ze krijgen nu vaak niet zo veel voor hun landbouwproducten en te weinig voor hun grondstoffen. Tegelijk krijgen ze af en toe door de EU gesubsidieerde tomaten over hun markt uitgestort, waardoor de lokale boeren failliet gaan. Een stap de goede kant uit is fair trade. Zij leveren een kwalitatief goed product en ze krijgen een loon waarmee ze ook de dokter en de school van hun kinderen kunnen betalen. Zo komen ze zelf uit hun armoede. Proucten met een fair trade/max havelaar keurmerk van allerlei merken vind je bij wereldwinkels en supermarkten, bv chocola, hagelslag, thee, vruchtensappen, hazelnootpasta etc etc.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Thijs

  Hoi Wouter,

  Ik ben nieuwsgierig waarom je de hulp (in handel, fair trade) als katalysator ziet voor ontwikkeling. De eerlijke handel gaat tegen marktwerking in en zal daardoor in mijn ogen niet een lang leven hebben. Is het niet veel belangrijker dat Afrikaanse landen zich door middel van protectionisme tot een niveau ontwikkelen waarmee ze in staat zijn om zich op de vrije wereldmarkt te storten.
  Ik ben het wel met je eens dat ze het zelf moeten doen, maar ons (westen) buitenlandbeleid is er wel op gericht om dit min of meer onmogelijk te maken.
  Ik ben nieuwsgierig naar je reactie.

  Groet

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.