Het eerste debat: een overzicht

Toegegeven, ik zat niet op het puntje van mijn stoel tijdens het eerste lijsttrekkersdebat van daarnet, op radio 1. Het debat, dat ik dan ook maar even zie als een warmdraaiertje voor de komende weken, kende wel enkele hoogtepunten.

Zo was het gesprek tussen Halsema en Wilders best onderhoudend omdat Halsema de kunst verstaat om beleefd maar betuttelend en denigrerend Wilders op stang te jagen, op een manier waar onze premier nog een puntje aan kan zuigen.

Rutte stelde zich nogal zwak op door continu te benadrukken dat het eigenlijk alleen maar gaat om een keuze tussen CDA en PvdA. Door steeds aan Balkenende te vragen zich uit te spreken over een mogelijke coalitiepartner leek hij tussen de regels door te schreeuwen: ‘Mag ik ook meedoen, alsjeblieieieft?‘.

Balkenende liet weten dat zijn door Bos gekraakte plan het ontslagrecht aan te pakken gebaseerd is op een oud stuk van de PvdA. Natuurlijk een geestige klap in het aureooltje van Bos, maar helaas was het zijn enige troef.

Het gesprek tussen Marijnissen en Pechtold was gemoedelijk. Wie zijn aandacht daarbij heeft kunnen houden mag mij vertellen wat de conclusie was. Pechtold maakte veel goed door zich op stang te laten jagen door Wilders’ uitspraken over de tsunami van immigranten.

Bos is zonder twijfel de beste debater, al is het nog maar de vraag of hij het daarmee gaat redden. Wilders staat nog aan het begin van zijn leerproces: wanneer hij leert mensen uit te laten spreken zal het debatteren hem wellicht iets beter afgaan. Halsema klinkt ontzettend zwoel zo over de radio.

Wat is u opgevallen vanmiddag?

Lees ook:Zit klaar voor het eerste lijsttrekkersdebat
Lees ook:Kiest Wilders eieren voor zijn geld?
Lees ook:Rutte: Balkenende verdwaalt in eigen spaghetti
Lees ook:Snelwegnieuws
Lees ook:Boswandeling op de zondagmorgen

14 reacties op “Het eerste debat: een overzicht

 1. Perseus

  Wat mij opviel is dat Balkenende echt niet goed tegen zijn verlies kan. Wordt hij in een debat vastgezet dan wordt hij persoonlijk en gaat hij om zich heen meppen. Heeft hem al minstens één kabinet gekost.
  Ben benieuwd hoe zijn “Bos is oneerlijk!”-sneer gaat uitpakken in de nog te volgen commentaren.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Diederik

  Wat mij opviel is dat het inhoudelijk sterke verhaal van Halsema, om eens niet heen en weer te schreeuwen maar het te hebben over concrete oplossingen over het vraagstuk van integratie blijkbaar niet in een quote te pakken is. Dat hoogtepunt (want dat was het voor mij) vind je namelijk nergens in de eerste artikelen terug.

  Verder ben ik het met Perseus eens dat Balkenende zijn standpunt betreffende het ontslagrecht helemaal niet verdedigde. Wat hij deed was, zonder aanwijsbare oorzaak, Bos een oneerlijk noemen.
  In plaats van dat hij vertelde dat versoepeling van het ontslagrecht paradoxaal genoeg zorgt voor meer werkgelegenheid, begon hij op de man te spelen, en halverwege het debat met Bos begon hij zelfs over een heel ander onderwerp. Ik hoop dat Balkenende snel de keuze mag maken om vice-premier of fractieleider te worden, want een Balkenende IV, “Ik heb er de kracht niet meer voor.”

    /   Beantwoorden  / 
 3. Perseus

  Dit debat zou wel eens ‘de definitieve ontmaskering’ van Balkenende kunnen inluiden.
  En dan zullen we pas ‘zwevende kiezers’ gaan meemaken…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Melissa

  @ Perseus,

  Helemaal mee eens. Balkenende laat het inhoudelijk afweten, en zodra hij overtroffen wordt transformeert hij in een kinderachtige moraalridder. Waarschijnlijk zal hij het op tv nog slechter doen.
  Ik kijk uit naar vrijdag, wanneer er op tv gedebatteerd wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Piet

  Het CDA moet er eerlijk voor uit komen dat ze het heel gemakkelijk maken voor werkgevers om een werknemer met een 25 jarig dienstverband te lozen.
  Als je 50 of ouder bent dan kun je niet altijd met de jongeren mee. (die ook nog goedkoper zijn).
  Een tweetal cursussen, een brief op het eind van het jaar waarin verwijten worden gemaakt over de snelheid van werken.
  Het jaar daarop ontslag, en 6 maand salarissen. De werkgever kan daarna een jong iemand van 25 jaar in dienst nemen die geen last heeft van suikerziekte.
  Het is een utopie als je stelt dat iemand van boven de 50 nog gemakkelijk aan het werk komt.
  Geen een werkgever durft het hardop te zeggen. Maar de statistieken zeggen genoeg.
  boven de 50, en je komt niet meer aan de bak.
  Wat doet het CDA voor 50 plussers ?
  Een cursus geven ?
  Ach, kom nou Balkenende, verzin wat beters.
  Geef werknemers een premie, die het lef hebben om een 50 plussers aan te nemen.
  Ben trots op de oudere werknemer, die zich al 30 jaar uitslooft. Zeik hem niet af !!!

    /   Beantwoorden  / 
 6. Piet

  Het CDA moet er eerlijk voor uit komen dat ze het heel gemakkelijk maken voor werkgevers om een werknemer met een 25 jarig dienstverband te lozen.
  Als je 50 of ouder bent dan kun je niet altijd met de jongeren mee. (die ook nog goedkoper zijn).
  Een tweetal cursussen, een brief op het eind van het jaar waarin verwijten worden gemaakt over de snelheid van werken.
  Het jaar daarop ontslag, en 6 maand salarissen. De werkgever kan daarna een jong iemand van 25 jaar in dienst nemen die geen last heeft van suikerziekte.
  Het is een utopie als je stelt dat iemand van boven de 50 nog gemakkelijk aan het werk komt.
  Geen een werkgever durft het hardop te zeggen. Maar de statistieken zeggen genoeg.
  boven de 50, en je komt niet meer aan de bak.
  Wat doet het CDA voor 50 plussers ?
  Een cursus geven ?
  Ach, kom nou Balkenende, verzin wat beters.
  Geef werkgevers !!! een premie, die het lef hebben om een 50 plusser aan te nemen.
  Ben trots op de oudere werknemer, die zich al 30 jaar uitslooft. Zeik hem niet af !!!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Roland Klaverstijn

  Hoe je het went of keert – en dat bleek ook tijdens dit debat – Balkenende en Rutte hebben een verhaal dat beter aansluit bij de ‘ik-cultuur’ van dit moment. Solidariteit = uit, ikke, ikke = in. Daarom doen Bos en Halsema het in de peilingen lang niet zo goed als dat zij op basis van hun programma en hun principes verdienen, helaas…

    /   Beantwoorden  / 
 8. Frans

  Ik vond juist Pechtold heel goed in het debat. Halsema durft Wilders niet de maat te nemen, met zijn extreem rechtse standpunten. Pechtold deed dat wel. v3erder vodn ik de opmerking van Pechtold overdat de verkiezingen niet alleen maar over geld mogen gaan heel goed. De verkiezingen gaan over Integratie, onderwijs, zorg. En niet alelen over de portemonnee van Jan modaal. Kortom: Pechtold Winnaar!!!!

    /   Beantwoorden  / 
 9. Ben

  Wilders heeft mij laten schrikken. Hij is niet zomaar een iemand met rechtse denkbeelden, maar ontpopt zich als iemand die wil zagen aan de poten van de democratie. In het debat met Halsema heeft hij gesuggereerd dat hij de vrijheid van godsdienst wil inperken en de klok in Nederland terug wil zetten naar voor 1848.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Perseus

  @Frans, 19:41
  Ja leuk, Pechtold die zegt dat het “niet alleen over geld moet gaan”. Maar intussen gaat D66 qua botte bezuinigingen nog verder dan de VVD.
  Zo wil D66 het ontslagrecht nóg meer versoepelen dan het CDA, wil het de WIA bijkans geheel afschaffen en dan ook nog eens het CWI en het UWV in zijn geheel afschaffen en hetgeen ervoor in de plaats zou moeten komen, afschuiven op de gemeenten – die al steeds minder geld krijgen van de overheid.
  Dus D66 kan wat mij betreft de boom en in Pechtold al helemáál wanneer hij zegt dat “het niet alleen over geld” moet gaan.
  .
  Piet, 17:31
  Tsja, ik ken drie mensen in mijn directe omgeving die allen boven de 50 zijn, allen een sterk CV, en al jaren werkloos. Het CWI trekt zich de haren uit het hoofd want ze werken zich een slag in de rondte om die mensen aan het werk te krijgen, maar het is iedere keer “nee nee nee” en nog eens “nee”.
  Waarom slaat Bos Balkenende niet om de oren met de cijfers die duidelijk laten zien dat de werkloosheid onder 55-plussers de afgelopen 4 jaar verdubbeld is?
  .
  @Melissa, 17:06
  Inderdaad, Bos is de betere debater, maar zoals Roland Klaverstijn al heel terecht zegt: veel kiezers zijn de afgelopen jaren meer en meer het “ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke”-adagium gaan aanhangen. Een adagium overigens dat de afgelopen 4 jaar door Balkenende & Co danig is gepropagandeerd.

    /   Beantwoorden  / 
 11. elleke prins

  Als de bewering juist is dat mensen meer het ikke,ikke,ikke idioom zijn gaan aanhouden zou Wouter toch veel meer stemmen moeten krijgen.
  Moet je voor de grap eens tellen hoe vaak Wouter Bos in het debat het woord ‘ik’ gebruikt ipv PvdA of wij (doelend op zijn eigen partij). Dit doet hij substantieel meer dan welke lijsttrekker dan ook. Hadden ze een keer gemeten bij het debat na prinsjesdag in 2005. Sindsdien valt het mij altijd op.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Frans

  De partijen hebben helemaal geen oog voor de 50 plussers die werkloos zijn geworden. Want die komen nooit meer aan het werk al hoewel ze graag willen. Werkgevers als mede de Overheid nemen geen ouderen aan. En altijd met een smoes van je pas niet in het geheel, ja, ja.Afgeschreven en nog verplicht solliciteren ook om niets. Dit moet in hun proggramma en niet over elkaar heen vallen.

    /   Beantwoorden  / 
 13. johan

  Flexibiliseren arbeid is mogelijk met de komende faillisementswetswijzeging. Onthullende CBS cijfers/conclusies (art. Staatcourant 16 maart/CBS website) maken dit interessant.
  Er gaat 40 miljard en veel banen om in de periode VOOR faillissement. De maatschappelijke doelen van het Faillissement zoals het behoud van onderneming en werkgelegenheid worden niet gehaald omdat er in faillissement weinig geld en arbeidsplaatsen omgaan vergeleken met de periode ervoor. De nieuwe faillissementswet oppert nu toezicht op de banken en fiscus.

  Nieuws is dat de de stille rechter-commissaris wordt geopperd als toezichthouder! Nieuw idee omdat hij direct kan zorgen voor transparantie en slagkracht die nu ontbreekt. Een rechter-commissaris als tijdelijke baas van een in nood verkerend bedrijf kan eerlijke flexibiliseren van arbeid mogelijk maken en de bank, fiscus en multinationals in een dialoog een serieus alternatief bieden. Nu lopen de bedrijven na het buitenland of doet de bank het alleen. De nieuwe faillissementswet is de sleutel tot de participatietop. Een werkbare oplossing voor alle partijen.

  Een betrouwbare betere corporate recovery/ faillisementsafwikkeling is directe economische winst. Denk o.a. aan de nationale kredietruimte die toeneemt met vertrouwen in de procedure. collectief ontslag is de sleutel/het instrument en het kan rechtvaardig. Dat is zo goed van deze nieuwe oplossing van onderzoeker Luttikhuis RA

  De faillisementswet is 120 jaar oud, het lijkt complex, maar lees maar de conclusies in het CBS boek door of ga na het congres. Lees het artikel in de staatscourant van vorige week en deze CBS publicatie op http://www.corporate-recovery.eu

  Er is een UVT/schoordijk instituut congres op 22 juni met participatietopsprekers / leden staatscommissie faillissementswet.
  Boek/ kranten artikelen,congres op: http://www.corporate-recovery.eu

    /   Beantwoorden  / 
 14. johan

  Flexabilisering is mogelijk door insolvente bedrijven anders te behandelen als solvente.

  Als een bedijfs in financiele moeilijkheden raakt zijn wergever en werkenmer beide zwak.
  Normaal staan werkgever en werkenemer tegenover elkaar. Uit onderstaande gloednieuwe faillissementstatistiek blijkt dat er 10talle miljarden en alle werkgelegenehid omgaat in de fase vlak voor faillissement!

  Dus door bedrijven in moelijkheden, via de rechter de optie van collectief ontslag te geven is een neiuwe vorm van flexabilisering van arbeid moegelijk. De nieuwe faillissementswet is de sleutel tot flexabilisering van arbeid.

  Er is een UVT/schoordijk instituut symposium op 22 juni met participatietopsprekers / leden staatscommissie faillissementswet.
  Boek/ kranten artikelen,congres op: http://www.corporate-recovery.eu

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.