VVD snoept van GroenLinks

Wat zijn het ook een stel boeven bij de VVD. Nu de strijd om de verkiezingsoverwinning alleen tussen CDA en PvdA lijkt te gaan, probeert de VVD op een andere manier aan kiezers te komen. En hoe doet men dat, daar in Den Haag? Simpel. Gewoon wat standpunten van een andere partij adopteren. Goed gejat is immers beter dan slecht bedacht, en daar zijn ze zich bij de VVD maar al te goed van bewust geworden de laatste jaren.

Daarom zijn files nu niet alleen slecht omdat ze tijd en geld kosten, maar ook omdat het milieu eronder te lijden heeft. Kortom, als het fileprobleem wordt opgelost is dat een ‘win win’ situatie. Als er nieuwe wegen worden aangelegd mogen deze niet dwars door natuurgebieden lopen.

Verder vinden de liberalen dat ‘de band tussen stadskinderen en natuur’ gestimuleerd moet worden. Is een potje voetballen in het Vondelpark niet meer genoeg om een mus van een duif op de Dam te onderscheiden? Moet de grachtengordel massaal aan de volkstuin? Dat wordt nog interessant.

Van het programma van PvdA wordt naar verwachting minder gesnoept. Minister Zalm vindt de partij eerder een historisch object dan één die hij serieus moet nemen. De herinvoering van Melkertbanen en de zorgplannen zijn museumstukken, die we eerder achter een stuk glas in historisch perspectief moeten plaatsen dan moeten uitvoeren.

Dat is ook allemaal wel logisch. Verrassender was zijn uitspraak dat Nederland alle successen van Balkenende (I, II en III) aan de VVD te danken heeft. Het CDA had er niets mee te maken (D66 laat ik hierbuiten, want die deed vanaf het begin af aan eigenlijk al niet mee). Ik heb hierop één vraag voor onze vice-premier: wat is uw definitie van succes?

Bron: Telegraaf en Trouw

Lees ook:Kamer wil kinderen stalken
Lees ook:Zinkend D66 massaal verlaten
Lees ook:Partij voor de Dieren ronselt PvdA’ers voor Eerste Kamer
Lees ook:PvdA schaart zich achter GroepWilders
Lees ook:PvdA heeft leiderschap nodig

Eén reactie op “VVD snoept van GroenLinks

 1. Shir

  Column van/voor een ID medewerker;

  We zijn allemaal vooral onzeker en…bang!
  Bang… om onze baan te verliezen, mogen we wel of niet blijven en… willen we dat eigenlijk wel?
  Bang… om in de WW te belanden, om opnieuw te moeten beginnen, mocht je een nieuwe baan vinden, waar ook weer een proeftijd aan vast zit en als dat niks wordt, alsnog in de WW te belanden, bang om ons salaris te verliezen en van 70 % (tegenwoordig de eerste 2 maanden 75% dan…Jippie!) rond te moeten komen.
  Bang… om uiteindelijk weer terug bij “AF” te zijn en in de sociale dienst terecht te komen.
  Bang… dat we met een ID baan (Melkertbaan) gezien worden als domme mensen die niets kunnen, niets geleerd hebben in al die jaren als ID medewerker, want wij waren ten slotte allemaal ongeschoolde mensen die langdurig werkloos waren.
  Bang… om te solliciteren, daarbij steeds opnieuw afgewezen te worden, omdat we overal maar een klein stukje ervaring in hebben gekregen of zelfs al te oud zijn.
  Bang… dat we niet belangrijk meer zijn, niet meer nodig en dus ‘vergeten’ worden…
  Door al deze onzekerheden over ieders baan, heeft iedereen zo zijn eigen gevoelens, angsten en onzekerheden daarbij, dat geldt ook voor de reguliere mensen. Want wie gaat er wel of niet blijven en waar gaan die mensen dan vervolgens heen, waar je al jaren mee samenwerkt en dus van hen weet je wat je wel en niet aan ze hebt. Iedereen heeft zo zijn eigen verhaal en emoties hierbij en dat is bij iedereen anders; daarnaast kun je nauwelijks nog steun zoeken bij anderen, want we zitten allemaal in het zelfde ‘schuitje’ en uiteindelijk kiezen we allemaal toch wat het beste is voor onszelf.

  Een ID medewerker mag officieel niet zelfstandig werken, ‘boventallig’ functioneren, maar in de praktijk gebeurt dat wel degelijk. Dat is op zich nog niet zo erg, want dat geeft de ID medewerker alleen maar het gevoel nuttig, belangrijk en misschien onmisbaar te zijn, wat hem/haar zelfverzekerder maakt, maar wat hebben we er uiteindelijk aan? Het levert geen zekerheid op een vaste betrekking op.
  In deze onzekere tijden zijn wij zelfs bang om onze mond open te doen, want als je te veel zegt, kan dat wellicht tegen je werken. Te lang ziek zijn durf je ook niet, omdat dat jou ook weer een slecht imago geeft. Want wat hebben ‘ze’ aan een medewerker die ziek thuis zit?
  Er bestaat een CAO, waarin letterlijk staat, citaat; “alles wat in deze CAO staat ook van toepassing is op de ID medewerkers, met uitzondering van de wachtgeldregeling”. Maar niets is minder waar! Want kan een ID medewerker een extraatje verdienen omdat hij/zij iemand anders tijdelijk vervangt, dan mag dat weer niet omdat dan de loonkostensubsidieregeling voor een ID medewerker ingetrokken wordt.

  Vorig jaar hebben we allemaal een test moeten ondergaan, een assessment, om te kijken op welk niveau je functioneert en in hoeverre je bemiddelbaar bent op de reguliere arbeidsmarkt. De uitslag daarvan kreeg je in de vorm van een beschikking, waarin het “vonnis”: geschikt om door te stromen naar regulier werk binnen 1, 2 of 3 jaar, vermeld staat. Bij sommige ID medewerkers loopt deze beschikking dit jaar al af en kan er, naar geruchten die we horen, nog 1 jaar bijgeplakt worden, maar is dat wel echt zo? Sommige ID medewerkers hebben daar nog helemaal geen officieel bericht van gehad. Er staat vast wel íets in het Sociaal Plan, maar we weten niets zeker.

  Maar dan nog…de tijd begint voor sommigen te dringen. Een jaar is ten slotte zo om. Als je bijvoorbeeld een alleenstaande moeder bent, durf je geen risico’s te nemen om maar te blijven afwachten en hopen op een toekomst bij je huidige werkgever, om dan uiteindelijk alsnog in de WW te belanden, want er blijkt toch geen geschikte of openstaande functie voor jou te zijn. Die mensen zijn volkomen afhankelijk van het salaris wat zij nu verdienen in hun ID baan, ook al is dat ook geen vetpot. We hebben er van leren rondkomen.
  Maar dat betekent dus niet dat de ID medewerkers, die een man thuis hebben met een inkomen, het daarom makkelijker hebben. Integendeel! Ook die mensen maken zich zorgen als er een salaris wegvalt. Iedereen is in al die jaren dat zij een ID baan hebben misschien wel enige “financiële risico’s” aangegaan. En als je dan wel een diploma hebt gehaald en inmiddels zoveel jaar werkervaring hebt en je solliciteert je het apelazerus, zonder resultaten, dan word je er moedeloos van…

  Er wordt wel door diverse instanties, zoals de afdeling Werk&Scholing van de Sociale Dienst, van alles bedacht om mensen met een ID baan kansen te bieden, zoals projecten als “De weg naar werk”, “Verborgen Talenten, “Met zorg aan de slag”, maar daar zitten ook weer behoorlijk wat haken en ogen aan. Mensen worden van kastjes naar muren gestuurd, er hapert nogal eens wat aan de organisatie van dit soort projecten. Zo worden er bijvoorbeeld mensen ingeschreven voor een MBO opleiding, waarbij later blijkt dat zij dat MBO diploma al lang in hun zak hebben. Mensen worden ingeschreven op HBO opleidingen, maar worden er vervolgens ook weer uitgeschreven omdat blijkt dat zij niet de juiste taak- en functieomschrijving hebben die relevant moet zijn aan de opleidingseisen. Mensen gaan mee in een van de trajecten, worden verteld dat er matches plaatsvinden met andere werkgevers, die er uiteindelijk helemaal niet blijken te zijn, dus…weg is je zogenaamde baangarantie! Mensen die toevallig net niet in de gemeente Rotterdam wonen, vallen buiten de boot voor sommige trajecten en als je toevallig ook nog arbeidsgehandicapt bent, kun je blijkbaar ook geen HBO opleiding volgen. En dit is maar een greep uit gebeurtenissen die zich afspelen rondom de zo goed bedoelde projecten of trajecten of hoe je ze ook noemen wilt.

  De meeste ID medewerkers weten eigenlijk wel dat hun werkgever hen liever en graag ziet blijven, dat mag wel duidelijk zijn en zelf zouden zij dat ook het liefst willen. Maar er kan aan niemand iets beloofd of gegarandeerd worden. En werk je ook nog in een organisatie die aan het reorganiseren is, waarbij zelfs het reguliere personeel onder de loep wordt genomen, dan is de kans dat je er uit vliegt nog groter. Want als er zelfs van de beroepskrachten mensen weg moeten, hoe groot is dan de kans dat je als ID medewerker wel regulier wordt aangenomen?
  Daar kan niemand iets aan doen. Ook de directie van zo’n werkplek niet.
  Pas als alle reguliere mensen op de goede plek zitten kan men aan de slag met de ID medewerkers, die eventueel mogen/kunnen blijven (onder andere afhankelijk van de knelpuntenpotten van SoZaWe, deelgemeentes, die de salarissen voor die mensen wel/niet willen/zullen financieren) en welke functie zij dan kunnen gaan vervullen.

  Natuurlijk begrijpen we dat werkgevers gemotiveerde, ervaren en liefst ook nog gediplomeerde mensen wil hebben. Daar schort het bij velen ook niet aan. Maar er zijn mensen met een ID baan, die al 2 jaar aan het solliciteren zijn op vacatures, open brieven versturen, met een MBO diploma in hun zak, 10 jaar werkervaring, maar ondanks dat, toch niet aan de bak kunnen komen. Wat daarvan ook de reden mag zijn. Te oud? Te weinig ervaring? Te duur? Slecht imago van een ID baan?
  Geen Idee(!)
  Maar wat is wijsheid? Afwachten? Solliciteren? En als je dan solliciteert,…is het dan wel verstandig om het feit dat je op dit moment een ID baan hebt, te vermelden in een sollicitatiebrief of kun je dat maar beter verzwijgen? Gezien het imago van mensen met een ID baan? Het is allemaal zo moeilijk!

  Maar ondanks al het bovenstaande moet het huidige werk wel gewoon doorgaan; de continuïteit van het bedrijf of de organisatie, waar je zit moet in stand blijven en….. het werken moet ook nog leuk blijven! En dat lukt soms even niet door alle (individuele) zorgen die iedereen met zich meesleept. En dit geldt trouwens ook voor de werkgevers, die toch de zeer zware taak hebben om mensen op de juiste plek te zetten of juist niet.

  Wat wij ID medewerkers ook beslissen, we nemen te allen tijde een risico; maar afwachten is ook weer geen optie… Dat maakt de keuzes en beslissingen erg moeilijk. Want wat is goed? Wij weten het af en toe ook even niet meer…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.