Vergader beter met vergadermeter

De VVD fractie van de gemeente Den Haag heeft een voorstel ingediend dat volgens mij ook geen slecht idee zou zijn voor de Tweede Kamer. Volgens de fractie moet er namelijk een vergadermeter in de vergaderzaal komen, die bijhoudt hoeveel er vergaderd wordt en hoeveel geld dat kost. Het doel is simpel: efficienter vergaderen.

Aan het begin van de vergadering voeren de deelnemers hun bruto uurtarief in, dat verhoogd wordt met overhead kosten. Aan het eind van de vergadering berekent de meter wat het allemaal heeft gekost. Efficient vergaderen zou een tijdswinst van 10 tot 15% kunnen opleveren, en omgerekend in euro’s is dat ongeveer 40 miljoen. Briljant!

In de Tweede Kamer zou zo’n apparaat ook handig zijn. Mensen die zichzelf iets te graag horen praten kunnen dat voortaan op eigen rekening doen, of hun gesprek na vijven in de kroeg voortzetten. Bijkomend voordeel kan zijn dat niet alleen de Haagse horeca zal floreren, maar ook dat parlementsleden zichzelf niet tot vervelens toe blijven herhalen.

Daarbij beweer ik natuurlijk absoluut niet dat een gedeelte van wat in de Kamer besproken wordt onder de noemer ‘borrelpraat’ valt. Stevige discussies over politiek en drank gaan nu eenmaal goed samen.

Als we dan toch bezig zijn ben ik razend benieuwd wat een kamervraag gemiddeld kost. Of, in het geval van GroenLinks, wat een setje van tien kamervragen kost. Dan is de volgende stap een apparaatje die kan uitrekenen of het resultaat de moeite van het vragen waard was!

Bron: Elsevier

Lees ook:Jachtpartijen koningshuis kosten 640.000 euro
Lees ook:Kosten van een kamervraag
Lees ook:Wéér een stemwijzer rijker: de VVD-voorkeurvergelijker
Lees ook:Wordt Verdonk gedwongen tot generaal pardon?
Lees ook:Eurlings fietst verder met Ipod aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.