Veiligheid moet belangrijker zijn dan bureaucratie

De rechter moet voortaan het laatste woord hebben in asielzaken. Dat stelt D66-kamerlid Lambrechts diende maandag in een initiatief -wetsvoorstel. Momenteel kan de rechter alleen beoordelen of de IND procedureel juist gehandeld heeft. Ook al is een besluit van de IND onbegrijpelijk en inhumaan, de asielzoeker moet terug naar zijn land van herkomst als de IND geen fouten heeft gemaakt. Oók als de kans groot is dat hij daar gevaar loopt.

De bureaucratie in Nederland is dus belangrijker dan het gevaar dat iemand loopt in eigen land.

Als materiaal voor een hoger beroep een dag te laat wordt aangeleverd is dat reden genoeg om teruggestuurd te worden. In het voorstel van D66 moet de rechter een uitspraak doen over de geloofwaardigheid van de asielaanvraag en niet over de procedure van de IND.

Het is te zot voor woorden dat we verdronken zijn in onze regels. Er is zoveel beleid en regelgeving dat we ons doel voorbij gestreefd zijn. Het is de hoogste tijd dat de regels aangepast worden aan de realiteit en aan de visie dat mensen in nood opgevangen en geholpen moeten worden.

Lees ook:Van rechter mag Geert Wilders provoceren
Lees ook:Ter Horst in de bres voor SGP
Lees ook:SGP is blut
Lees ook:Donner met de schrik vrij
Lees ook:Van den Broek: ‘Wilders Fitna meteen verbieden’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.