Uitbreiding veiligheidszones aardgasleidingen

De SP heeft opheldering gevraagd aan minister Veerman over de uitbreiding van veiligheidszones rond aardgasleidingen. Onlangs kregen gemeenten het advies om de risicoafstanden te vergroten van 50 naar 275 meter. Dit in verband met de veiligheid.

Gemeenten raken hierdoor in de problemen met hun bestemmingsplannen. In een straal van een halve kilometer van zo’n leiding kan niet meer gebouwd worden terwijl gemeenten juist willen uitbreiden.

Ook hebben gemeenten altijd strak om de grenzen heen gebouwd om de ruimte optimaal te benutten. Het zou toch te gek voort woorden zijn als er ineens mensen hun huis uitmoesten in verband met de nieuwe maatregel.

De SP is daarom benieuwd naar de reden ervan. En ik ook. Want dat bestemmingsplannen aangepast moeten worden is één ding. Dat het risico van bouwen in de buurt leidingen ineens verhoogd is, is een tweede. Zijn die risico’s in de jaren 80, toen de veiligheidsrichtlijnen werden opgesteld, dan verkeerd ingeschat en hebben omwonenden mazzel dat ze niet eerder hun huis uitgeknald zijn?

Of zijn de leidingen stiekem hard aan vervanging toe? Ze liggen er immers al bijna 50 jaar.

Bron: SP

Lees ook:Gemeentebelasting gemiddeld 2,3 % hoger
Lees ook:Cramer: ‘Hele jaar wonen in vakantiehuisje taboe’
Lees ook:20 procent gemeenten reageert niet op verzoek invalidenparkeerplaats
Lees ook:Ideeen worden niet verboden
Lees ook:Reintegratie arbeidsmarkt moet marktgerichter

2 reacties op “Uitbreiding veiligheidszones aardgasleidingen

  1. roeders

    dat de bestemmingsplannen aangepast moeten gaan worden zou inderdaad alleen te rechtvaardigen zijn als het echt de veiligheid in gevaar zou brengen van de omwonenden…dus het klinkt wel zeer serieus als ze deze gebieden willen uitbereiden. hopelijk is dit niet al vanaf de jaren 80 een inschattingsfout geweest en dat er al langer weet van was, waar ik wel voor vrees, en dat de omwonenden wellicht al jaren in een gevaarlijk gebied hebben gewoond. dat kan toch niet! ben echt heel benieuwd aangezien ik veel kennissen heb die in dat soort buurten wonen. hoop dat er snel duidelijkheid in komt.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Truijens

    De reden van de uitbreiding is simpel: het is de nieuwe aanpak voor implementatie van de ecologische hoofdstructuur. En de kosten vallen enorm mee want al die wildtunnels, hertenbruggen en paddenpijpen zijn nu niet meer nodig. Je gelooft toch niet dat veiligheidsprofessor Van Vollenhoven dit bedacht heeft?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.