Marijnissen weigert dubbelfunctie op te geven

SP-leider Jan Marijnissen weigert om zijn dubbelfunctie op te geven. Dit zei Marijnissen vanavond in Nova. Marijnissen is zowel partijleider als partijvoorzitter van de SP. Het comite Democratisering SP, dat opgericht is naar aanleiding van de rel over de zetel van Eerste Kamerlid Yildirim wil dat de SP-voorman een van de functies neerlegt.
   Marijnissen piekert er echter niet over en wijst erop dat de leden van de partij zelf hun leider en voorzitter kiezen. 'De SP is de meest democratische partij van Nederland', aldus Marijnissen.

De SP zakte deze week in de peilingen, naar aanleiding van alle ophef.

Lees ook:Peiling: SP en LPF achteruit
Lees ook:Marijnissen: in 50 jaar geen fusie PvdA
Lees ook:Peiling: PvdA trekt klein beetje bij
Lees ook:Opnieuw ophef over uitspraak Verdonk
Lees ook:Dierenpartij op dreef

13 reacties op “Marijnissen weigert dubbelfunctie op te geven

 1. Anno Zijlstra

  de SP is niet echt democratisch, die partijraad is net zoiets als de partijraad in Peking, wie de partijlijnen niet volgt krijgt problemen.
  Agnes Kant weet waar het over gaat !

    /   Beantwoorden  / 
 2. Truus Baaij

  Doorgaan, vooral doorgaan heer Marijnissen. Nog even en de SP implodeert.

    /   Beantwoorden  / 
 3. melle

  Jan zat wel flink te stotteren en stamelen en zuchten en steunen bij Nova. Hij zat mega in de verdediging. Heeft ook helemaal geen verhaal hier. De SP is gewoon ondemocratisch. Nu kijkt de media daar eindelijk naar, misschien spoedig ook naar de INHOUD. Want de grootste draaikont van allemaal, is Marijnissen. Eerst tegen de Navo zijn en nu voor, puur omdat dat electoraal beter uitkomt, BAH

    /   Beantwoorden  / 
 4. Zijp

  Het is zo langzamer hand toch wel bekend-dat als je Politiek bedrijft -je soms water bij de wijn moet doen (en dat is juist bij Jan niet al te veel!)
  En ik vindt hem èèn v/d Politicus die bij zijn leest blijft..en dat is zijn probleem juist!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mireille

  Zolang je door deze partij verplicht wordt om je salaris in te leveren en daar een vergoeding voor terug krijgt, vind ik het geen democratische partij. Dan kun je kiezen of je hier in meegaat al dan niet.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Anno Zijlstra

  Ik vind dat Jan maar een functie tegelijk moet doen binnen zijn partij.

    /   Beantwoorden  / 
 7. makmik

  Iedereen kan lid worden van een politieke partij en zich bovendien beschikbaar stellen als kandidaat voor een functie binnen een politieke partij. Elke politieke partij heeft in Nederland het karakter van een vereniging, waarbij de algemene vergadering de statuten, huishoudelijk reglement en andere nadere regels kan vaststellen met betrekking tot de samenstelling en werkwijze van het bestuur en commissies.
  Ieder lid kan op de algemene vergadering voorstellen indienen en in stemming brengen ter verandering of aanvulling op bestaande regelgeving of besluiten van de vereniging.
  Kortom leden dienen zich te houden aan hetgeen dat op de algemene vergadering is afgesproken. Deze handelswijze wordt juridisch gedragen door de bepalingen als vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.

  Dit alles betekent dat bij het aanvaarden van een lidmaatschap van een vereniging vooraf een persoonlijke afweging dient te worden gemaakt dat men de doelstelling en werkwijze van een vereniging wenst te onderschrijven.

  In de Kieswet wordt geregeld op welke wijze een politieke partij het recht geeft op een bepaald aantal zetels dat kan worden ingenomen door haar vertegenwoordigers als vermeld op een lijst van voorgedragen kandidaten. Een kandidaat dat met voorkeurstemmen is gekozen, kan gebruik maken van het recht om de zetel in te nemen.

  Men begrijpt uiteraard dat de Nederlandse wetgeving hierdoor een spanningsveld maakt tussen democratische besluitvorming van de algemene vergadering van de vereniging en de eveneens democratische besluitvorming van de kiesgerechtigden, doch iedereen met een fatsoenlijke dosis juridische bewustzijn en volwassen inlevingsvermogen moet twee belangrijke feiten in ogenschouw nemen:

  1. Als lid van een vereniging heeft men de verplichting afspraken na te komen en te conformeren aan hetgeen is vastgelegd tijdens de algemene vergadering.
  2. Onder de kiesgerechtigden bevinden zich veelal personen, die geen lid hoeven te zijn van de vereniging, maar ook hen niet het recht geeft een besluit of regelgeving van de algemene vergadering ongedaan te maken, tenzij de algemene vergadering eerder anders heeft besloten.
  Anders geformuleerd: Kan men van de algemene vergadering van een vereniging verlangen, dat zij zich door niet-leden de dienst laat voorschrijven?

    /   Beantwoorden  / 
 8. klaas

  Natuurlijk is de SP volledig in staat zijn/haar eigen zaken te regelen. Maar helaas verliest J.M. hierdoor aanhang onder het grootste deel van de de SP stemmers, de niet-leden. En waar gaan die dan naar toe? Voor een deel terug naar PvdA? (Zal J.M. niet blij mee zijn.)Naar PVV? (Ik hoop maar dat J.M. daar niet blij mee zal zijn, ik zeker niet…)Nog even en de SP sceptici krijgen nog gelijk: de SP draait om J.M.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Bokkel

  Anders geformuleerd: Kan men van de algemene vergadering van een vereniging verlangen, dat zij zich door niet-leden de dienst laat voorschrijven?

  Is een wel erg kort door de bocht formulering van bovenstaand relaas.

  de vereniging is opgericht ten dienste van het publiek belang, het ontleent zijn bestaan juist bij gratie van de kiesgerechtigde (al dan niet lid van deze “vereniging”) bovenstaand impliceert dat genoemde vereniging bijv. een korfbal vereniging is en dat die zich niets hoeft aan te trekken van een niet korfbal fanaat.

  Fout dus.

  Daar deze vereniging juist zijn bestaansrechtrecht ontleend aan voornamelijk niet leden dienen zij zich ernstig zorgen te maken over de interne richtlijnen van de vereniging die zonder deze stemmen niet eens zou bestaan.

  Als antwoord dient hier dan ook een volmondig ja te worden ingevuld.

  (Ook al zal het Politburo het hier niet mee eens zijn)

    /   Beantwoorden  / 
 10. claire

  de sp is m.i. niets meer of minder dan een verkapte communistische partij.

    /   Beantwoorden  / 
 11. heraux

  Jan Marijnissen wil niet afwijken – ansich een beetje Wilders maar dan meer Links.

  Ik vind de SP heel interesant – en afwijken en afzwakken vind ik soms nodig.. maar we hebben ook een standvastig links nodig – een basis waarop men kan ijken.

  Iedereen dwaald een beetje, CDA, PVDA, VVD, noem ze en ze dribbelen een beetje naar Links dan een beetje rechts.. passen ideeën aan, ook goed. Aanpassen mag, maar sommige partijen passen altijd weer aan volgens programma.. eerst beloven en dan beloftes kloven..

  Laat de SP zo zijn en blijven – dat we DAAR eindelijk kunnen zeggen – dat staat als een boom die NIET in schinveld staat.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.