Donorshow BNN is een cry for help

De donorshow van BNN die vandaag wordt uitgezonden is een cry for help. Niet alleen van de drie nierpatienten die al lang op een wachtlijst staan in de hoop dat zij een donornier krijgen, maar ook van BNN. Wat BNN duidelijk wil maken met de show, is dat het beleid omtrend donorschap op de schop moet.

Momenteel is het zo dat wanneer iemand een donorcodicil invult, de familie dit na de dood van de persoon in kwestie nog kan herroepen. Dat is natuurlijk een belachelijke situatie. En het leidt tot grote tekorten aan donoren. Bij 72 procent van alle personen die een donorcodicil hadden ingevuld herroept de familie die wens.

Mensen die deze laatste wil van hun naasten zo naast zich neerleggen en daarmee ook het leven van iemand anders op het spel zetten, zouden eigenlijk zelf nooit meer in aanmerking mogen komen voor een donororgaan.

Maar de echte boosdoener is te vinden in de politiek. Hetzelfde CDA dat nu steen en been klaagt over het totale gebrek aan ethiek van BNN zorgde er twee jaar geleden voor dat bovengenoemde situatie kan bestaan. Het CDA weigerde de wet zo te wijzigen dat de wil van de overledene bepalend is.

En daarom moet BNN nu met de donorshow komen, om duidelijk te maken dat de politiek gefaald heeft. Dat op een wachtlijst staan een loterij is. Het is fantastisch dat BNN dat op deze wijze zo ontzettend scherp neerzet. Iedereen die klaagt dat de show onethisch is, moet even terug gaan naar de basis: klaag bij de politiek dat het nodig is dat BNN met zo'n show komt. Met beter donorbeleid zou de show niet nodig zijn.  Niet BNN is onethisch bezig, maar partijen als het CDA.

Het is dan ook fantastisch dat het debat overorgaandonatie nu weer overal leeft. Laten we niet vergeten dat het doel is om meer donoren te krijgen.

Minder fantastisch is dan ook het feit dat www.donorcodicil.nl momenteel door Domain Services Rotterdam wordt misbruikt om geld mee te verdienen. De domeinnaam staat voor 4500 euro te koop. Dat is pas misselijkmakend. De URL zou moeten verwijzen naar http://www.donorregister.nl. Daar kun je jezelf registreren als orgaandonor. Doe dat.

 

Lees ook:Kamer wil kinderen stalken
Lees ook:Ideeen worden niet verboden
Lees ook:Turkse moslims starten donoractie
Lees ook:ChristenUnie wil opheldering asielkinderen
Lees ook:Belgische Youp van ‘t Hek over politiek

6 reacties op “Donorshow BNN is een cry for help

 1. Sukkels!

  Fout ligt inderdaad bij de politiek, goed gezegd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. D0wnH1ll

  En nu zijn jullie in Den Haag aan de beurt, geweldig hoe jullie bij “neus” genomen zijn!

  J.P. wees nu een bikkel en kom met een geweldig statement, succes!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jelle

  JP met een geweldig statement? Zoiets als: ‘Ik treed EINDELIJK af als premier’?

  Die Joop Atsma van datzelfde CDA mag ook weg. Briljant hoe BNN de Donorshow afsloot. Ben benieuwd of die kamervragen volgende week dinsdag er komen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Sander

  Hele goede actie, hopelijk levert het veel nieuwe donors op, daar is het allemaal om te doen geweest tenslotte.
  En Balkenende had zich wat minder negatief uit moeten laten en na de uitzending commentaar moeten geven. Had zelf niets anders verwacht met Patrick Lodiers dat het integer zou blijven, heeft al eerder programma’s gemaakt over leven en dood die behoorlijk indruk op mij maakten.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Nilsson

  Het probleem zit overigens niet in hoe die show al dan niet bedoelt c.q. opgezet is, maar vooral in hoe er door het land op wordt gereageerd. Ook al was het niet een groot theater geweest dan nog heb ik het CDA niet nodig om voor mij te bepalen wat ik mag zien. De betutteling heeft hoe dan ook toegeslagen in Den Haag en het geeft mij geen goed gevoel.

  Ik bepaal zelf wel waar ik mijn televisietoestel op afstem daar heb ik geen JP of Atsma voor nodig. Hopelijk komt er binnenkort een show met de titel, “hoe zetten we deze MP aan de kant”. Dan mag dat ook een groot theater zijn maar de boodschap is duidelijk.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.