Categorie: "Defensie"

Van Middelkoop in het gips na schaatsval

We wisten natuurlijk al dat onze minister van Defensie figuurlijk een brekebeen is, maar Eimert van Middelkoop doet zijn reputatie nu ook letterlijk eer aan. Hij kan blijkbaar een stuk minder goed schaatsen dan ik, want de ChristenUnie minister is gisteren gevallen tijdens de Rottemerenschaatstocht en heeft daarmee zijn pols gebroken. Een slap handje in het gips voor de bommenminister dus. Gelukkig kan Eimert nog even bijkomen want dinsdag is het reces pas voorbij.

Goed dat ze er zitten: Pauw en Witteman in Uruzgan

Presentatoren van de talkshow P&W, Paul Witteman en Jeroen Pauw, hebben twee uitzendingen gemaakt vanuit Kamp Holland in Uruzgan. Femke Halsema ging mee en ook opper legerbaas Van Uhm was van de partij. Goed journalistiek werk van de heren Witteman en Pauw om zelf eens te gaan kijken hoe het daar zit. Gisteren noemde Jeroen Pauw in De Wereld Draait Door de missie in Afghanistan 'zielenloos'. Is het ook niet gewoon tijd om weg te gaan daar?

Tweede Kamer: Tsjaad of niet?

De Tweede Kamer is terecht bezorgd over de deelname aan de Europese militaire missie in Tsjaad. Volgens verschillende berichten zal donderdag een beslissing genomen worden over het 'wel of niet' deelnemen aan de missie die vrede zou moeten brengen in de geteisterde regio die Tsjaad op het moment vormt. Het Kabinet is van mening (na het drama in Afghanistan en Irak) dat elke missie van onze trpepen een zo breed gedragen mogelijk iets zou moeten zijn in de Tweede Kamer.

Tsjaad een soldatenplek?

Er gaan (maar liefst) 60 mariniers naar het idyllische Tsjaad en de Tweede Kamer is daar niet vrolijk mee. Het gaat om en ware Europese missie met de de 'EUFOR' en onze grootgetrainde troepen hopen er voor te zorgen dat de 3700 vluchtelingen beschermd gaan worden. En wel beschermd tegen een heuse guerilla beweging die het godganse land dat zich Tsjaad mag noemen kapot wil maken. Mocht ónze Tweede Kamer het geheel goedkeuren, mogen we dan hopen dat we geen lijkzakken (?) 'in return' krijgen.

Militairen rennen weg van defensie

Het lijkt er op dat ruim 6000 militairen toch niet zo 'geschikt' maar eerder 'ongeschikt' zijn voor een baan bij de strijdkrachten. Defensie is er in elk geval (ondanks die spotjes) niet in geslaagd voldoende defensie personeel te werven en te behouden, zo bleek vandaag. En geef die 6000 militairen eens ongelijk. Het ís één van de meest helse banen die je kunt hebben. Sommige mannen en vrouwen halen er nog wat 'stoerheid' uit maar ze piepen wel anders na 6 maanden Afghanistan. Ik stel voor de krijgsmacht af te schaffen of in te perken. Scheelt een hoop geld en moeite.

Van Middelkoop wordt warmer van helpen christenen

ChristenUnie minister van defensie Eimert van MIddelkoop wordt 'iets warmer' bij de gedachte christenen te kunnen helpen in Sudan dan bij het helpen van moslims. Op de website van de ChristenUnie valt een interview te lezen wat Van Middelkoop vandaag had met het Nederlands Dagblad (Dé Gristenkrant van Nederland). Het is slechts een klein zinnetje in het interview, maar het geeft aan dat na een jaar dienst, het kabinet zich steeds christelijker gaat profileren. Eerst Balkenende met het niet kunnen functioneren als je geen christen bent en nu Eimert met zijn kleine zin.

JSF van de baan?

Pim Fortuyn was er tot nét voor zijn dood nog tegen. Het snelle gevecht vliegtuigje de Joint Strike Fighter. De Partij van de Arbeid 'dubt' nu over de 'merkwaardige' kostenstijgingen van het JSF-project.

Ministers lullen zich er uit: Uruzgan tot 2010

Het kabinet heeft een besluit genomen. Het kabinet nam een besluit, een besluit waarop je nogal wat commentaar kunt hebben, waar je het enorm mee eens kunt zijn en een besluit wat in elk geval betekend dat het Groot Hollands Leger nog 2 volle jaren als kanonnenvlees zal fungeren in de meest gevaarlijke Afghaanse provincie Uruzgan. Elke minister (waaronder natuurlijk christen politicus, minister van defensie Eimert van Middelkoop)  ontkent in deze dagen dat 'we' daar voor opbouwwerkzaamheden naar toe zijn gegaan. Ze zeggen allemaal dat het 'opbouwen was waar mogelijk' en 'vechten waar nodig'. En zo lul je je er natuurlijk uit. Want onze jongens en meisjes kunnen nergens opbouwen want dat is niet mogelijk en moeten vechten want anders gaan ze zelf dood, vrij 'nodig' dus. Waarom we écht in Uruzgan moeten blijven? Uiteraard omdat de internationale druk zo enorm groot is. Daarom.

Nog twee jaar naar Afghanistan, maar dat mogen we niet weten

Nadat het advies van grote militaire baas (ook wel 'Generaal' en 'commandant der strijdkrachten') Dick Berlijn aan Defensie minister Eimert van Middelkoop om de missie in Afghanistan te verlengen met twee jaar uitlekte, zijn coalitiepartijen CDA en PvdA bang en boos. Bang dat de onderhandelingspositie van het kabinet nu verslechterd is en boos omdat het het zoveelste geheim is wat uitlekt. Het mag duidelijk ziojn dat geheimpjes bewaren niet goed beheerst wordt in het Haagse. Let u, waarde bloglezer, op mijn woorden, we gaan hoe dan ook de missie in Afghanistan verlengen. Misschien met minder troepen, misschien geen twee jaar, maar we gaan het doen. PvdA en CDA zijn bang dat door dit lekken ze beter hun best moeten gaan doen in de kamer. En de politici van de PvdA en het CDA zijn liever lui dan moe.