Categorie: "Economische Zaken"

H-woord blijft H-woord

Nouja zeg. Ik vol verwachting dat Jan-Peter Balkenende eindelijk dat VINEX-zootje met hun veel te dure hypotheken en dubbele baantjes in het hart zou gaan treffen met zijn ‘onorthodoxe maatregelen’, zegt hij vandaag ineens dat hij orthodox toch lekker van de hypotheekrenteaftrek afblijft. Ik zag het al voor me, half leeg IJburg, Weidevenne en Carnisselande. Maar onze premier blijft het H-woord het H-woord noemen en gaat (als de enige in Europa) die aftrek in stand houden. Holland, een landje met een paar taboe’s: allochtonen, H-woord en Publieke Omroep.

Leve de Koopzondag!? SP en SGP het eens

Ik ken genoeg vrouwen die het werkelijk fantastisch vinden, zo'n koopzondag, en ikzelf ben er ook niet vies van. Maar de SP en de SGP (het scheelt maar 1 letter, zou je zeggen) zijn faliekant tegen zo'n consumntenzondag. Waarom? Ten eerste omdat ze vinden dat kleine ondernemers de lul zijn en ten tweede omdat de koopzondagregels slecht worden nageleefd. Twee sterke argumenten, zou je zeggen en dus slaan de twee partijen 'de handen ineen' en strijden ze tegen de koopzondag. Ik zeg op mijn beurt; Misschien moeten ze niet zo zeuren en een niet te vermijden ontwikkeling z'n gang laten gaan. Idealisme wint het niet altijd van het keiharde consumentisme. Wat vindt de ChristenUnie hier eigenlijk van? Die hebben tenslotte de macht.

Wouter Bos is de redder der spaarders; Icesave

IJsland lijkt failliet, maar onze minister Wouter Bos redt de spaarders. Het is van onze belastingcenten, maar alle spaarders bij het gekukelde Icesave (wat een belachelijke naam trouwens n een belachelijk slogan: De Transparante Spaarbank) en iedereen met maximaal 100.000 liggende euro's, krijgen de garantie van Wouter dat ze niets zullen verliezen. De Icesavers krijgen een formuliertje thuis, vullen dat in en vervolgens krijgen ze hun spaargelden terug. De overheid is de machtigste instantie, dat mag duidelijk zijn. Rust op de spaardersmarkt, driewerf Hoera! De banken die wel functioneren en al dit geld moeten opbrengen zullen wel niet zo blij zijn. Er moet toch ergens 20 miljard vandaan komen. 

Nationale bankbaas Nout Wellink lichtte het nog even toe bij Ferry Mingelen bij NOVA. Nederland gaat misschien zelfs IJsland subsidiëren. "Er zijn verschillende constructies mogelijk". Het duurt volgens de Nederlandse Bank directeur wel een maand of 7 duren voor de Icesavers hun geld krijgen. Alle info over de spaartegoeden staat volgens Wellink op een USB-stick. En ohja, Nout weet dat AEGON niet gaat vallen.  Kijk nog even wat de IJslandse premier vertelde aan CNN…

Belgenbank Fortis krijgt betwijfelde staatshulp én ING koopt ABN

De Kamer had er wat scepsis bij, maar de Belgische bank Fortis krijgt tóch reddingshulp uit Nederland. Het zal een combinatie zijn van overheidshulp uit België en ons land. Volgens alle berichten in de media 'is het nodig, maar twijfelachtig' in hoeverre dit nu wel echt goed is. De VVD had graag een bedrijf gezien buiten Fortis dat had geïnvesteerd, GroenLinks, de SP en het CDA zien de noodzaak. In elk geval is de Nederlandse staatskas 4 miljard lichter door deze ellende. De allergrootste winnaar in deze hele toestand lijkt Rijkman Groenink, oud topman van ABN*AMRO. Aangezien 'Dé Bank' er zeer goed vanaf komt in dit hele Fortis debacle. Want net bekend: ING koopt waarschijnlijk ABN*AMRO. Ook mooi natuurlijk: 'Here today, Where tomorrow?' Hoe toepasselijk kan een slogan zijn?

Minister Bos verbiedt ‘Short selling’

Kapitaal krachtige, machtige en vooral buitenlandse hedgefondsen zijn de lul nu minister Bos van financiën het zogenaamde 'short selling' voor drie volle maanden verbiedt. Het schijnt een relatief simpele beurstechniek te zijn die veel gebruikt wordt om in een dalende markt toch verdomd veel winst te maken. Zie hieronder hoe dat precies werkt. In elk geval is duidelijk dat minister Wouter Bos met deze maatregel probeert te voorkomen dat bedrijven als Fortis, die nu dalende zijn, niet verder de put in gaan. In de Verenigde Staten, Groot Brittanië en Duitsland werd het 'short selling' al eerder verboden.

Hoezee! Belastingen niet meer verhoogd

De premier had nieuws vandaag. Ik weet zeker dat er in sommige huishoudens met een klein gilletje of zelfs een vreugdekreet gereageerd is op het bericht van JP Balkenende dat de belastingen Niet meer worden verhoogd. Het nieuws komt niet echt van de premier zelf, maar is een reactie op de vingertik van directeur van de Europese Centrale Bank. De directeur, Jean-Claude Trichet, riep bij RTLZ dat het Kabinet de belastingen niet eens mág verhogen. 

SP: Uitgave internetadressen in overheidshanden

De Socialistische Partij in de vorm van kamerlid Arda Gerkens heeft op de SP-website voorgesteld de uitgave internetadressen voortaan in handen te laten zijn van de overheid. Aanleiding voor de oproep van Gerkens is het begin van de uitgave van zogenaamde ' nummerieke'  adressen. Ofwel adressen met cijfers. Gerkens op de SP-website: "De uitgifte is in handen van een particuliere organisatie die geen publieke verantwoording hoeft af te leggen. Nu is gebleken dat er totaal geen eerlijke verdeling is geweest van de numerieke internetadressen, moet de regering deze uitgifte ongeldig verklaren."

De Belastingdienst: Leuk noch makkelijk

Onze staatssecretaris financiën Jan Kees de Jager zit in de spreekwoordelijke stront. De Belastingdienst blijkt op allerlei puntjes tekort te schieten en de VVD roept de dienst nu zelfs op de bekende slogan, ' Leuker kunnen we het niet maken, wél makkelijker', een tijdje buiten gebruik te stellen, totdat de problemen zijn opgelost. Maar liefst 720.000 mensen moeten eerst hun aangifte opnieuw invullen en opsturen. Bent u er ééntje van?

Wouter Bos al in paniek?

Het CPB meldt vandaag dat de economische groei in Nederland geleidelijk afneemt. Ik citeer uit het NRC: "Oplopende inflatie leidt dit jaar tot een lichte verslechtering van de koopkracht en tot afzwakking van de economische groei". Minister van financiën Wouter Bos sprak eerder uit dat hij niet bang is voor recessie en dat wij (het 'volk') daar al helemaal niet bang voor hoeven te zijn. Ik wil geen stemming maken, maar gaat het toch niet gewoon gebeuren?

Minister Wouter Bos wekelijks in gesprek met Frits Wester

Televisiezender RTLZ, de financiële variant van RTL7, heeft vandaag aangekondigd dat het vanaf 15 januari elke dinsdag live een gesprek zal hebben met minister van financiën Wouter Bos. RTL Nieuws vermeldt dat Bos wekelijks zal komen opdraven om Fris Wester en verslaggever Marc de Jong te woord te staan over de financiële situatie in het land. RTL meldt verder dat Staatssecretaris De Jager Bos zal vervangen als deze is verhinderd. Minister Wouter Bos breekt met deze wekelijkse gespreksreeks het jarenlange 'monopolie' wat de NOS zou hebben op dergelijke interviews.