Categorie: "EU"

Pas op Europa, de Partij voor de Dieren komt eraan!

Als het een beetje meezit voor de Partij voor de Dieren komen ze na de Europese parlementsverkiezingen (4 juni aanstaande) in het Europees parlement. Lijsttrekker voor de dierenpartij Natasja Oerlemans (Ze twittert!) houdt in de aanloop naar de verkiezingen fanatiek een blog bij. Uiteraard wordt de deelname van de dierenpartij aan de verkiezingen op de voet gevolgd en afgebrand door de vleesindustrie. Op MeatandMeal.nl bijvoorbeeld valt te lezen dat het verkiezingsprogramma uit ’28.000 woorden over dieren en 106 woorden over mensen’ gaat. MeatandMeal vindt dat een scheve verhouding. En dat is ook zo natuurlijk. Maar goed, het is dan ook de Partij voor de Dieren en niet de Partij voor de Mensen. Toch?

Kamer naar Brussel voor EU-gesprekken

Een stelletje Kamerleden van verschillend pluimage onder de naam ‘Commissie voor Europese Zaken’ vertrekt (misschien vanavond al) naar Brussel om daar een paar dagen te lullen met (ik citeer even, het is een zooitje namen en titels) Eurocommissaris voor Uitbreiding, Olli Rehn, plaatsvervangend Secretaris-Generaal van de Europese Commissie, Alexander Italianer en President van de Europese Investeringsbank, Philippe Maystadt“. Hoppa. En dat allemaal om inzicht te krijgen in de uitgaven die Nederland moet gaan doen aan de crisis in Europa. Daarnaast om inzicht in de uitbreiding van de EU te krijgen en nog wat belangwekkende zaken te bespreken. Het blijft allemaal lastig, die EU. We zullen zien waar de heren en dames van de commissie mee terug komen. Volg ze hier.

Hans van Baalen EU-lijsttrekker voor de VVD

Plofkop VVD'er en bekwaam streepjesdas politicus met tonnen aan kennis Hans van Baalen (48) is de nieuwe EU-lijsttrekker voor de VVD. Een goeie keus als u het mij vraagt. Hans is een man die weet waar hij het over heeft, ten alle tijden kritisch blijft en een liberaal is in hart en nieren, een man uit typisch oud VVD-hout gesneden. Van Baalen gaat het verkiezingsprogramma dat deels door de grote Frits Bolkestein is samengesteld verdedigen. Het jammere is wel dat Van Baalen nu de Tweede Kamer uit gaat. Hij is een oudgediende, al sinds 1999 in de Kamer en graag geziene gast in allerlei televisie- en radioprogramma's. Al mag ik die plofkop van 'm niet zo, ik zal 'm toch missen. We kunnen de goede man nog tot juni in ons parlement bewonderen.

Bekijk Hans van Baalen hieronder in Who's Next van 5 juli 2007.

Te veel Polen

Elsevier kopt vandaag 'Kamer: Stop instroom Oost-Europeanen'. Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het welletjes geweest met de instroom van Oost-Europese werknemers. Het grootste argument tegen de toestroom is dat veel van de mensen geen werkvergunning hebben en dus illegaal en vaak onder erbarmelijke omstandigheden aan het werk gaan, met het gevolg dat het tot overlast leidt. In hoeverre dat werkelijk het geval is, wil ik betwijfelen. Zonder Oost-Europeanen geen aarbeien en komkommers op tafel. Volgens mij moet het aantal Oostblok arbeiders niet beperkt worden, maar in goede banen worden geleid.

Voor uitgebreidere informatie over de Europese Unie, kijkt u op EU.blog.nl!!!

Made in the EU-label in ontwerp

Europees commissaris Markos Kyprianou heeft het plan opgevat voor alle producten die 'de laatste grondige bewerking hebben ondergaan in een EU-land' een speciaal  'gemaakt in de EU' aanduiding mee te geven. Tot nu toe is het zo dat niet alleen de laatste 'grondige bewerking', ofwel waar de laatste grondstof vandaan komt, uit de EU of uit een bepaald land moet komen om een 'Made in- label' te verdienen, maar de rest van de grondstoffen en beerkingen óók in het label-land moeten komen of plaatsvinden. Met het nieuwe EU-label zou het makkelijker zijn producten een Europees uiterlijk te geven zonder dat er veel met het product is gedaan in de EU. Het is nu gebruikelijker een product een land-label mee te geven zoals bijvoorbeeld 'made in Holland'.

Definitief EU-verdrag vannacht in Lissabon

De Europese leiders hebben vannacht in Lissabon (eindelijk) met z'n allen het nieuwe Europese verdrag ondertekend. Gebroederlijk sloeg men elkaar op de schouders en vriendelijk werd er gelachen in de richting van de verzamelde mondiale pers. Alsof er niets aan de hand is. Alsof dit verdrag met alle gemak van de wereld tot stand is gekomen. De vaderlandse politiek spuit meteen hun mening. De SP denkt nog steeds aan de mogelijkheid van een referendum en de VVDvindt het geheel 'kinderachtig' tot stand gekomen maar is nu toch best blij met het resultaat. In elk geval krijgen we in Europa geen volkslied, wordt het vetorecht beperkt, krijgen zowel het Europees als het nationaal parlement meer macht en krijgt de Unie een vaste voorzitter (President?).   

Meeste Nederlanders blij met EU-lidmaatschap

72% van de Nederlanders vindt het EU-lidmaatschap een goede zaak. Dit blijkt uit een onderzoek van het CPB en het SCP. Maar voor verdere uitbreiding van de EU is weinig steun. In vergelijking met 2001 daalde de steun van 58% naar 42%.

Opvallend is ook dat veel mensen aangeven weinig over de Europese Unie te weten. 55% van de Nederlanders vindt dat op televisie te weinig aandacht wordt besteed aan de EU. En als er al berichtgeving is, dan is die vaak negatief.

Staatssecretaris Timmermans is blij met het onderzoek: 'Het is belangrijk gegevens te hebben om op basis van wetenschappelijk materiaal de discussie over de Nederlandse positie in Europa te voeren. Dit biedt een kans om het debat uit het cynisme te trekken en weer open over Europa te praten.'