Categorie: "Formatie en regeerakkoord"

SP: NIOD onderzoek naar oorlog Irak

Het is schandalig dat er door het regeerakkoord geen parlementair onderzoek na ar de deelname aan de oorlog in Irak komt. Gelukkig leiden er, als het aan SP ligt, meer wegen naar Rome. En één van die wegen loopt langs de Amsterdamse grachtengordel, rechtstreeks naar het NIOD. In opdracht van de Eerste Kamer, van SP of desnoods op eigen initiatief kan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie namelijk een onderzoek uitvoeren. Net als toen bij Srebrenica.

 

 

D66 strijdt voor koopzondag

Het is ons goed recht om zelf te beslissen wanneer we willen winkelen, wanneer we onze winkel openen en wanneer we willen werken. Als wij graag op zondag ons geld willen verdienen, of juist over de balk smijten, moet dat gewoon kunnen. D66 trekt vandaag ten strijde tegen de betuttelende passage in het regeerakkoord, dat de koopzondagen aan banden gelegd moeten worden.

 

Bos: Pechtold is leider oppositie

Volgens Wouter Bos kwam Alexander Pechtold het beste uit de verf tijdens het kamerdebat over het regeerakkoord. Grappige opmerkingen, brutaliteit en een hoeveelheid spreektijd die men niet zou verwachten bij drie kamerzetels brachten de lof bij de D66 voorman. En natuurlijk een aantal andere dingen.

 

Oppositie daagt coalitie uit

Vandaag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over het regeerakkoord. Niet alleen zal worden gesproken over dubbele nationaliteiten. Dit onderwerp lijkt VVD afgesnoept te hebben van PVV; ondanks dat Rutte 'al jaren' tegenstander is dubbele nationaliteiten heeft het er alle schijn van dat hij PVV geen carte blanche wil geven op rechts.

 

PVV: commotie over motie van wantrouwen

Wilders en zijn groep zullen er alles aan doen om te voorkomen dat Albayrak en Aboutaleb aan de slag gaan als staatssecretaris. De benoeming hij niet tegen kunnen houden, maar hij wil het graag ongedaan maken. De twee staatssecretarissen hebben een dubbele nationaliteit en zijn daardoor vatbaar voor 'belangenvertrengeling'. Ondanks dat Wilders zegt hetzelfde gedaan te hebben als het om Zweden ging, stelt hij dat hij niet wil dat er over een tijdje 7 islamitische bewindslieden of meer op het Nederlandse pluche zitten. Komende week dient hij een motie van wantrouwen in tegen de twee.

 

 

Van Geel fractievoorzitter CDA

Het was gister geen verrassing dat Pieter van Geel tot fractievoorzitter van CDA werd verkozen door zijn fractiegenoten.  De voormalig staatssecretaris van Milieu was de enige kandidaat, nadat Joop Wijn liet weten de politiek te zullen gaan verlaten. Alle Tweede Kamerfracties van de regerende partijen hebben nu hun voorzitter gekozen.

Balkenende IV donderdag op bordes

Donderdag is het zover: dan staat Balkenende met zijn nieuwe ploeg en hare majesteit op het bordes. Het is ploeg nummer IV, om precies te zijn en de grote vraag is of ze allemaal het einde van de rit zullen halen. De staatssecretaris die het snelst via de achteruitgang werd afgevoerd, acht uur na haar installatie, staat immers op naam van Balkenende I. De verwachtingen zijn dus hooggespannen.

 

Toekomst PvdA in handen van twee ministers

Dit weekend maakte Bos aan zijn partijgenoten duidelijk dat het erop of eronder is voor de partij de komende paar jaar. Als PvdA niet in staat is zich te profileren, dan zal SP de partij overtreffen. Gelukkig zijn er twee kandidaat ministers die het verschil kunnen maken. Aan de hen de taak om Bos'  hooggespannen verwachtingen waar te maken en de partij uit het slob te trekken.
Ella Vogelaar

Bos wil biertje met Balkenende

Bos wil graag een biertje pakken met Balkenende. Voordat ze samen aan de slag gaan in het kabinet wil hij de lucht klaren over de verkiezingscampagne. Tijdens de besprekingen over het regeerakkoord hebben ze dit, als grote jongens, achterwege gelaten. Maar nu lijkt Bos zijn irritaties en gekwetste gevoelens toch nog op tafel te willen leggen.