Formatie: een kleine gok

In spanning wacht het land op de gezamenlijk geformuleerde 'missie' waaraan de lijsttrekkers van CDA, PvdA en CU in het geheim werken. Op de open deur die ze daarmee zullen openzwaaien hoeven we gelukkig niet te wachten. Want op de site ikinformeer is al uitgezocht wat de drie partijen met elkaar gemeen hebben.

 

Een paar weken voor de verkiezingen liet deze site mij al zien welke standpunten CDA, VVD en GroepGeert met elkaar overeenkwamen. Nu hoef ik gelukkig niet meer van wakker te liggen van die coalitie: CDA is nu immers met PvdA en CU in onderhandeling.

We horen zo ongeveer dag en nacht waarover de drie toekomstige coalitiepartners van mening verschillen. Maar we kunnen het ook wat positiever benaderen: wat willen ze allemaal wél (naast de macht)?

Alledrie de partijen willen dat leraren op lastige scholen meer verdienen dan hun collega's op een gewone school. Verder hoeft de mavo wat deze coalitie betreft niet terug te komen. We blijven nog even bij het onderwerp 'kinderen', want de kinderbijslag kan omhoog volgens CDA, PvdA en CU. 

Over enkele gevoelige punten zijn de partijen het ook eens. De vrijheid van meningsuiting betekent namelijk niet dat mensen zomaar beledigd mogen worden. Beatrix kan dus opgelucht ademhalen. Over de gevolgen die terrorismebestrijding kan hebben voor de privacy van de burgers is deze coalitie niet unaniem, maar een meerderheid vindt het laatste minder belangrijk dan het eerste. 

De publieke omroep hoeft van deze coalitie niet beperkt te worden tot twee netten en de premier moet niet direct worden gekozen door het volk -daar komt Balkenende goed weg! 

  

Lees ook:Formeer je eigen kabinet!
Lees ook:Formatie: ondanks hobbels heel vruchtbaar
Lees ook:Kabinet in crisisberaad om H-woord
Lees ook:Toch een centrum-linkse coalitie?
Lees ook:Politieke partijen overtreden de wet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.