Categorie: "Milieu"

Dierenpartij: Hef landbouwministerie op

Het is Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren in de bol geslagen of ze zal er een goede reden voor hebben, maar opmerkelijk is het in elk geval. Samen met haar mede-Kamerlid Esther Ouwehand wil ze namelijk het ministerie van landbouw opheffen. Vandaag vindt in de Kamer de bespreking van de begroting van dit ministerie plaats en de dierenvrienden Thieme en Ouwehand grijpen dit aan hun voorstel tot opheffing te doen.

Kamer schenkt voortaan kraanwater

Het zijn van die dingen die je eigenlijk niet wilt weten. Maar goed, ik kwam het tegen op de site van de Partij voor de Dieren. De Tweede Kamer schenkt voortaan kraanwater in plaats van bronwater uit flesjes. Het mag duidelijk zijn dat dat beter voor het milieu is en dat het waarschijnlijk nog goedkoper is ook. Mooie nieuws? Toch wel een beetje.

Het is weer lichtelijk Nacht van de Nacht

Niks geen totale duisternis vannacht. Dat is nooit zo geweest en dat zal ook wel nooit zo worden. Toch willen de uiterst vriendelijke mensen van de Nacht van de Nacht het vannacht opnieuw voor de vierde keer proberen donkerte te creeëren op (bijna) het meest verlichte stukje wereld. Vorig jaar schreef ik er al over. Toen deed de Eiffeltoren op 23 oktober de lichtjes 5 minuten uit, maar deed er in Nederland bijna geen enkele gemeente mee aan de verduistering. En ook dit jaar is de animo erg klein. Ze hebben het vast druk met andere verduisteringen, zullen we maar denken. Wie doen er wel mee? De Euromast in Rotterdam, de Dom in Utrecht, de Sint Jan in Den Bosch, Schiphol (niet zo lang, 5 minuten maar) en nog wat andere grote gebouwen. Ben benieuwd of we wat meer sterren zien vannacht.

Milieuzones: middenstand de dupe

Wederom de middenstand de dupe? Het Platform Detailhandel Nederland (PDN) vindt van wel en wil ontheffing voor winkels gelegen in de aankomende milieuzones. Zo'n zone in de binnensteden moet vrijgehouden worden van groot vrachtverkeer en kent strengere regels rondom afval en dergelijke. Volgens het PDN zal 1 op de 3 winkeliers aan de milieuzones failliet gaan. Dat zijn schrikbarende cijfers. PDN vraagt dan ook aan minister Cramer van milieu of een aantal winkeliers te ontheffen. De vraag is dan alleen hoeveel zin zo'n milieuzone dan nog heeft. Als iedereen maar ontheft wordt, is er in weze nóg niks bereikt. En laten we toegeven, de zones zijn nodig. De binnensteden stinken, zijn vuil en vies. GroenLinks legt uit waarom de zones nodig zijn in een filmpje…

NRC: Cramer heeft het moeilijk in politiek

Volgens een NRC stuk heeft onze minister Jacqueline Cramer het vrij moeilijk in de politiek. Ook al is Nederland 'milieubewuster dan ooit', de minister was in een vorig leven bijna een milieu-activist en de dame in kwestie heeft nu moeite met bureaucratie en het slakkentempo van de regering. Cramer schijnt volgens het NRC-stuk nogal wat frustraties te hebben. Klik en lees.

Dierenpartij op dreef

Volgens de Jeugdraad is de Partij voor de Dieren de 'meest groene' partij in de Tweede Kamer, ofwel de meest duurzame partij in de Nederlandse politiek. Een opsteker voor de partij die deze week ook al in het nieuws kwam door het gepraat en het besluit om het houden van wilde dieren in het circus te verbieden. Kortom, de dierenpartij timmert flink aan de weg, getuige ook de stabiliteit in de peilingen: steevast twee zetels.

Van der Hoeven: Rijden op koolzaad helemaal niet goed

Moesten we eerst met z'n allen op koolzaadolie gaan rijden, blijkt nu volgens onderzoek dat het helemaal geen goed effect heeft of in elk geval maar heel weinig goede invloed heeft op het milieu. Spijtig. Want er zit flink wat subsidie in die 'biomassabrandstof'. De minister van milieuzaken, Maria van der Hoeven (wat dóét zij eigenlijk op die post?), kreeg vandaag van een paar milieumensen een lijst aangeboden met daarop de 'foute' biobrandstoffen. Ze moest bekennen dat ze het volledig eens is met de insteek van de milieumensen.

Niemand wil verduisteren voor de Nacht van de Nacht

Bijna geen van de gemeenten in de Randstad doet mee aan het initiatief van de organisatie Milieu en Natuur getiteld 'De Nacht van de Nacht', welke morgen plaatsvind. De milieu organisatie wil graag dat de nachten in Nederland weer donker zijn en niet door licht 'vervuild' worden. Natuur en Milieu weet zich gesteund door (hoe kan het ook anders) GroenLinks, de SP en de ChristenUnie. De Nacht van de nacht. Zit wat in, maar het is vrijwel onmogelijk om verschillende redenen. Zomaar lantarenpalen uitdoen en prominente gebouwen niet langer verlichten, dat heeft geen zin. Veiligheid, mooiheid en stedelijkheid behoeven nu eenmaal licht. Op 23 oktober deed men in Parijs al maar liefst 5 (!) minuten de Philips-lampjes van de Eiffeltoren uit, in Rotterdam doet men morgennacht hetzelfde met de Euromast en in Amsterdam zal de Magere Brug vijf minuten in het donker staan. Nou, daar zal het lichtklimaat van verbeteren hoor.