Categorie: "Peilingen"

Peilingen! PVV (32), D66 (18), VVD (15)

De PVV staat hoger dan ooit in de peiling van Maurice de Hond. Maar liefst 32 zetels zou de partij van Geert Wilders krijgen als er nú verkiezingen zouden zijn. Een idioot hoog aantal. Ook D66 gooit hoge ogen. De partij die gisteren nog opgesloten werd op het eigen congres (leider Pechtold was daar niet bij, lees hier verheldering) omdat er op het plein ernaast een schietpartij was, staat in de peiling van 29 maart op maar liefst 18 zetels en heeft er daarmee meer dan de SP (17) en de VVD ( die historisch zakken naar 15). Het blijft uiteraard de vraag of we hier niet gewoon met de waan van de dag te maken hebben. Het Kabinet krijgt overal de schuld van en alles wat nog over is aan problemen, daar krijgen de buitenlanders de schuld van (zo, is dat ook eens gezegd), getuige de groei van de PVV.

PvdA zakt weg: Bos-effect uitgewerkt?

De wekelijkse peiling van Maurice de Hond en zijn Peil.nl is weer uit. De PvdA lijkt in drijfzand te zitten, waarmee het Bos-effect, de stijging in de peilingen door de kordate aanpak van minister van financiën Wouter Bos van de crisis, verleden tijd is of juist een dipje kent. De PvdA zit nu in de Kamer met 33 zetels en staat in de De Hond peiling nu nog maar 1 zetel boven Geert Wilders’ PVV op 24 zetels. Andere opvallers zijn comeback-partij D66 die al een paar weken op 17 zetels staat (3 in de Kamer nu) en GroenLinks die steeg van 10 vorige week naar 11 deze week (7 in de Kamer). Duidelijk is dat het grote Irak-debat van afgelopen week zijn weerslag heeft gehad op de peiling. Zowel Alexander Pechtold (D66) als Femke Halsema (GroenLinks) waren uitmuntend in het debat, terwijl Mariëtte Hamer (PvdA) niet zo goed uit de verf kwam. En uiteraard blijft Rita Verdonk almaar zakken… Maar dat is geen wonder. Alle Rita-zetels lijken rechtstreeks naar de PVV te gaan.

Nieuwe Poll: Gaza en het Kabinet

Even uw aandacht voor de nieuwe poll op TweedeKamer.blog.nl. Deze keer geen verkiezing, maar gewoonweg een sterke vraag die betrekking heeft op het Gaza-conflict en de weinig zeggende reactie van het Kabinet van Balkenende hierop. Stem hieronder of hiernaast, reageer op de stelling onder dit bericht. (Ondertussen schenkt de hele EU bij elkaar wel even 3 miljoen klinkende munt aan Gaza. Pure om het geweten te sussen natuurlijk…)

Wouter Bos is de held van de crisis; zijn ‘finest hour’

Dat socialisten het goed doen in moeilijke tijden blijkt maar weer. Ik sprak er twee dagen geleden al over: We houden weer van Wouter Bos en de zijn Partij van de Arbeid. In alle mogelijke peilingen komt Wouter er met de PvdA stukke beter af dan voor hij zijn crisisbeleid inzette. Ik denk dat onze vicepremier en minister van financiën Wouter Bos taart had bij de thee vanmiddag in Parijs. Vanochtend sprak onze Wouter trouwens de Verenigde Staten nog aan op een 'nalatige houding' in de crisis. Een sterk staaltje Hollanditis ook op de Eurolandenbijeenkomst in datzelfde Parijs waar Bos het voortouw lijkt te nemen.

Rita-Hype niet te stuiten

Ze gaat als een steeds langere trein richting afgrond. Volgens de peilingen haalt ze (mochten er vandaag, op deze mooie zonnige dag verkiezingen zijn) 26 (!) zetels met haar Trots op Nederland. Ik schreef het op deze plaats al eerder; het is een hype. Rita moet het allemaal nog maar gaan waarmaken. Het gekke is ook dat die potentiële stemmers op TON stemmen, nog zónder dat ze weten waar de goede partij nu werkelijk voor staat. Mag ik een voorspelling doen? Ik denk dat TON uiteindelijk hoogstens op een zeteltje of 12 uitkomt.

23 zetels voor TON is tijdelijke gekte

Het verleden wijst uit dat de toestanden rondom Rita Verdonks Trots Op Nederland alleen maar van tijdelijke aard kan zijn. Zo stond Geert Wilders in september 2007 nog boven de PvdA  en er nu weer vér onder(ook een peiling van Maurice de Hond) en stond Eén NL (kent u 'm nog, de partij met Joost Eerdmans en de Rotterdammer Marco Pastors) ooit op maar liefst 10 zetels. Ik pleite op deze blog al eerder voor een met pek en veren besmeurde uittocht van Maurice de Hond richting België of liefst nog verder, en ik doe dat nu opnieuw. Maurice de Hond is een vervelende oproerkraaier die de waan van de dag verkeerd interpreteert.

Overigens kunt u binnenkort TON-promotie artikelen kopen…

Waarom D66 weer op 12 zetels staat

Maurice de Hond peilde vandaag dat D66 terug is en maar liefst op 12 zetels staat. Een belachelijk aantal voor een partij die veel regeerde maar weinig bereikte. Het was niet voor niets dat de partij na de vorige verkiezingen op een teleurstellende drie zetels terecht kwam. Alle speerpunten van de Liberaal Democraten zijn óf geflopt, óf nooit uitgevoerd. Ik noem de gekozen premier die er niet is, de gekozen burgemeester die flopte en het referendum in het algemeen waar Nederland niets mee lijkt te kunnen. De partij bereikte niets zinnigs, behalve dan bij tijd en wijlen irritant te zijn.  

56% kiezers PVV en VVD achter plannen Wiegel

Een groot gedeelte van de rechtse kiezers zal achter Hans Wiegel aanlopen als deze een nieuwe politiek liberale beweging opricht. Zo blijkt uit een (wellicht slecht te vertrouwen) peiling van Maurice de Hond. In dagblad De Pers van donderdag zei opperliberaal en erelid van de VVD Hans Wiegel te rekenen op negatieve reacties van 'de mensen op de stoelen', waarmee hij uiteraard de gevestigde orde in de Tweedce Kamer bedoelt. "Maar ik ken de partij als mijn broekzak: de échte achterban is hiervoor te porren.", zo staat in Trouw. Voor de rest is er overigens bijna niets veranderd in de peilingen van zowel Maurice de Hond en Interview/NSS.

Verdonks Trots op Nederland (TON) goed voor 15 zetels

In de wekelijkse Politieke Barometer van het betrouwbare Interview NSS, is de nieuwe 'beweging' van Rita Verdonk goed voor 15 zetels in de Tweede Kamer als er op dit moment verkiezingen zouden worden gehouden. Degenen die daar onder lijden zijn duidelijk de VVD (6 zetels verlies) en de PVV (3 zetels verlies), die beide op 13 zetels komen te staan. Opvallend is dat deze week zowel de PvdA als het CDA enigzins steigen ten opzichte van vorige week. Ook erg opvallend is dat de SP terugvalt van 24 naar 19 zetels.

De coalitie staat op het moment op 75 zetels, ze hebben er wel eens slechter voor gestaan. Conclusie kan zijn dat de opkomst van TON vooral nadelig is voor Geert Wilders, de SP en Mark Rutte's VVD. De coalitie heeft nagenoeg geen last van Rita's 'beweging'.

Kijk voor details op Politiekebarometer.nl, de actuele politieke site van Interview NSS.