Categorie: "Volksgezondheid en Welzijn"

Geen rook uit de oren van minister Klink

Het gaat niet echt lekker met het rookverbod in de horeca. Het stikt van de caféhouders die schijt hebben aan het verbod en alle kranten spreken dan ook van een 'rookverbodcrisis', mooi woord. Minister Ab Klink van volksgezondheid ziet de serieusheid van de zaak in en heeft het aanbod van de Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (waarom dat koninklijk is weet ik niet) een crisisberaad te houden met beide handen aangenomen. Al is Ab Klink wel een beetje boos, want zijn consequentheid wordt door de branchevereniging in twijfel getrokken. De vereniging wil een veel strengere handhaving van het verbod én ook nog eens zogenaamde 'compensatieregeling' voor de verlies draaiende cafés. En dat móét voor 9 december voor elkaar zijn, anders trekken de caféjongens hun steun voor het verbod in. Minister Klink is trouwens nauwelijks onder de indruk van het gebral van de horeca vereniging. Klink vindt dat hij de baas is en niemand hem ultimatums mag opleggen. Wat zou Asbisschop Michiel Eijsbouts hiervan vinden?

VVD: Zorgadministratie weinig efficiënt

Op de VVD-site: "Onderzoek heeft uitgewezen dat medewerkers in de thuiszorg 30% van hun tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren, terwijl collega's in andere landen dat in aanzienlijk minder tijd voor elkaar krijgen." VVD kamerlid Anouchka van Miltenburg  (waarschijnlijk met weinig resultaat, er zijn wel genoeg andere problemen in de zorg op dit moment) stelt de vraag aan staatssecretaris Bussemaker of dat niet wat minder kan met die administratie. Automatisering in een branche die enorm onder druk staat, grote ellende kent en weinigvernieuwend is. Kan de VVD zich niet beter met iets belangrijkers in de zorg bezig houden; Hoe gaan we het in de toekomst betalen, bijvoorbeeld.

Klink wil geen auto-orgaandonatie

Als je dood gaat, door bijvoorbeeld een onverwachte confrontatie met een vrachtwagen, kan dat verdomd goed uitpakken voor een ander. Jouw dode lichaam is bruikbaar. Je nieren gaan naar twee nierpatiënten, je hart (wanneer niet beschadigd) naar een hartpatiënt en een stuk van je lever (wat nog bruikbaar is) naar een alcoholist. Op dit moment is het zo dat je daar zelf toestemming voor moet geven in het 'donorcodicil', als je niet zo'n codicil hebt, beslissen de nabestaanden. Onder andere de nierstichting ziet graag dat mensen donor zijn tótdat ze aangeven dat niet te willen. Ab Klink echter, de minister van volksgezondheid, ziet daar helemaal niets in. Onterecht. Heeft u een codicil?

Anti-rookbeleid valt slecht

Vandaag op de website van Het Parool een fantastisch artikel van journalist Patrick Meershoek. Alle lof naar de man die in beeld brengt hoe 'erg' het nieuwe algemeen rookverbod van minister Ab Klink voor de roker kan zijn. Lees het artikel hier. Als teaser, een kleine quote van een rokende stewardess: ''Ik heb het er wel voor over om in de kou te staan.'' 

Op de valreep de hulpverleners helpen

De stichting Meld Misdaad Anoniem zet de laatste anderhalve week van 2007 nogmaals de campagne in die geweld tegen hulpverleners moeten voorkomen. Blijkbaar heeft de campagne eerder dit jaar niets aangericht en is dit een wanhoopsdaad er tenminste nog iets van te maken. Maar nee, de herhaling is speciaal voor nu, want tijdens kerst en oud&nieuw worden hulpverleners meer mishandeld dan anders. Bij de brandweer, zo meldt Trouw, vindt zelfs meer dan de helft van de incidenten in deze periode plaats. Dramatisch.

Betaalnier redt levens

De Raad voor de Volksgezondheid heeft een plannetje: mensen die een nier afstaan, hoeven de rest van hun (korte) leven geen ziektekostenverzekering meer te betalen. Het zou het tekort aan nieren drastisch terugdringen volgens de Raad. De Nierstichting heeft er nog zo haar twijfels bij en een heleboel andere mensen ook. Goed ideetje van de Raad voor de Volksgezondheid? Afwachten maar.