Categorie: "Werk en inkomen"

Bos sluit bonusakkoord

Op NU.nl valt het volgende te lezen: Het moet normaler met de beloningen”, stelde Bos maandag na afloop van zijn gesprek met de bankiers. Volgens hem hebben de ”excessieve bonussen economieën op de rand van de afgrond gebracht”. Het is minister van financiën Wouter Bos gelukt regels te stellen voor bonussen en extraatjes in de bankenwereld. Goed nieuws voor Bos, want hier vraagt ‘de kiezer’ al een tijdje om. De minister kon dit natuurlijk alleen maar voor elkaar krijgen omdat hij nu een flinke vinger in de pap heeft in de bankenwereld door alle reddingsmiljarden. In elk geval zullen er nu ‘gepaste beloningen’ en  mocht een bankier een vertrekpremie krijgen, dan is deze maximaal één jaarsalaris. Het nieuwe bonusakkoord geldt tot de ‘negatieve groei’ klaar is. Ofwel tot het weer beter gaat met de economie. Wie schuld heeft, schuld toekomt.

SP meent: ’65 blijft 65′

Als de Socialistische Partij van Agnes Kant ergens goed in is, dan is het wel demonstreren. Na en tijdens het crisisdebat protesteert de SP vooral tegen die verhoging van de pensioensleeftijd. En hoe protesteren de socialisten? Met een ‘petitie’. En dan wel een op internet te ondertekenen petitie onder de titel ’65 blijft 65′. Duidelijk. Heel duidelijk. Maar wat voor argumenten heeft de SP om de leeftijd op 65 te houden? Agnes legt uit op 65blijft65.nl.

Donner: Hou die lonen laag

Hét nieuws van vandaag, naast die ellende met de Amsterdamse metro natuurlijk, is toch wel dat minister Donner van sociale zaken en werkgelegenheid oproept tot loonmatiging. Donner redeneert als volgt: Als de lonen gematigd worden, kan de inflatie in bedwang worden gehouden, verhoogt de internationale concurrentiepositie en dus sterkt de economie iets. Goed punt van Donner. En wellicht gewoon noodzakelijk voor Nederland om een beetje mee te kunnen blijven doen. Gevolg voor u? Een tijdje geen loonsverhoging. Overigens moeten de Vakbonden nog wel akkoord gaan met de matiging…

Stropdasjongens krijgen 6 miljard

Het bedrijfsleven krijgt bijval van het Kabinet in de geldcrisis. Ze hebben met z’n allen de beschikking over maar liefst 6 miljard rollende euro’s om daarvan arbeidstijdverkorting (wat een vies ambtenarenwoord is voor betaald thuiszitten) te betalen. Dit omdat er dan meer mensen aan het werk gehouden kunnen worden. Goed nieuws? Uiteraard, voor een hoop kantoorvolk is dit prachtig nieuws. Minder werken, zelfde salaris en je baan behouden. En dat allemaal in crisistijd.

Gerrit Zalm is de baas

Het eerste bericht in de nieuwe lay-out is meteen een goed bericht: de ouwe Gerrit Zalm gaat de banken Fortis en ABN*Amro leiden, welke onder één vlag een ‘sterke Nederlandse bank’ moet worden. Goed nieuws, vermoedelijk is er niemand die zoiets beter kan dan Gerrit Zalm… Al denken de linkse partijen heel anders over de benoeming van Gerrit. Die vinden gekke Gerrit maar niks.

Aboutaleb door de knieën

AboutalebHij heeft nog even voordat hij burgervader van de Maasstad wordt problemen in de Kamer, Ahmed Aboutaleb. De staatssecretaris van Sociale Zaken heeft in een ongebruikelijk enthousiast emailtje zijn 50 euro extrraatje voor de minima een 'spectaculaire PvdA-actie' genoemd. De Kamer was op z'n zachtst gezegd 'not amused' en Ahmed moest 'door het stof' en zijn excuses aanbieden. Misschien is het ergste van het geheel nog wel dat Aboutaleb de email niet zelf schreef, maar er wel (achteloos) zijn handtekening onder zette. Een medewerker van Ahmed schijnt het mailtje vluchtig voorgelezen te hebben waarop Aboutaleb bevestigde dat hij het wel goed vond. Een beetje slordig van de toekomstige burgemeester. Hopen dat Ahmed niet de tweede Bram Peper wordt in Rotterdam.

Bosbelofte blijkt niets waard: Minima toch achteruit

De Bosmobiel....Vol deukenMinister van Financiën Wouter Bos (tevens vice-premier, maar dat wist u natuurlijk) komt een belofte niet na. Vorig jaar riep de goede man nog hoog van de daken dat uitkeringsgerechtigden en 65-plussers met een heel klein pensioentje er NIET op achteruit zouden gaan komend jaar. En nu blijkt dat dat niet waar is. Ze gaan er namelijk WEL op achteruit. Weer een deuk in de Bos-auto. Het vehikel Bos begint zo langzamerhand een oud barrel te worden. Hoe lang houdt Wouter het nog vol? Het lijkt me een zwaar bestaan… 

Weldoener Aboutaleb: 50 euro met kerst voor arm Nederland

50 euro'sHet is een goede man. Staatssecretaris van sociale zaken Ahmed Aboutaleb is er voor aan het zorgen dat de minima de komende kerst een extraatje krijgen van 50 klinkende euro's via de gemeente. Het geld komt van de 50 miljoen die het kabinet opzij zette voor armoedebestrijding. Het schijnt nogal een bijzondere gift te zijn, aangezien de overheid volgens de wet geen extraatjes van deze soort mag geven naast alle andere uitkeringen. Toch goed dat de PvdA zijn sociale gezicht duidelijk toont in dit Kabinet.

Donner wil met 70 pas pensioen: Leven lang werken en dan dood

Al 70 jaar, meteen met pensioen.Onze koningin is het al en heeft ook niet zo'n zwaar baantje. Hijzelf hoeft het natuurlijk ook niet meer mee te maken, Donner heeft de leeftijd van 59 al bereikt en kan na zijn lullige ministersbaantjes over anderhalf jaar op z'n kont gaan genieten van vervroegd pensioen. Maar het grootste gedeelte van de twintigers van nu, moeten tot hun 70ste door, vindt de minister van sociale zaken en werkgelegenheid. Alsof (het alom bekende voorbeeld) een stratenma(a)k(st)er tot zo'n leeftijd op de knieën kan en alsof een brandweerman/vrouw (enkelen daargelaten) tot zijn of haar 70ste de rook in kan. Dan moet de gezondheidszorg en het algemeen welzijn wel heel erg gaan stijgen.

Uitzendbureaus jatten zorgtoeslag

Geidialiseerde Poolse bouwvakkerEnkele honderden Poolse bouwvakkers zijn regelrecht bestolen. De zorgtoeslag waar de Polen recht op hebben verdwijnt regelrecht in de zak van de uitzendbureaus. Daarnaast waren die Polen ook nog eens niet verzekerd. Het mag dan zo zijn dat de Polen zich niet altijd even goed gedragen, maar van ze stelen is ronduit slecht en onterecht. Ze bouwen tenslotte onze mooie nieuwe serre, onze fonkelnieuwe badkamer, zetten er een keuken in en dat allemaal voor spotprijzen. Maar dus zonder zorgverzekering én toeslag. Gelukkig kwam SP-kamerlid Paul Lempens er achter (daar is hij kamerlid voor) en is staatssecretaris van Sociale Zaken De Jager nu in actie gekomen.