Balkenende spreekt zich uit


Jan Peter Balkenende heeft eindelijk iets losgelaten over de formatie. Het was alleen niet wat PvdA en SP hadden willen horen. Ze hadden namelijk het liefst gehoord dat CDA stond te springen om met ze in zee te gaan, maar na het gedwongen generaal pardon is niets minder waar. Balkenende is beledigd.

 

Om met een kleine meerderheid het pardon af te dwingen, terwijl je in de camera's roept dolgraag samen te willen werken schept bij Balkenende nogal wat onduidelijkheid. Willen deze mensen met mij regeren, of willen ze door middel van toevallige meerderheden in de Kamer hun gelijk halen -en op die manier de komende vier jaar het CDA dwarsbomen.

Balkenende wil een gezamenlijk beleid, en wil kunnen vertrouwen op steun van de partijen waarmee hij dat uitzet. Op zich begrijpelijk. Maar de motie die aangenomen is in de Kamer zorgt er alleen maar voor dat er nu geen vreemdelingen meer mogen uitgezet totdat de nieuwe coalitie hier een beslissing genomen heeft.

Aangezien het demissionaire kabinet geen controversiele dingen beloofde te doen, lijkt dit in lijn te zijn met hun belofte. Er is immers nu een nieuwe Tweede Kamer, die graag met het nieuwe kabinet nogmaals de discussie wil voeren over een pardon. Dat Marijnissen en Bos voorstander zijn van zo'n pardon kan voor Balkenende toch niet als een verrassing komen. Ze hebben laten merken het een belangrijk punt in de formatie te vinden en die openheid kan hen alleen maar in dank worden afgenomen. 

 

Bron: elsevier 

Lees ook:Kabinet buigt, Verdonk blijft beetje zitten
Lees ook:Kamer van reces om dienstregelingen?
Lees ook:Wouter Bos krijgt zijn pardon
Lees ook:Geen pardon van Verdonk
Lees ook:Instemmingsplicht Kamer voor uitzendingen

6 reacties op “Balkenende spreekt zich uit

  1. Rik

    Alleen hele kleine jongetjes krijgen onvoorwaardelijke liefde en steun van hun ouders.
    Hetgeen maar weer eens aantoont dat hij niet tegen welke kritiek dan ook kan.

      /   Beantwoorden  / 
  2. crisps

    Inderdaad toch sneu deze reactie van een demissionair premier. Wanneer dringt nu eindelijk het begrip door dat het beleid rondom onze asielzoekers diep en diep triest is, dat het hier om mensen en kinderen van vlees en bloed gaat, die elke dag in stress leven vanwege het beleid. Niemand kan ontkennen dat de twee turkse meisjes die uitgezet dreigden te worden echt in Nederland horen! en dat het onmenselijk is om dit soort meisjes uit te zetten naar een land waarvan ze de taal niet spreken! En dit is nog maar een van de voorbeelden. Er zijn nou eenmaal mensen wie dit aan het hart gaat en zulke onmenselijkheden niet langer aan kunnen zien en er daarom zo snel mogelijk iets aan willen doen…vandaar dat er geen tijd is om te wachten totaan de formatie (kan nog maanden duren) en echt wat is er mis met nu alvast de uitzettingen stoppen (voor wat betreft de groep van voor 1991) ik kan nog steeds niet begrijpen dat een CDA vertegenwoordiger zo makkelijk aan dit menselijk leed voorbij kan gaan Christus Deed Anders!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rob van Dam

    @Rik
    Dus stel, B is een heel klein jongetje. B krijgt dan onvoorwaardelijke liefde en steun van zijn ouders. Dat toont dan aan dat B niet tegen kritiek kan?

    Ten eerste: de *voorwaarde* voor die liefde en steun is volgens jou nu juist dat B een klein jongetje is (“alleen hele (?) kleine jongetjes…”). De steun en liefde zijn dus blijkbaar niet onvoorwaardelijk.

    Ten tweede: De conclusie (‘Hetgeen…) ontgaat me; misschien dat er ergens nog een paar premissen tussen geflanst moeten worden in de trant van “kleine jongetjes kunnen niet tegen kritiek”, of zo.

    Dit is natuurlijk lekker pedant maar ik heb toevallig mijn buik aardig vol van zukke op krakkemikkige logica gebaseerde two-liners waar de politieke retorica vol mee zit. Zoals mijn oude leraar altijd zei: “Welja, geef je bek maar weer een slinger…”.
    (Als je, zoals het hoort, die punt achter ‘ouders’ door een komma vervangt en ‘hetgeen’ met een kleine letter schrijft heb je een one-liner.)

      /   Beantwoorden  / 
  4. henk

    balkenende is laf geweest in de verkiezing campagne door geen kleur te bekennen,zoals de vvd dat wel deed,balkenende heeft in zijn periode als premier braaf uitgevoerd wat de vvd wilde.nu probeerd hij nog zo lang mogelijk de boel te rekken om het land onbestuurbaar te maken.als het kabinet balkenende de motie van het generaal pardon niet uitvoerd ,dan moet je het woord premier vervangen voor dictator.als de tweede kamer zich uitspreekt voor de motie dan diend hij deze uit te voeren.in een democratie is machts misbruik verboden

      /   Beantwoorden  / 
  5. mark van nunen

    @crisps, verdiep je eens wat beter in de materie, het is niet de groep voor 1991 maar voor 2001.

    We zien nu al dat links alleen maar ellende kan gaan geven.
    Die mensen zijn hier nog omdat de voorgaande linkse kabinetten zo achterlijk veel beroepsprocedures hadden. Als mensen hier niet meer in zitten zijn ze dus uitgeprocedeerd en moeten ze dus weg net als al die anderen die wél terug gegaan zijn!
    Die 2 Turkse meisjes zijn hier illegaal naar toegekomen dus het is volkomen gerechtvaardigd dat ze terug moeten, overigens spreken deze meisjes uitstekend Turks in tegenstelling tot wat ze beweren.

    Kun je jezelf voorstellen dat je iemand die even in een moeilijke sitautie zit onderdak verleent bij jou thuis en dat de buren na een tijdje zeggen: hij woont nu al zo lang bij je, laat hem nu ook maar voorgoed blijven. Sta je niet te juichen denk ik.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Timmermans Wim

    Deze Minister President heeft Wouter Bos beschuldigd van gedraai,en zelfs dat hij zou liegen. Nou sorry maar liegen zal ik niet zeggen over de Minister President,
    maar draaien met de feiten is hijzelf wel heel sterk in: b.v. Door EENMALIG Generaal Pardon te verlenen zou ons land overspoeld worden met goudzoekers. Maar het zit hem in het woord eenmalig,daarom in hoofdletters. Want dat woord kan hij schijnbaar niet over zijn lippen krijgen! Hij laat dit woord bewust eruit,zodat de kiezers denken dat de grenzen gewoon blijvend geopend worden voor iedere wereldburger.
    Over gedraai gesproken. Jan Peter moet gewoon ophouden met het weren van enkele linkse partijen, en mouwen opstropen en formeren met deze partijen,zodat we zo spoedig mogelijk een degelijke coalitie hebben zitten in Den Haag. Succes!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.