Categorie: "Buitenlandse zaken"

Wat zijn we toch tevreden

Bijna alle berichten over de grote, grote Afghanistan-top die vandaag in Den Haag gehouden werd, spreken van een zekere ‘tevredenheid’. De Nederlandse bewindslieden zijn ‘tevreden’ over de resultaten. Hillary Clinton is ‘tevreden’ President Karzai van Afghanistan is ‘tevreden’. Ondertussen wordt de Nederlandse regering beloont voor de gastvrijheid met de vraag nog even wat langer in Afghanistan te blijven met een stuk of wat militairen. De SP zag het al aankomen en het lijkt erop dat het dan ook gewoon gaat gebeuren: Nog eens een paar jaar stofhappen en bermbommen ontwijken in Uruzgan. Gelukkig (en dit is sarcastisch) is volgens Hillary de Taliban best bereid tot verzoening en gaat Iran helpen met die ‘wederopbouw’. Den Haag twee dagen (bijna letterlijk) op z’n kop, zeer waarschijnlijk een verlenging van een missie waar iedereen egenlijk al heel lang van af wil en toch is iedereen ‘tevreden’.

Lees overigens de openingsspeech van premier Balkenende hier.

Spotje ‘tegen de oorlog’ van SP

Deze week wordt in ons eigen Den Haag een heuse wereldconferentie gehouden over wat te doen met Afghanistan. Den Haag is de komende dagen vrijwel onbereikbaar door grote de conferentie. En de SP grijpt de conferentie nog maar eens aan om links te lullen over de missie van de Nederlandse militairen in Afghanistan. In een filmpje van 30 seconden wil de SP met veel rood en veel geschiet en veel bloed laten zien dat de militairen niet bezig zijn met een zogenaamde ‘opbouwmissie’ in Afghanistan, maar gewoonweg oorlkog voert. Ik vind het een redelijk smakeloos spotje. En u? Kijk ‘m hieronder.

Irak-onderzoek rammelt

Wat blijkt? Er is aanstaande woensdag een spoeddebat nodig om er voor te zorgen dat de commissie Davids, die de deelname aan de Irak-oorlog onderzoekt, toegang krijgt tot bepaalde AIVD-stukken. Had het Kabinet niet eerder met veel bombarie beloofd dat alles dat de commissie wilde inzien volledig ter beschikking zou worden gesteld? Het gaat volgens de Telegraaf vooral om AIVD-rapportages die de inlichtingendienst zonder verificatie aan premier Jan-Peter Balkenende gaven.

Draaikont Balkenende staat tóch Irak-onderzoek toe

Soohee. Hij stond natuurlijk al enorm onder druk de laatste weken en nu is het dan toch eindelijk zover: Premier Balkenende staat een onderzoek toe naar de politieke steun aan de Irak-oorlog in 2003. We kennen het verhaal, in 2003 deden de VS en Groot Brittanië een inval in Irak, iets waar we nu nog gezeik mee hebben. De Verenigde Naties wilden absoluut geen invasie, maar Nederland gaf tóch politieke steun aan de VS. Schoothondjesgedrag. Overigens is het onderzoek dat nu gaat plaatsvinden nog geen vetpot. Het parlement ziet liever een Parlementaire Enquete die meer zou kunnen gaan onderzoeken. Waarschijnlijk is deze ‘onderzoekscommissie’ bijna zeker de voorganger van zo’n enquete. In elk geval weten we binnen een jaar meer.

Ministerie verzwijgt negatief advies Irak deelname

Herrie in het Hollandse huis van afgevaardigen. Iedereen is stomverbaasd (‘geschokt’) over het uitlekken van het verzwijgen van ambtenaren van het ministerie van buitenlandse zaken van een negatief advies voor deelname aan de Irak-oorlog. De ambtenaren van BuZa vonden het juridisch en materieel niet erg slim, zo lijkt, om deel te nemen aan de Irak-oorlog, maar de hoogste ambtenaar bij BuZa vond het niet nodig dat aan de toemalige minister De Hoop Scheffer (in 2003)  te melden. Ongehoord natuurlijk en heel vreemd. Nog een stap in de richting van een zeer serieus en goed onderzoek naar de deelname, maar premier Balkenende zei vanavond nog steeds geen parlementair onderzoek te willen... Het lijkt er op dat wanneer De Hoop Scheffer dit advies had gehoord, hij nooit in onderstaand filmpje de hoofdrol had gespeeld.

De gematigdheid druipt er af…

Ik weet heus wel dat het een verdomd lastig conflict is daar op de Gazastrook in het beloofde land, maar ik kan wel menselijk denken. En als ik dan heel menselijk en wellicht een beetje te emotioneel denk; wordt het me redelijk duidelijk. De Palestijnen zijn de lul en de Israëli’s misbruiken hun positie en hun overvloed. Echter lijkt de Hollandse regering er maar niet uit te komen en blijft het bij gematigde oordelen. ‘Ze zijn allebei even fout’ en ‘Het is een moeilijk conflict’ werd mijns inziens iets te vaak uitgesproken vandaag bij het door Harry van Bommel (SP) aangevraagde spoeddebat inzake het Gaza-conflict. Ik word er een beetje boos van dat de Nederlandse regering in de persoon van Maxime ‘Mister Twitter’ Verhagen niet eens een keertje ondiplomatiek kan reageren op onmenselijkheid.

Geert Wilders: ‘Our culture is better’

Geert Wilders is lekker bezig. Zo zat hij gisteren nog in een roeiboot op deze blog en staat hij vandaag in The Wallstreet Journal. En dat met weinig zuinige woorden. De kop is duidelijk: ‘Our Culture Is Better’, brult het op de site. Ik citeer uit TWSJ: “By his own description, Geert Wilders is not a typical Dutch politician. “We are a country of consensus,” he tells me on a recent Saturday morning at his midtown Manhattan hotel. “I hate consensus. I like confrontation. I am not a consensus politician. . . . This is something that is really very un-Dutch.”"

Het succes van de G20

Vuistje...We waren samen met Spanje incidenteel uitgenodigd (we weten niet of we nog een keer mogen komen) voor de G20, de bijeenkomst van de 20 machtigste landen op de wereld + de Europese Unie. We horen er als Nederland niet bij, maar we mochten tóch meedoen. We stuurden de premier en een flinke staatssecretaris. En uiteindelijk zaten we er met een buitelende, trotse staatssecretaris omdat de premier onverwacht weg moest. In elk geval hebben die 20 landen en het zooitje ongeregeld eromheen een stap vooruit gezet in samenwerking en oplossing van de financiële wanorde in de wereld. Toch blijft het vooral weer bij beloftes, beloftes en nog eens beloftes. Echt harde afspraken, zoals altijd als het om centjes of natuur gaat, niet gemaakt… Overigens had 'elected president' Barack Obama al een flinke vinger in de pap op de achtergrond en ging het helemaal niet om waar het leek te gaan, als we onderstaand filmpje moeten geloven.

Staatssecretaris De Jager lètterlijk onderuit bij Bush

Het gezellige bolle hoofdje van Jan KeesDe uiterst bekwame CDA staatssecretaris Jan Kees de Jager is letterlijk op z'n gezicht gegaan. Volgens de NOS-website raakte het toch wel gezette lijf van Jan Kees door de marmeren, gladde vloer in het Witte Huis uit balans en maakte hij een flinke uitglijder. Gelukkig heeft de arme ziel niets overgehouden aan zijn valpartij en ging het diplomatiek een stuk beter. Kort na de val schoof Jan Kees weer buitengewoon professioneel bij president Bush en president Medvedev bij het avonddiner aan. Ik ga zoeken naar een filmpje.