Terugblik op 2006: het duurste project

Dit jaar namen we afscheid van het begrotingstekort, met dank aan minister Zalm. Hij had de hand goed op de knip zitten tijdens Balkenende I, II en III en gaf geen cent teveel uit. Hartstikke mooi natuurlijk, maar betekent dit dan ook dat de regering zorgvuldig is omgesprongen met onze belastingcenten? Hadden we misschien meer kunnen besparen, of had er meer geld in de zorg en het onderwijs gestoken kunnen worden?

 

Veel heisa was, en is er nog steeds, over de HSL-lijn. De oplevering is wederom vertraagd en dat gaat de staat ongetwijfeld geld kosten.  Ook de Betuwelijn is nog niet klaar. Dat laatste lijkt geen probleem omdat er vooralsnog weinig animo is om het ding daadwerkelijk in gebruik te nemen.

PvdA stelde afgelopen jaar dat het geld dat Nederland aan aardgas binnenhaalt wordt uitgegeven aan vage infrastructurele projecten.  Ook ICT-projecten slurpen geld op alsof het zuurstof is. Ook hier sluisde het kabinet geld richting vage projecten, die vervolgens geen enkel zichtbaar resultaat opleverden. 

Een vaste hoge kostenpost is natuurlijk het ambtenarenapparaat. Elke zichzelf respecterende partij heeft in haar programma opgenomen dat er bezuinigd moet worden op de bureaucratie. Als we minder ambtenaren hebben zal de zorg goedkoper worden en gaan de treinen op tijd rijden. Om maar even enkele ambitieuze idealen op te noemen. 

Tenslotte nog een laatste financiele overpeinzing: hoeveel geld zullen alle kamervragen van het afgelopen jaar samen gekost hebben? En welke partij is in dat opzicht de duurste geweest?

Lees ook:PvdA verwijt het kabiet geldverspilling
Lees ook:SP’s tegenbegroting
Lees ook:Borst: Kamerleden alleen uit op snel scoren
Lees ook:PvdA stuit op geldverkwisting overheid
Lees ook:SP merkt op: ICT overheid kost klauwen met geld

Eén reactie op “Terugblik op 2006: het duurste project

 1. Henk Daalder

  En dan de JSF de grootste onzin, maar ja de lobbyisten hebben de beleidsmakers in de tang.
  Niet de democratie is hier de baas, maar de VS.

  Natuurlijk is er nog iets ergers, deze regering was pennywise Pound foolish.
  Ze hadden juist heel veel moeten investeren in duurzame energie voorziening.
  Ons land onafhankelijk maken van steeds duurdere fossiele grondstoffen.
  Laat de Shell maar in zijn eentje voor zichzelf ploeteren met steeds shaarsere bronnen, in steeds risicovollere gebieden.

  De meeste zuinigheid is te scoren door onze maatschappij zo snel mogelijk onafhankelijk te maken van die dure fossiele grondstoffen. dat zal toch nog te lang duren. Maar zon- en windenergie zijn echt gratis. We moeten alleeninvesteren in opvang installaties.
  Windenergie is nu de meest verstandige optie.
  Elke windmolen scheelt CO2 uitstoot, en maakt ons onafhankelijker van fossiele bronnen.

  Investeringen in nieuwe kerncentrales is onrendabel en gaat tenkoste van echte onafhankelijkheid van anderen.
  Ons land heeft voldoende winbare duurzame energie voor de komende 20 jaar.
  Daarna, moeten we ook buiten onze grenzen duurzame biomassa inkopen.

  Als de VS de 100-den miljaren die ze in hun oorlogen hebben gestoken, in windmolens hadden gestopt, waren ze veel goedkoper uit geweest en had hun economie de japanse autoindustrie alweer ingehaald.
  En ze waren zelf onafhankleijker geworden van fossiele bronnen dan nu het geval is, inclusief de Iraakse olie.

  Het afschaffen van de MEP was kortzichtige domheid.
  Met duurzame energie kunnen we weer veel verdienen, alleen dat zijn andere mensen dan die nu de macht hebben, daarom moest de MEP sneuvelen. Het was gewoon pure afgunst en slecht ondernemerschap.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.