Bericht van Bot

Volgens minister Bot (BuZa) misbruiken Hamas en Hezbollah geweld. Ze proberen de politieke situatie in Palestina en Libanon te beinvloeden. Zoveel was ons wel duidelijk. Interessant is natuurlijk het standpunt van onze regering. En dat luidt als volgt.

Israël heeft het recht militair op te treden, mits dat optreden in overeenstemming is met het internationale recht en ‘proportioneel’ is. Daarnaast moeten onschuldige burgers ‘zo veel als mogelijk worden ontzien’, schrijft Bot aan de tweede kamer commissie van Buitenlandse Zaken naar aanleiding van het EU-overleg over de situatie in het Midden-Oosten.

De EU roept net als de G8 Hamas en Hezbollah op de vastgehouden Israëlische militairen onmiddellijk vrij te laten en te stoppen met de vijandelijkheden. Israël wordt gevraagd zelfbeheersing te tonen en geen buitenproportioneel geweld te gebruiken. Dat lijkt, gezien de bombardementen op Beiroet, wat aan de late kant, en zeker ook wishful thinking. In het verleden heeft Israel vaak met geweld geantwoord op geweld, niet geheel onbegrijpelijk, maar niet altijd de verstandigste oplossing.

Bert Koenders is er inmiddels uit. Hij wil, net als GroenLinks, een kamerdebat over de kwestie. De voorzitter van de Kamercommissie, Jozias van Aartsen (VVD), bepaalt waarschijnlijk vandaag nog of het reces wordt onderbroken. Waarschijnlijk zal President Bush wel om steun komen vragen. Het is natuurlijk altijd handig als Nederland al besloten heeft om wel of geen ‘vredesmacht’ te sturen. Heeft het zin? Dat is de vraag.

Lees ook:Kamer komt uit reces
Lees ook:Israel levert duizend geweren aan Palestijnen
Lees ook:Thuiszorg grote zorg voor SP
Lees ook:600 gevluchte Palestijnen vast bij grensovergang Israel
Lees ook:SP wil sancties Israel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.