Formatie: ondanks hobbels heel vruchtbaar

Dolenthousiast kwamen de leiders van CDA, PvdA en CU terug uit Friesland. Een sterke basis voor een coalitie is gelegd, al moeten er nog veel hobbels genomen worden. Op de sites van PvdA en CDA staan inmiddels hoopvolle woorden, een stuk op de site van CU laat vooralsnog op zich wachten.

 

Het CDA legt ons nog even uit  waarom er in Friesland gelogeerd werd. "Juist een paar dagen samen optrekken kan de groei van dat vertrouwen ten goede komen. Bovendien ontstaat er op deze manier ook meer rust in het onderhandelingsproces, omdat niet elke stap en gezichtsuitdrukking tot een nadere analyse in de media leidt." 

Vooral interessant was dat CDA de nadruk niet meer ophervormingen wil leggen, maar op de kwaliteit van de Nederlandse samenleving. Dat zal Wouter Bos prettig vinden, want op de site van PvdA staat, zoals te verwachten was, dat de partij "alleen mee [doet] als het een ambitieus coalitieprogramma is dat anders is dan het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren". 

Trefwoorden voor de komende vier zijn wat CDA betreft burgerschap, binding en participatie. Bekt lekker, en belangrijker nog, PvdA zal hier weinig problemen mee hebben. Degenen die hier trouwens wel problemen mee schijnen te hebben zijn PvdA stemmers. Volgens Elsevier hebben deze de mislukte gesprekken met SP nog niet helemaal verwerkt en zien dus niets in een coalitie met CDA en CU. 

 

Lees ook:Formeer je eigen kabinet!
Lees ook:Peilingen voorspellen TweeNL en Nul Fortuyn
Lees ook:Peiling: PvdA verliest, SP overwint
Lees ook:Formatie: een kleine gok
Lees ook:Groep Pechtold

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.