Gastblog: eigen volk laatst?

Een trouwe lezer van dit blog stuurde dit weekend een gastblog op, dat hopelijk de discussie over 'gelijkheid' in Nederland aanzwengelt. Want juist omdat deze trouwe lezer en ik het niet zo vaak met elkaar eens zijn, leek het me interessant dit stuk te plaatsen. 

Mocht u ook eens een gastblog willen schrijven, stuur het dan naar het adres dat u terugvindt in de colofon. Berichten worden niet automatisch geplaatst.

 

Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen.

Iedereen moet relatief gelijk vertegenwoordigd worden in de maatschappij en zo nodig met dwang en subsidie.

Je wordt voorgetrokken bij je sollicitaties in Nijmegen als je onder het groepje “allochtonen” valt en bij de publieke omroep moet je programma allochtoonse aspecten hebben. Dit zijn slechts twee voorbeelden en laat het topje van de ijsberg zien.

Het laatste lachwekkende bericht wat ik las dat mooi in dit straatje past is afkomstig van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) met het Mozaiek-programma. Dit is een programma om allochtoons talent te promoten in de wetenschap. Een vereiste, zo is af te lezen uit het document, is dat je een allochtoon bent, maar niet zomaar een allochtoon. In het kort komt het erop neer dat jij of 1 van je ouders afkomstig moet zijn uit een land dat niet Amerika of Japan is en niet in de Europese Unie ligt, want dat telt niet (zie pagina 4 van het document).

Met dit Mozaiek-programma worden er ieder jaar (vanaf 2003) circa 21 allochtonen uitgekozen die een subsidie krijgen van 180.000 euro.

Maar ik vraag me af, waarom moeten allochtonen gepromoot worden in de maatschappij? Is het niet verstandig om talent te promoten in de wetenschap, om naar je cv te kijken bij een vacature i.p.v. je nationaliteit van je ouders en om kwalitatief goede tv te maken i.p.v. gedwongen allochtoonse aspecten in je programma te verwerken?

Als iedereen gelijk is in ons land, waarom blijven we dan op bijna ieder vlak bepaalde bevolkingsgroepen voortrekken? Voortrekken staat in mijn woordenboek gelijk aan het achterstellen van andere bevolkingsgroepen en dat komt overeen met discriminatie, maar zolang het positieve discriminatie is, maakt het ons niet uit.

Ik wacht op een programma van de NWO dat voorstelt om Nederlands talent te promoten in de wetenschap, met als vereiste dat je eigen ouders en hun ouders geboren zijn in Nederland. Of een studentenvereniging met de leus: Een Autochtone Studentenvereniging voor alle studenten.

Moet je eens kijken wat voor weerstand dat geeft in de maatschappij.

Eigen volk laatst.

Sukkels!

Lees ook:Bos uit kritiek op programma CDA
Lees ook:CDA en GroenLinks strijden voor allochtone werknemer
Lees ook:Gratis kinderopvang slecht idee?
Lees ook:TweeNL wil ouders heropvoeden
Lees ook:Belgische verkrachter van meer dan 40 kinderen wil enkelband

5 reacties op “Gastblog: eigen volk laatst?

 1. Alfred

  Dat van die vacatures kan ik wel begrijpen, maar dat wetenschaps project slaat nergens op. Je moet juist talent promoten en voor goede ideeen subsidies geven in plaats van kijken naar je nationaliteit.

  Eigen “volk” laatst? Volgens mij behoren alle inwoners van nederland tot het volk…

    /   Beantwoorden  / 
 2. maarten

  @ Sukkels: Voor de discussie zal ik niet ingaan op het gebruik van het woord ‘allochtoons’ en je analyse van de programma’s van de publieke omroepen.

  Wat ik niet goed snap is waarom je tegen dit NWO-project bent. Uit je eerdere berichten op dit blog maak ik op dat je een voorstander bent van integratie van allochtonen in de Nederlandse samenleving. Nu is er een project waarbij jonge getalenteerde academici wier ouders een niet-Nederlandse nationaliteit hebben een kans wordt geboden om te integreren in de academische wereld, ben je tegen. Zoals je waarschijnlijk wel zult weten zijn universiteiten en onderzoeksinstituten in Nederland nog altijd het bastion van autochtone mannen van middelbare leeftijd.
  Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat je gastblog het product is van het gevoel gepasseerd- of tekort gedaan zijn. Hopelijk kun je deze indruk wegnemen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sukkels!

  @ Maarten:

  Ik ben ook voor het integreren van allochtonen, maar niet voor positieve discriminatie.
  Het integreren van allochtonen ligt bij mij niet aan het allochtonen percentage van sectoren waarin ze vertegenwoordigd (moeten) worden, maar aan het hanteren van normen en waarden in Nederland.

  Dat universiteiten en onderzoeksinstituten grotendeels bestaan uit autochtonen mannen van middelbare leeftijd is voor mij geen reden om andere doelgroepen er ook in te verwerken.

  Dat je onderzoek geld kost en dat subsidie krijgen erg fijn is kan ik begrijpen, maar waarom dan een speciaal programma voor allochtonen en niet voor iedereen? Ongeacht nationaliteit of achtergrond?

  Ik heb liever dat talent gepromoot wordt en niet alleen allochtoons of autochtoons talent. Ik vind dat iedereen gelijkwaardig moet zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Pieter

  Ik ben ook tegen positieve discriminatie. En dit NWO-programma vind ik erg raar. Aan de ene kant snap ik wel dat ze meer kansen willen bieden aan niet-westerse allochtonen. Maar aan de andere kant vind ik het discriminatie-argument ook wel wat hebben. Ik weet niet goed wat ik van dat Mozaïek-gedoe moet vinden.
  Dat andere issue over tv is een andere zaak. Het gaat over de maatschappelijke rol en missie van de publieke omroep, lijkt mij. Derhalve heeft het niks met positieve discriminatie te maken en hoort het in een ander (gast)blog thuis.

  @ Sukkels: Heb jij ook een persoonlijk blog of niet?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Sukkels!

  @ Pieter

  Misschien, en dat zal ik hopelijk hier bekend mogen maken:)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.