D66 op de bres voor homorechten Bonaire

De leider van de grootste politieke partij op Bonaire wil een uitzonderingsregel voor zijn eiland. Hij is tegen homohuwelijken, en nu Bonaire een Nederlandse gemeente wordt wil hij dat het homohuwelijk op het eland niet geldig is. Boris van der Ham, kamerlid voor D66, heeft kamervragen gesteld. 

 

 

 Van der Ham wil van het kabinet weten of het erop toeziet dat de homorechten op Bonaire gerespecteerd worden en dat het homohuwelijk dus gewoon wordt erkend, en voltrokken. Hij werd hierin gesteund door de PvdA-fractie. CDA reageerde ook afwijzend op de geluiden die vanuit het eiland klonken. 

Ik ben benieuwd hoe deze recalcitrante interpretatie van de weigerambtenaren wordt beantwoord door het kabinet. Immers, als Bonaire gewoon stelt dat al haar ambtenaren weigeren een homohhuwelijk te voltrekken, wat kan en zal het kabinet daaraan doen?

Bron 

Lees ook:Formatie: Bos vice-premier, Rouvoet kamerlid?
Lees ook:Timmermans móét ook helemaal geen fractievoorzitter worden
Lees ook:Dekker trekt eindsprint
Lees ook:Democraten Steenbergen schamen zich voor D66
Lees ook:Stemmen in november

8 reacties op “D66 op de bres voor homorechten Bonaire

 1. Jatoch

  Hmm, wedden dat het homohuwelijk ze gewoon door de strot wordt gedouwd? D66 gilt natuurlijk weer het hardst van allemaal. Lekker democratisch trouwens, de meerderheid schijnt daar niet zo’n behoefte te hebben aan een homohuwelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan

  “recalcitrante interpretatie van de weigerambtenaren” kan in die zinsconstructie alleen maar betekenen dat reactie van D66 op het nieuws over Bonaire recalcitrant is. Dat sluit wel aan bij het politieke vermogen van Van der Ham. Toch is de vraag wel interessant: wat zou het kabinet doen als alle ambteneren van de burgelijk stand van Amsterdam weigeren een homohuwelijk te voltrekken?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sukkels!

  Bonaire, welke enorme sukkel heeft ervoor gezorgd dat dat een Nederlandse gemeente is geworden?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jatoch

  @ Sukkels

  je kan je misschien beter afvragen WAAROM Bonaire überhaut nog deel uitmaakt van het koninkrijk der Nederlanden. Nederland moet gewoon eenzijdig alle antillen uit het koninkrijk gooien. Desnoods met extreem geweld.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Truus Baaij

  Voor de Nederlandse gemeente Bonaire geldt hetzelfde als voor de overige vaderlandse gemeentes. Gewetensbezwaarde trouwambtenaren hebben het recht huwelijksvolstrkking tussen gelijk geaarden te weigeren. Met dank aan Balkenende IV.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Jatoch

  @ Jan

  die vraag van jou is inderdaad interessant. ik denk dat ze gewoon een ambtenaar uit een andere gemeente halen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Jan

  Even simpel als geniaal. Klopt inderdaad: Nu is het al zo dat je als buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand kunt worden beedigd in een andere gemeente. Daarmee is toch de hele theoretische als overbodige discussie beeindig? Hoop ik …

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jatoch

  lijkt mij wel.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.