PvdA ligt in spagaat

Terwijl Wouter Bos de Weekend aanklaagt, begint zijn PvdA heen langzaam maar zeker af te brokkelen. Niet alleen kwam gister het boek 'Verloren slag' uit, waarin niet alleen de verkiezingscampagne van de partij met de grond gelijk wordt gemaakt, maar waarin aan het licht komt hoe verdeeld de partij is. Ook vinden prominenten binnen PvdA dat Bos een grote fout heeft begaan door zich niet te verbinden aan een links blok.

 

De campagne wordt in het boek omschreven als 'heel slecht'. Ook weet de partij zich geen raad met mensen die 'de partij neerzetten als 'een politieke klasse van hervormers die de gewone man verraadt'. Verder noemen de schrijvers het schokkend dat PvdA verloor vanuit een oppositie tegen een impopulair kabinet. 

Oorzaak voor het geblunder is een gebrek aan visie er koers. Bos zou meer geïnteresseerd zijn in wat zijn omstanders willen horen dan wat zijn achterban zegt. Dat het verkiezingsprogramma niet meer was dan 'een enorme boodschappenlijst zonder helder profiel, zonder heldere keuzen' mag dan ook geen verrassing zijn. 

Bos heeft door het boekje nóg meer zin gekregen om er lekker tegenaan te gaan. Geconfronteerd met het zwarte boekje raakte hij nog gemotiveerder dan hij al was,  om te laten zien dat er in het regeerakkoord met CDA en ChristenUnie goede afspraken zijn gemaakt. "Ik hoop dat ik straks op resultaten word afgerekend." Ik ben bang dat dit precies zal zijn wat er zal gebeuren.

 

Bron: nieuws, volkskrant, trouw 

Lees ook:Femke is de lente -deel 2
Lees ook:Jacques Monasch valt PvdA weer af
Lees ook:PvdA is vergevingsgezind
Lees ook:Geert Wilders nóg eens in 1 adem met Hitler
Lees ook:Geen boekje open over Verdonk

9 reacties op “PvdA ligt in spagaat

 1. Kaj

  De spagaat tussen een keuze voor links, waardoor de PvdA 10 zetels aan de rechterkant kwijt zou raken, of voor het midden, waarbij de PvdA dus zo’n 20 zetels aan het kwijtraken is.
  Nu weet iedereen het zeker: de PvdA had voor links moeten kiezen.
  Maar als de PvdA dat doet en over 4 jaar is het midden en centrum-rechts weer populair, dan staan zowel de PvdA als de SP met lege handen.
  DAT is het dilemma.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Willem

  Bos is na de ‘Wouter Tapes’ nog ongeloofwaardiger.’De verloren slag’ is de nagel aan zijn doodskist.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Truus Baaij

  Tja, bij winst wint het hele team.
  Bij verlies faalt de leider.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jatoch

  Ik denk dat de PvdA zijn vruchten zal gaan plukken als er over 4 jaar verkiezingen zijn. De PvdA zal als “eerlijke en open partij” beloond worden voor hun openhartigheid. Het domme deel van Nederland kiest voor emotie, niet voor inhoud, daarom is de SP ook zo populair. Over 4 jaar zal iedereen zeggen: “Ja, Marijnissen is een sympathieke vent, maar Bos is eerlijk, ook als het fout gaat”.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Sukkels!

  @ Jatoch:

  SP zal nu wel weer gaan dalen. Marijnissen heeft net gezegd dat 1 nationaliteit als minister een dikke plus is en dat je geen 2 nationaliteiten moet hebben.

  Wat opzich merkwaardig is, omdat hij zo ontzettend tegen VVD/PVV was…

  Met andere woorden: winst voor PvdA

    /   Beantwoorden  / 
 6. Grachtenflikker

  Ik hoop dat de Nederlandse kiezer Bos keihard afrekent en dat er binnen de PvdA betere leiders (en campagneteams!) opstaan die weten dat je met een partij zonder ideologie en heldere idealen alleen maar kan verliezen (Zie bijvoorbeeld LPF) en dat je enkel kiezers kan winnen door trouw te blijven aan je idealen (en ze dus niet naar hartelust uit te ruilen in een regeerakkoord).

    /   Beantwoorden  / 
 7. Truus Baaij

  Was het niet Wim Kok die de ideologische veren afschudde?

    /   Beantwoorden  / 
 8. Kuitenflikker

  Dezelfde die zich nu zo geneert voor het genereuze plan dat ie had bedacht voor een stijging van 316% van de ING-topinkomens.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Jan

  Het grappig is, dat Melkert destijds op dezelfde manier reageerd op kritiek als Bos nu doet: geconfronteerd met desastreuze cijfers over het vertrouwen in hem, wist Melkert melden dat hem dat alleen maar motiveerde en inspireerde om nog harder te werken…en we weten waar hem dat heeft gebracht.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.