Dubbele loyaliteit voor CDA-kamerlid?

Eerste Kamerleden moeten in de regio wonen waar ze verkozen zijn. Ook gemeenteraadsleden moeten tussen hun electoraat hun dagelijkse boodschappen doen. Maar voor Tweede Kamerleden bestaat geen gelijksoortige wet. Vandaar ook dat het wettelijk mogelijk is dat Frans de Nerée tot Babberich (CDA) in België woont.

 

Eén Vandaag maakte een reportage over deze man. Want is hij wel loyaal aan Nederland? Kan hij niet beter in het Belgische parlement gaan zitten, als hij het daar blijkbaar fijner vindt? Weet hij wel wat er speelt onder de Nederlandse bevolking? En, ook niet onbelangrijk, aan wie betaalt hij belasting?

 Een gesprek met De Nerée was verhelderend. Doordeweeks een flatje in Den Haag, in het weekend naar zijn gezin in het Belgische-dorpje-vlakbij-Brussel. Eerlijk is eerlijk, ik kreeg bijna medelijden met hem. In zijn Belgische-dorpje-vlakbij-Brussel is hij niet de enige Nederlander, dus ook als hij in België zijn boodschapjes haalt hoort hij wat er leeft onder zijn landsgenoten.

Verder betaalt hij in beide landen belasting. Niet echt benijdenswaardig, lijkt me. Als we De Nerée mogen geloven is hij niet 'dubbel' loyaal, maar 'extra' loyaal. En dat al vijf jaar lang.  

 

Lees ook:‘Belgen’ demonstreren voor eenheid in Brussel
Lees ook:Weisglas naar Brussel
Lees ook:Volg het debat over Midden-Oosten live
Lees ook:Één site voor alle 150 volksvertegenwoordigers
Lees ook:Een goed idee van de VVD

3 reacties op “Dubbele loyaliteit voor CDA-kamerlid?

  1. Jan

    Typisch geval van een non-issue. De Nereé woonde al voor zijn Kamerlidschap (2002) in België, hetgeen bepaald niet geheim is. Nu wordt in het kader van de dubbele nationaliteit / loyaliteit hijgerige journalistiek bedreven door de publieke omroep.

      /   Beantwoorden  / 
  2. maarten

    Typisch geval van een non-issue. Aboutaleb was al voor zijn ministerschap moslim, hetgeen bepaald niet geheim is. Nu wordt in het kader van de dubbele nationaliteit/loyaliteit hijgerige politiek bedreven door de fractievoorzitter van de PVV.

      /   Beantwoorden  / 
  3. WZNM

    Tenzij hij inmiddels ook Belg is. Liever een moslim in het kabinet, dan een Belg in de Kamer.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.