Klaas de Vries haalt hard uit naar kabinet

Eerste Kamerlid Klaas de Vries (PvdA) heeft vanavond hard uitgehaald naar het kabinet omdat de regering geen onderzoek wil naar de manier waarop Nederland in de oorlog tegen Irak betrokken geraakt is.

De regering had zelf openheid moeten geven over de afwegingen die ze had gemaakt om de oorlog tegen het bewind in Irak in 2003 ,,politieke steun'' te geven, terwijl Duitsland en Frankrijk tegen waren, betoogde De Vries.

,,Het alleen uitdragen van de eigen opvatting is niet goed genoeg, als de secretaris-generaal van de Verenigde Naties verklaart dat de oorlog waaraan de regering steun verleende, illegaal was'', zei hij. Het wegstoppen van uitgelekte andere opvattingen en het betreuren dat deze zijn uitgelekt noemde hij ronduit ,,zwak''.

De Vries is altijd een voorstander van een parlementair onderzoek naar de oorlog in Irak geweest. D66, GroenLinks en de SP zijn dat ook, maar er is geen meerderheid voor in de senaat. In de Tweede Kamer ook niet, omdat de PvdA, CDA en de ChristenUnie in de coalitieonderhandelingen hebben afgesproken dat dit onderzoek er niet zou komen.

Inmiddels heeft het kabinet eind vorige maand onder druk van de Tweede Kamer besloten alleen nog maar militaire of politieke steun aan een oorlog te geven als er sprake is van een volkenrechtelijk mandaat. Dat kan zijn: een resolutie van de VN-Veiligheidsraad, een humanitaire ramp of als een bondgenoot wordt aangevallen.

Klaas de Vries werd vorig jaar door zijn partij op een niet-verkiesbare plek voor de Eerste Kamer gezet. Duizenden sympathisanten tekenden toen een petitie op www.kiesklaas.nl waardoor de oud-minister alsnog in de Eerste Kamer werd gekozen.

Lees ook:VVD’er Van Aartsen draait en wil nu ook Irak-onderzoek
Lees ook:SP voert campagne voor Irak
Lees ook:Het grote Irak-onderzoek: Wanneer?!?
Lees ook:RTL naar rechter om openheid Irak
Lees ook:CDA wil toch oorlog kunnen starten zonder toestemming veiligheidsraad

3 reacties op “Klaas de Vries haalt hard uit naar kabinet

  1. F.A.M.van Os

    Door leugens en verdraaiingen van feiten
    een oorlog begonnen tegen de wil van de VN
    met als gevolg meer dan 500.ooo doden
    meer dan 500.000 gewonden
    op grote schaal martelingen
    sektaris geweld
    enorme vernielingen
    miljoenen vluchtelingen
    totaal vernielde structuur
    Klaas de Vries heeft volkomen gelijk.

      /   Beantwoorden  / 
  2. heraux

    Wie kon ze tegenhouden..

    Vietnam
    Korea
    Stalingrad
    Yper
    Irak

    ik gooi het even op een hoopje

    Had de waarheid het kunnen tegenhouden?
    of de rede..

    Wie wist wat hij/zij nu weet.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Nederlander

    De vries,bos,kok en de rest van die linkse kliek hebben Nederland naar de klote geholpen en maar doorgaan met je eigen kutidëen.Wordt wakker Nederland is zat van buitenlanders,misdaad,islam,opvreters,idiote megaprojecten en de rest.Jullie zielige partijtjes zullen verdwijnen en er zal waarschijnlijk wel een oplossing komen die ook niemand wil.Houd is een referendum over wat de mensen willen als jullie durven!!!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.