Camiel Eurlings bij de Tour: “Die verbetenheid!”

De route die de Tour maaktDe symphatiekste en jongste minister. Omdat het vandaag 'Quatorze Julliet' is in Frankrijk (feestdag), gun ik mij de vrijheid iets te schrijven over het grote Franse evenement de Tour de France en in het speciaal minister Camiel Eurlings aan tafel bij Mart Smeets voor 'Studio Sport Zomer'.  Een losse minister: open boord, bruine kop en soepele lok haar hangend op het voorhoofd. Naast Camiel een altijd enthousiaste Michael 'Boogie' Boogerd. Topbezetting aan Marts Tafel. Met laptop voor de tv.

 

De Tourmalet is vandaag getemd door de renners. En excellentie Camiel was er bij. Mart leidt de utzending in met zijn altijd virtuoze samenvattingscommentaar bij Tour-beelden. Vol bewondering kijkt de minister van Verkeer en Waterstaat die normaal gesproken over files nadenkt naar het duo Mart en Michael. De kenners. Maar Camiel kan meepraten. Fietsen doe je tenslotte op de weg en daar weet hij alles van.

Grappend over 'Piepoli' (de naam van etappewinnaar op z'n Haags uitgesproken), ofwel een 'lopend lijk' volgens Boogerd. Eurlings komt ook los. "Het was fantastisch", zegt Camiel over de rit van vandaag. "Die verbetenheid. dat van 'Ik geef niet op'. Het was geweldig. Dat had jij vroeger ook, Michael.", gaat Camiel door.

"Martinus Petrus Stefanus, waarom wordt je Camiel genoemd?", begint Mart Smeets. "Dat moet je aan mijn ouders vragen, Mart", lacht de minister. Eurlings blijkt een begenadigd wielrenner te zijn, maar kan niet meer wielrennen nu hij minister is. "Mijn vader (burgemeester Valkenburg) is nu veel beter dan ik en laat dat merken ook. Vroeger was ik beter." Camiel lult een eind in het weg en komt met allerlei wielerfeitjes "Een encyclpedie is het, Michael" roept Mart. "Er is niets mooiers dan zo'n berg op te fietsen. Mijn beste geprekken heb ik op de fiets gevoerd.", zegt Eurlings.

 "Ik stond op een eerste rangs plaats. Ik heb alles gezien", jubelt Camiel verder als er een filmpje over zíjn Tourdag wordt ingestart. Een enthousiaste minister stapt de Tourmalet op en slaat met flinke glimlach en leuk Frans gebrabbel tegen de Fransen het geheel gade. Klappend en roepend, moedigt hij de renners van de Rabo aan. "Je hebt je onsterfelijk gemaakt vandaag! Je bent een fan!", roept Mart na het filmpje.

"Ik ben inderdaad een Tourfan, ik sta altijd langs het parcours van de Tour, alleen nu stond er een camera bij", zegt Camiel. "Wielrennen is écht een sport. het was geweldig. Mijn eerste echte vakantiedag. Heerlijk! Dankjewel!." Kortom; een topdag voor de minister.

De leukste dingen: Michael Boogerd en Camiel Eurlings op een foto uit 1998, beiden op de fiets. Camiel heeft 'm ingelijst, hij is er trots op. Beide heren bellen graag met hun vader. Camiel ziet de Rus Mentsjov die voor de Rabobank rijdt de Tour nog wel winnen. Boogerd reed na rustdagen altijd als 'een natte krant'. Minister Eurlings gaat in een Portugees huis van een vriend drie weken lang vakantie vieren maar krijgt via de ambassade gewoon stukken toegestuurd maar heeft de telefoon wel uit staan.

 

Lees ook:Files blijven: Geen spitsheffing
Lees ook:Eurlings de Asfaltman
Lees ook:Eurlings fietst verder met Ipod aan
Lees ook:Wat gaat Camiel allemaal bouwen?
Lees ook:Eurlings besteed 3,6 miljard aan asfalt Almere-Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.