CDA en PvdA: meer politie

De strijd tegen terreur eist zijn tol. Er loopt minder blauw op straat, want veel ervaren blauw stroomt door naar de terreurbestrijding. Tijdens de behandeling van de begroting voor het ministerie van Binnenlandse Zaken stelden kamerleden van CDA en PvdA dat het kabinet het terrorisme goed bestrijdt, maar dat dit gevolgen heeft voor  het 'normale' politiewerk.

 

Het kabinet heeft veel gedaan aan het afstraffen van slecht gedrag, maar niet zoveel aan preventie. 

Gelukkig is er een oplossing volgens de kamerleden. Zo kunnen buurtbewoners meer te zeggen krijgen over de aanpak van problemen in hun wijk. ,,Met hun invloed groeit ook de betrokkenheid bij de buurt en het gevoel van veiligheid'', aldus PvdA-kamerlid Kuiken.

Klinkt logisch, als je het mij vraagt. Misschien dat dit meegenomen kan worden als D66 het voor elkaar krijgt dat de anti-terreurwetgeving wordt geëvalueerd? Dan kunnen CDA en PvdA direct even hun standpunt over Pechtolds voorstel bijstellen. Want die twee standpunten lijken toch wel een beetje conflicterend.

 

Bron: trouw 

Lees ook:Timmermans móét ook helemaal geen fractievoorzitter worden
Lees ook:PvdA wil internaten voor risicojongeren
Lees ook:GroenLinks wil kandidaatbewindslieden toetsen
Lees ook:PvdA Rotterdam wil softdrugs legaliseren
Lees ook:Één site voor alle 150 volksvertegenwoordigers

Eén reactie op “CDA en PvdA: meer politie

  1. Harry

    Een ingebakken risico van die preventieve terreurbestrijding lijkt mij trouwens dat het een soort carte blanche creëert voor de politie.

    Stel er is inderdaad minder blauw op straat, (vanwege toch weer meer bureauwerk, of omdat er meer geïncasseerd moet worden voor kleine verkeersovertredingen om de kas te spekken enzovoort). Als we daar vervolgens over vallen, kan de politie gewoon stellen: “ja hoorus jullie weten niet hoeveel wij *preventief* aan misdaadbestrijding hebben gedaan. We hebben heel veel pogingen tot het plegen van terreurmisdaden weten te voorkomen, lang voordat ze daadwerkelijk zouden worden gepleegd”. Uiteraard komen alleen keiharde bewijzen van anti-terreurwetsovertredingen voor de rechter. Maar de vele opsporingen die verder tot niets leiden niet; die belanden niet bij het OM.

    Maar die kunnen aldus een aardig motief vormen om als vanouds maar weer te gaan slabakken. Iets in de trant van: “als ze zeggen dat er te weinig blauw op straat is, zeggen wij gewoon dat we met tien man drie weken onderzoek hebben verricht naar Kees en Henk; we dachten dat ze bommen aan het maken waren, maar het bleek achteraf om cement te gaan”.

    Met een variant op Brecht: “Und man siehet das im Lichte. Das im Dunkeln sieht man nicht”. Dus zet hem op Alexander!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.