SP: NIOD onderzoek naar oorlog Irak

Het is schandalig dat er door het regeerakkoord geen parlementair onderzoek na ar de deelname aan de oorlog in Irak komt. Gelukkig leiden er, als het aan SP ligt, meer wegen naar Rome. En één van die wegen loopt langs de Amsterdamse grachtengordel, rechtstreeks naar het NIOD. In opdracht van de Eerste Kamer, van SP of desnoods op eigen initiatief kan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie namelijk een onderzoek uitvoeren. Net als toen bij Srebrenica.

 

 

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar liet direct weten niet mee te willen werken aan een onderzoek naar de besluitvorming rond de politieke steun die in 2003 werd gegeven aan de Amerikaanse aanval op Irak. De prijs van de regeringsdeelname was hoog, blijkt eens te meer.

De macht van CDA reikt niet zover dat zij het NIOD kan belemmeren een onderzoek uit te voeren. Was dit misschien een achterliggende reden voor Balkenendes houding ten aanzien van SP tijdens de formatie? 

Lees ook:Draaikont Balkenende staat tóch Irak-onderzoek toe
Lees ook:SP voert campagne voor Irak
Lees ook:Klaas de Vries haalt hard uit naar kabinet
Lees ook:Niet alle PvdA’ers blij met regeerakkoord
Lees ook:RTL naar rechter om openheid Irak

6 reacties op “SP: NIOD onderzoek naar oorlog Irak

 1. Jatoch

  Hoezo is het schandalig dat er geen parementair onderzoek komt? Wat een onzin! Nederland heeft helemaal niet deelgenomen aan de oorlog in Irak. Nederland heeft geen troepen geleverd bij de inval in Irak. Dus waar is zo’n onderzoek voor nodig?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Witteman

  Aan bovenstaande reageerder: NL heeft politieke steun verleend en er hebben Nederlanders achter de schermen meegewerkt. Herinner je nog die militair die bij CentCom op het podium stond, met zijn collega’s van de Coalition of the Willing? Het Nederlandse parlement moet onderzoeken of onze regering is voorgelogen, of dat het zelf heeft meegelogen. Zeker nu weer allerlei ‘bewijs’ wordt aangeleverd door de VS tegen Iran. Het is van tweeën een, en dat moet consequenties hebben. Of voor de toenmalige bewindslieden, of voor onze relatie met de VS en het VK. Het zou belachelijk zijn als we onszelf bewust onwetend houden.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jatoch

  Het is nog veel belachelijker om toe te geven aan de eisen van een drammerige, op communistisch leest geschoeide, populistische partij, die bij voorbaat al een oordeel klaar heeft liggen, voor er überhaupt een onderzoek is uitgevoerd.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Wouter

  Nederland heeft wel degelijk militair meegedaan met de oorlog in Irak. Special Forces hebben samen met Deense collega’s in Irak missies uitgevoerd, evenals f16 verkenningsvliegtuigen. En dat terwijl onze premier riep dat Nederland alleen politieke steun en geen militaire steun zou geven. Deze informatie is via het internet uitgelekt. Veel uitgezonden militairen houden websites bij en daarop is soms bijzondere en politiek explosief materiaal te vinden!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Daan

  Een onderzoek is nodig! Militairen moeten weten waar ze aan toe zijn (er zijn wel degelijk militairen uitgezonden naar Irak). Verder moet uitgezocht worden of er een relatie bestaat tussen het benoemen van Jaap de Hoop Scheffer als secretaris generaal van de navo in uitruil voor de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.