Terugblik op 2006: de grootste rellen

Het is bijna 1 januari 2007: hoog tijd dus om terug te blikken op het afgelopen jaar. En er is veel om op terug te kijken. De bron van rellen, mediahypes en politieke ruzies is onuitputtelijk. Een volledig overzicht kan ik u dan ook niet geven -aanvullingen zijn van harte welkom.

Hier een kleine greep uit de grote hoeveelheid rellen die de Tweede Kamer ons bezorgd heeft het afgelopen jaar. 

 

Daar was natuurlijk de nieuwbakken minister Pechtold die de Haagse politiek 'vuil en vunzig' noemde -en zich daar blijkbaar zó goed in thuisvoelde dat hij nog enkele maanden aan het pluche bleef kleven. En dat was maar goed ook, want de strijd om het lijsttrekkersschap van D66 leverde de nodige hilarische momenten op. 

We blijven even bij D66, want de Nacht van Lousewies, naar aanleiding van de kwestie Ayaan, was een overduidelijke rel. Eindelijk werden er consequenties verbonden aan het niet functionerende schrikbewind van de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie. Dit tot grote verontwaardiging van de partijen die zo graag tot mei 2007 de rit hadden willen uitzitten. Gelukkig wist heel Nederland al snel wat Gerrit Zalm ervan vond….

Gonny van Oudenallen maakte intussen haar opwacht als nieuw kamerlid. Omdat men bij de LPF toch iets teveel principes had om deze rode Amsterdamse toe te laten tot de gelederen, richtte zij haar eigen Groep op. De hel barstte los toen bleek dat zij precies op tijd haar 'maidenspeech'  had uitgestotterd om de komende maanden het wachtgeld binnen te zien stromen, en ook nog eens haar Amsterdamse woning illegaal had onderverhuurd.

Een andere politieke rel hield langdurig de media (en de rechter) bezig met de vraag of vrijheid van meningsuiting ook geldt voor pedofielen. De oprichting van de 'pedopartij' (die naar eigen zeggen ook veel interessante meningen had over kwesties die niet met sex en kinderen te maken hadden) werd zelfs in het buitenland nauwlettend gevolgd. Het liep met een sisser af toen de partij niet genoeg handtekeningen binnenhaalde om mee te mogen doen aan de  Tweede Kamerverkiezingen.  

Onze premier maakte zich onsterfelijk belachelijk toen hij toegaf tegen het homohuwelijk gestemd te hebben. Deze uitspraak kwam hem duur te staan.  

De Schipholbrand had voorkomen kunnen worden. Gevolg van het vernietigende rapport van Van Vollenhoven: twee ministers traden af, wonderbaarlijk genoeg  bleef Rita Verdonk rustig op haar plek.

Wat was uw favoriete Tweede Kamermoment van het afgelopen jaar? Die van mij was absoluut de Nacht van Lousewies. Ein-de-lijk liet D66 weer eens haar tanden zien en kreeg het Nederlandse volk de kans om zich uit te spreken over de politiek. 

 

Lees ook:De ouwe Schmelzer is niet meer
Lees ook:Noten kraken met GroepGonny
Lees ook:Het is weer lichtelijk Nacht van de Nacht
Lees ook:Weisglas niet terug naar Kamer
Lees ook:VVD verder zonder Nijs en Van Aartsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.